Szabadidő

Ezt nézd a héten!

Betekintést nyerhetünk a magyar férfiak szexuális problémáiba, izgulhatunk, vajon rendben leszáll-e Tom Hanks űrhajója, és elborzadhatunk egy lekötözött férfi lábának kalapácsos szétroncsolásán. A héten a tévék elsősorban izgalomban gazdag filmeket válogattak össze nekünk.

Ezt nézd a héten!A tehetséges Mr. Ripley
VIASAT3, január 9., 21:10

Ha még nem láttad:
Patricia Highsmith regényeinek hőse, a csaló Tom Ripley ugyan a filmvásznon is többször feltűnt már, de csak egyszer volt igazán emlékezetes. Matt Damon igazi kaméleonként alakította a személyiségzavaros férfit, aki másnak hazudva magát egy Olaszországban ejtőző milliomoscsemete barátjává válik, hogy aztán megirigyelve a férfi életét meggyilkolja őt. Megpróbál a helyébe lépni, de egy ilyen látszatot szinte lehetetlen hosszú távon fenntartani.

Miért nézd meg?
Mert láthatod azt a lehengerlő alakítást, ami sztárt csinált Jude Law-ból, ráadásul a film a legszebb olasz városokban játszódik nyáron, tehát kicsit csorgathatjuk a nyálunkat a magyar tél közepén.

Figyeld!
A Tu vuo’ fa l’americano című olasz megaslágert már sok változatban hallhattuk, de garantáljuk, hogy Jude Law és Matt Damon előadásában a legjobb.

Ezt nézd a héten!Mechanikus narancs
Filmmúzeum, január 10., 23:00

Ha még nem láttad:
Anthony Burgess híres botránykönyvéből 1971-ben a nagy Stanley Kubrick rendezett még a regénynél is jóval botrányosabb filmet, amit a hetvenes években annyi helyen tiltottak be, hogy meg sem próbálkozunk ezek felsorolásával. A film főhőse egy ultraerőszakos tinédzserbanda vezére, aki szabadidejében öregeket rugdos és nőket erőszakol meg. A Mechanikus narancsban mégis az a legmegdöbbentőbb, hogy még egy ilyen sráccal is együtt tudunk érezni, miután börtönbe kerül, és az állam drasztikus módszerekkel próbálja megváltoztatni a személyiségét. Beethovent hallva a film után mindig Alex jut majd az eszünkbe.

Miért nézd meg?
Mert megmutatja, hogy mi történik akkor, ha az emberből a társadalom kiirtja az agressziót.

Figyeld!
A főszereplő és barátai rendkívül furcsa, orosz szavakkal keveredő szlengjét és bizarr szavajárását.

 

Ezt nézd a héten!Apollo 13
TV2, január 11., 21:05

Ha még nem láttad:
Az „igaz történet alapján” jelző filmünk esetében duplán érvényes, lévén Ron Howard rendező non plus ultraként tekintett a valósághűségre, így az Apollo 13-ban tényleg úgy tekinthetjük meg az űrhajóban balesetet szenvedő asztronauták kalandját, ahogy az a valóságban is történhetett. Tom Hanks éppen csapatkapitány-szerepekben volt rutinos akkortájt (lásd még Ryan közlegény megmentése), így fantasztikusan oldotta meg a kilövési lehetőséghez jutó, majd az űrben bajba kerülő űrhajóskapitány szerepét. Gondok fagyban és súlytalanságban.

Miért nézd meg?
Mert erőszak, vér és fegyverek nélkül képes odáig fokozni az izgalmakat, hogy majd kitépjük a székünk karfáját a helyéről.

Figyeld!
A „Houston, van egy kis gondunk” mondat már a köznyelvbe is beépült. Aki esetleg nem tudná, mit jelent, az Apollo 13-ból megtudhatja.

Ezt nézd a héten!Tortúra
VIASAT3, január 13., 21:10

Ha még nem láttad:
Stephen King olyankor a legjobb, ha a történetei közel maradnak a realitáshoz. A Tortúra pont egy ilyen sztori, de szerencsére a mester azért ragaszkodott a horroros kerethez. King elmondása szerint Rob Reiner az egyik legjobb filmes közvetítője műveinek, ami nem csoda, hiszen az Állj mellém! után ismét mesterművet alkotott. A kedvenc íróját először megmentő, majd fogva tartó ápolónő sztorija igazi kétszemélyes kamaradarab, ami egy világtól elzárt erdei házikóban játszódik. Körömrágósan izgalmas élmény.

Miért nézd meg?
A filmtörténet egyik legördögibb alakítását láthatjuk Kathy Batestől, aki korán nyugdíjazott nővérkeként félelmetesebb, mint Norman Bates és Freddy Krueger egyszerre.

Figyeld!
Amikor Kathy Bates belép az ágyhoz kötözött James Caan szobájába egy óriási kalapáccsal, hogy eltörje a lábát, minden néző ereiben megfagy a vér. Az egyetlen vigaszunk az lehet, hogy Stephen King eredeti könyvében nemcsak eltöri, hanem egyenesen le is vágja a lábát.

 

Ezt nézd a héten!Intim fejlövés
m1, január 14., 21:50

Ha még nem láttad:
Négy pasi üldögél egy nagyvárosi kupiban, és szomorkásan nézik az előttük táncoló félpucér lányokat. Mindnyájuknak szexuális problémáik vannak, és az ezután következő négy filmecske bemutatja, mi is a bajuk. Egyikük neten ismerkedett meg egy kiskorú lánnyal, másikuk zavarban van a kis farka miatt, a harmadik a barátja nőjével kavart, a negyedik nőjéről pedig kiderül, hogy valamikor férfi volt. Kis magyar esettanulmány a szexről vicces, ugyanakkor drámai formában.

Miért nézd meg?
Mert a magyar filmesek folyton arra panaszkodnak, hogy nincs pénzük, erre itt egy magyar film, aminek a költségvetése kábé nulla volt, mégis működött.

Figyeld!
Gáspár Kata fenekét a film poszterén. Minden idők egyik legrosszabb photoshopja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top