Szabadidő

Ezt nézd a héten!

Az év végén a tévécsatornák eldurrogtatták legjobb filmjeik javát, de maradt azért csemege az új év elejére is. Önmaga után nyomozó Denzel Washington, nyugdíjas bérgyilkosként akciózó Helen Mirren és minden idők legcoolabb fickója, a zsarubőrbe bújó Steve McQueen.

Ezt nézd a héten!Hálózat
Filmmúzeum, január 3., 23:00

Ha még nem láttad:
Peter Finch posztumusz Oscar-díjat kapott az élő műsorban idegösszeomlást kapó műsorvezető szerepéért, bár ez a film elsősorban nem róla szól. Ő csak egy eszköz a tévés vezetőt játszó (a szerepéért szintén Oscart kapó) Faye Dunaway kezében, akit a nézettség hajszolása végett újra és újra műsorba engednek annak ellenére, hogy nyilvánvalóan súlyosan beteg, és az eredeti feladatait már képtelen ellátni. Ami 1976-ban még botrányosnak számított, ma már a mindennapjaink része.

Miért nézd meg?
A Hálózat tökéletesen mutatja be, hogy a televíziók milyen úton jutottak el a valódi hírközléstől a valóságshow-k és a botrányhajszolások világába.

Figyeld!
„Pokolian dühös vagyok, és ezt egy perccel se tűröm tovább!”
A kétségbeesett és egyre jobban bekattanó műsorvezető kiáltása a nép kiáltásává vált, de sajnos mégsem vált be. Tovább tűrtünk.


Ezt nézd a héten!Időzavarban
VIASAT3, január 4., 21:10

Ha még nem láttad:
Kevés olyan pasi van, akinek a szexepiljén még egy hawaii mintás ing sem tud sokat rontani, de Denzel Washington egyértelműen ebbe a kategóriába tartozik. Filmünk nyomozójaként szinte csak ilyen ruhadarabokat visel, miközben próbálja eltitkolni a nyomozó exneje előtt, hogy egy gyilkosság áldozata az ő szeretője volt, és még indítéka is lett volna a bűntény elkövetésére. Csavaros krimi sok forró pillanattal, ráadásul nem elég csak nézni, hanem meg is kell érteni az összetett cselekményt.

Miért nézd meg?
A film a napfényes Floridában, pálmafák tövében játszódik, csupa lengén öltözött ember között. Krimivonal ide vagy oda, másfél órára legalább mi is úgy érezhetjük, hogy a tél közepén nyaralunk egy kicsit.

Figyeld!
Ha egy krimiben az időtényező is szerephez jut, az még izgalmasabbá teszi a dolgokat. Márpedig Denzel Washington órája nagyon ketyeg.


Ezt nézd a héten!A hullám
Filmbox, január 5., 21:00

Ha még nem láttad:
Egy újabb film, ami azt bizonyítja, hogy a németek bátran képesek szembenézni a saját múltjukkal. Elég bátor lépés volt, hogy egy kaliforniai esetet Németországba áthelyezve meséljenek arról, hogy egy tanár kísérletként a diákjait náci eszmékre (felsőbbrendű faj és társai) nevelte, de meglépték. A hullám sűrített formában mesél arról, hogy az emberiség képtelen tanulni a múltbéli hibáiból és még a legkegyetlenebb történelmi korszakok is könnyen visszatérhetnek. Akár egy középiskolai osztályból indulva. Félelmetes társadalomkritika.

Miért nézd meg?
A film igaz történet alapján készült. 1967-ben egy kaliforniai tanár úgy akarta bemutatni diákjainak a náci rendszert, hogy fasiszta csoportot szervezett belőlük.

Figyeld!
A híres stanfordi kísérlet (ahol pénzfeldobás után a résztvevők vagy börtönőrök, vagy rabok lettek, majd az előbbiek csúnyán bántak az utóbbiakkal) eredményeit ugyan mindannyian ismerjük, az eset sokadik variációjának láttán mégis mindig képesek vagyunk meglepődni az emberi természet sötét mélységein.


Ezt nézd a héten!Red
HBO, január 6., 21:20

Ha még nem láttad:
Sylvester Stallone az Expendablesben ismét divatba hozta a kiöregedő akciósztárokat, a Red pedig a nők számára is élvezhetővé tette a ráncfelvarrott golyózáport. A recept mindössze annyi, hogy végy néhány régi nagy nevet, majd cselekményként érd be annyival, hogy az egyikük szedje össze a régi nagy csapatot egy utolsó kényszermelóra. Bármilyen fáradt is a recept, sok humorral és jó karakterekkel bizony még működik, és itt most egyikből sem szenvedünk hiányt. Laza irónia a köbön, ráadásul kiderül, hogy még Helen Mirrennek is jól áll a géppisztoly.

Miért nézed meg?
Mert hiába akciófilmről van szó, nem a robbanások dominálnak, hanem a nagy nevek (Bruce Willis, John Malkovich, Helen Mirren, Morgan Freeman) kiváló összjátéka, és a belőlük áradó jókedv.

Figyeld!
A Redből kiderül, hogy a neten már rég nem csak pápaszemes geekek ismerkednek. Némi szerencsével akár magát Bruce Willist is kifoghatjuk.


Ezt nézd a héten!San Franciscó-i zsaru
MGM, január 7., 22:00

Ha még nem láttad:
Ha azt hisszük, hogy Piszkos Harry előtt nem léteztek igazán belevaló, öntörvényű zsaruk, akkor nagyot tévedünk. Steve McQueen már ebben az 1968-as filmben (amit sokan Bullitt címen ismernek) megalkotta a figura archetípusát ezzel a csodálatos párbeszéddel:
Walter: „Frank, kompromisszumra kell törekednünk.”
Bullitt: „Lóf*szt!”
A San Franciscó-i zsaruban Bullitt nyomozó elő akarja keríteni a bűnözőt, aki megölte az ő védelme alatt álló tanút. A cél érdekében semmilyen eszköztől nem riad vissza.

Miért nézd meg?
Ha egy új sztárt Hollywood jelenlegi legcoolabb színészeként próbálnak eladni (lásd az utóbbi időben Ryan Goslingot és Michael Fassbendert), akkor a karizmáját mindig Steve McQueenhez hasonlítják. Nem véletlenül.

Figyeld!
A filmben látható minden idők egyik leglátványosabb autós üldözése San Francisco utcáin, ami legendássá tette a Ford Mustang autókat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top