Szabadidő

Az Anti Fitness Clubbal csap össze Tolvai Reni

Tavaly egy ország sértődött meg Wolf Kati 22. helyezésén, de annyira mégsem, hogy idén ne induljunk az Eurovíziós Dalfesztiválon. Íme, a hazai pályázók; szerinted kit kéne bevetnünk titkos fegyverként?

Minden évben nagy a felhajtás az Eurovíziós Dalfesztivál körül – idén ezt még lehetett fokozni a húsz magyar jelölt versenyeztetésével, hogy aztán annál nagyobb átéléssel drukkolhassunk majd a „mi lányunkért”/„mi fiunkért”. Rajtunk és a Nők Lapja Café olvasóin ne múljon a siker: segítünk a döntésben. Négy cikkben mutatjuk be az induló honfitársakat – köztük olyan megasztáros nagyágyúkkal, mint Tóth Gabi vagy Caramel, és olyan reménységekkel, mint a Compact Disco vagy a Fábián Juli & Zoohacker. A lehető „legeurovíziósabb” szempontok alapján értékeljük a dalaikat – vasárnaptól pedig kérjük, szavazzatok rájuk!

Az osztályozás szempontjai

Mennyire fülbemászó? A füles ábra azt jelzi, mennyire halljuk meg a számban az a dallamot, amit  akkor is dúdolunk majd, ha nem akarunk.
Mennyire szívküldi? A szívecskés piktogrammal az értékeljük, mennyire érint meg a zene – mennyire megható, lesz-e belőle „mi dalunk”.
Mennyire rihanna? A harmadik kategória segítségével azt keressük, mennyire várhatóak látványos, szórakoztató, esetleg sokkoló színpadi elemek az előadótól. Olyasmi, amitől megvadulnak majd a kontinens szavazói.


Anti Fitness Club: Lesz, ami lesz

Molnár Tamás

Bár az Eurovízió hagyományosan a könnyed pop terepe, ha 2007-ben nyerhetett a finn Lordi egy hard rockot dicsőítő számmal, akkor a magyar emósokat is hiba volna leírni az elején. Ez a tépelődő szerelmes szám alkalmas lehet Európa tiniszívcsakrájának megnyitására, bár a magyar szöveget nem értenék. Cserébe a refrént annyiszor énekli Molnár Tamás, hogy a szám végére garantáltan belemászik az ember fülébe. Látványos táncelemekre nem számítunk a fiúktól, de az énekes most is tapsolásra bírhatja a közönséget és a srácok megjelenése egyedinek számítana a nemzetközi mezőnyben. Az biztos, hogy a sok VIVA Comet-, Bravo Otto- és Fonogram-díj után logikus lépés volna számukra az Eurovíziós Dalfesztivál meghódítása.

Ki képviseljen minket az Eurovízión?

Ki képviseljen minket az Eurovízión?

Ki képviseljen minket az Eurovízión?

Compact Disco: Sound of Our Hearts
Pál Gábor, Sándor Attila, Walkó Csaba, Behnam Lotfi

A srácok annyira nemzetköziek, hogy az első számuk után sokaknak le sem esett, hogy ők a mieink. Ez a dalfesztiválon előnyükre és hátrányukra is válhat, egyrészt már beszivárogtak a nemzetközi zenei életbe, tehát meg tudják állni ott a helyüket, másrészt viszont nincs kezükben a hatásvadász fegyver, hogy egy kis egzotikus, magyaros hangulattal találják szíven az európai szavazókat. Pedig nem telt volna sokba egy kis népdalrészletet keverni az általuk vitt popos elektronikába. A mostani érzelmes dalra, aminek ígéretes magyar címe: Szívünk hangja, biztos egymásra borulna a bakui koncertek közönsége, és a zongoraszó meg az izmosabb basszus megadja majd a megakoncertekhez illő fennköltséget. Azt pedig már a fröccsöntött legófrizurával és vidám törpékkel fellépő Sooerii és Poolek is bebizonyította, hogy az elektronikus zenében is létezik ütős színpadi látvány.

Ki képviseljen minket az Eurovízión?

Ki képviseljen minket az Eurovízión?

Ki képviseljen minket az Eurovízión?

Fábián Juli & Zoohacker: Like A Child
Palásti Kovács Zoltán és Fábián Juli

Fábián Juliék száma annyira pozitív, hogy színes kis műanyaglabdának érezzük magunkat tőle, amint egy életigenlő autóreklámban pattogunk bele gondtalanul a nagyvilágba. Ez köszönhető az egyre magasabbra törekvő dallamnak és a párszor megjelenő gyerekhangoknak. Az énekesnő egyedi, fátyolos hangja nem feltétlen illik az Eurovízió szintetikus világába, és a refrént sem olyan könnyű vele énekelni, mégis beveszi magát az ember fejébe. A színpadon igazán nőies jelenség, aki sok helyen lépett már fel Nyugaton és itthon is különböző együttesekben. Jazzénekesként kezdte, úgyhogy a hangja magabiztos, és nem csúszhat úgy el, mint a NOX énekesnőjéé a 2005-ös versenyen.

Az Anti Fitness Clubbal csap össze Tolvai Reni

Az Anti Fitness Clubbal csap össze Tolvai Reni

Az Anti Fitness Clubbal csap össze Tolvai Reni

Tolvai Renáta: Élek a szemeidben
Krajczár Péter, Pacsai Márk, Tabár István

A diszkópop, a magyar népzene és az afrikai dobok villámrandiznak ebben a dalban, ami kifejezetten az Eurovízióra készült, és az volt vele a cél, hogy boldogságot és reményt sugározzon. Tolvai Reni száma pontosan olyannak tűnik, mintha egy algoritmussal kiszámoltatták volna az eddigi döntősök alapján a tuti eurovíziós számot, így ha nem akarunk kockáztatni, akkor jó választás lehet. A szükséges versenyrutin megvan Reninél: nemcsak a Megasztárt nyerte meg, de egy Hajdú-Bihar megyei eurorégiós fesztivált is, egy romániai könnyűzenei fesztiválon pedig a második helyet csípte meg. Abban is bízhatunk, hogy szőke fürtjeivel és szempillája finom rezdüléseivel hipnotizálja majd a szavazókat. Ráadásul pár hónapja papírja is van arról, hogy magyar.

Ki képviseljen minket az Eurovízión?

Ki képviseljen minket az Eurovízión?

Ki képviseljen minket az Eurovízión?

Dancs Annamari: Feel
Dancs Annamari

Az énekesnőnek valószínűleg a szeme se rebbenne az élő tévés közvetítések alatt, miután nagyjából a színpaddal fekszik és kel tízéves korától, komoly zenei háttér áll mögötte, és a magyar médiát is végigjárta. A Live for your Life című slágerét több európai rádióban játszották Litvániától Görögországig, úgyhogy van benne valami plusz, ami végre mellénk állíthatja Európát. A szám nagyon emlékeztet Wolf Katiéra (…), csak több benne a diszkó, de hasonlóan dallamos és szívmelengető. Az áriázós betétnél pedig menthetetlenül belesírhatna a poharába a közönség Bakuban. Lehet, hogy kevesebb rajongója van itthon, mint a mezőny megasztárosainak, viszont tökéletes képviselője annak a fajta könnyed, szórakoztató zenei világnak, ami az Eurovízió lényege.

Ki képviseljen minket az Eurovízión?

Ki képviseljen minket az Eurovízión?

Ki képviseljen minket az Eurovízión?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top