Szabadidő

George Clooney és Ryan Gosling bűnbe viszi egymást

Valószínűleg jóval több nő menne el szavazni, ha olyanok szerepelnének a választáson, mint Clooney vagy Gosling. A hatalom árnyékában című moziban megmutatják, hogy egy szép fickó lelke lehet nagyon is csúnya.

A hatalom árnyékában

George Clooney és Ryan Gosling bűnbe viszi egymást

A király összes embere fordulópontot jelentett a politikai drámák és karriertörténetek forgatagában. Az 1949-ben készült mozi előtt Hollywood még hajlamos volt idealizálni a politikusokat, és az igazság harcosainak ábrázolni őket (néha még ma is megteszi), de ez a film mutatta meg igazán a hatalmi játszmák árnyoldalait. Egy igaz ember lelkének bemocskolódását látni mindig kényelmetlen, és erre a drámai alaphelyzetre építi fel filmjét George Clooney, aki filmünkben nemcsak színészként, de rendezőként is bizonyít, immár sokadszor karrierje során. Egy demokrata elnökjelöltet játszik, akinek saját párttársát kell legyőznie az elnöki posztért folyó harcban. A főszereplő azonban mégsem ő, hanem a kampánystábja egyik fő embere, a politikában elvek mentén részt vevő Ryan Gosling. Az ártatlan ember, aki a hatalmi játszmákban olyan döntéshelyzetbe kerül, ahol nem lehet jól választani. Bár a film cselekménye egy sokszor látott morális dilemmával szembesít minket, Clooney van annyira okos rendező, hogy pár váratlan húzással és néhány parádés színészi alakítással végig lekösse a nézőket. Bár hősei a végére morálisan porba hullanak, őket nézve megértjük a mondást, ami eddig távol állt tőlünk: a politikus is ember.

Rendezte: George Clooney
Szereplők: Ryan Gosling, George Clooney, Philip Seymour Hoffman, Evan Rachel Wood
Eredeti cím: The Ides of March
Forgalmazza: Budapest Film
Értékelésünk: 4/5

 

Suszter, szabó, baka, kém

A kémek világa a filmekben többnyire kimerül abban, hogy luxussportkocsikkal száguldoznak, high-tech kütyükkel akcióznak, rengeteg egzotikus helyszínen fordulnak meg, és gyönyörű nők veszik körül őket. Ha nem így lenne, valószínűleg jóval kevesebben néznének kémtörténeteket, mivel a valóság gyakran szöges ellentéte a fikciónak. A John le Carré regényéből készült Suszter, szabó, baka, kém a hidegháború éveibe visz vissza minket, amikor szürke öltönyös, bőrcipős fickók cigarettafüstös irodákban konspiráltak, és leginkább azzal voltak elfoglalva, hogy a saját farkukat kergették. A könyvből korábban már készült egy pár részes brit tévésorozat, ami anno nagy siker volt, így nem lehetett könnyű a nyomába érni. A Suszter, szabó, baka, kém elsősorban azoknak való, akik szerették a Bourne-mozik összetettségét és sokszereplős játszmáit, viszont túl soknak találták benne az akciót. Robbanások és üldözések miatt itt nem kell aggódnunk, mivel csak egy szovjet kémet keresnek a brit hírszerzés vezetésében, a feladat megoldására pedig egy nyugdíjazott munkatársat kérnek fel. Intrika, ármány és a legjobb krimik feszültsége. Ennyit tud ez a mozi, és e mellé kapunk egy minimális eszköztárral játszó Gary Oldmant is, aki most éppen a visszafogottsága miatt zseniális. Az ínyencek a filmben feltűnő budapesti helyszíneknek és magyar feliratoknak örülhetnek, meg persze annak, hogy Mucsi Zoltán, Kálloy Molnár Péter és Csuja Imre együttes erővel csúnyán elintézik a brit titkosszolgálat egyik legjobb kémét.

Rendezte: Tomas Alfredson
Szereplők: Gary Oldman, Colin Firth, Tom Hardy
Eredeti cím: Tinker Tailor Soldier Spy
Forgalmazza: Ristretto Distribution
Értékelésünk: 4/5

 

 

Sherlock Holmes nevében

A cím ne zavarjon meg senkit! Nem Robert Downey Jr. költözött vissza egy hónapon belül másodszor a mozivásznakra, hanem dunaújvárosi fiatal filmesek vették kölcsön a legenda nevét egy ifjúsági krimi erejéig. A nyolcvanas évek gyerekfilmjeire hajazó Sherlock Holmes nevében két tizenéves kissrác története, akik a nyári szünetben egy kisvárosi rejtély megoldásán ügyködnek. Dunaújvárosban ugyanis sorra tűnnek el a gyerekek, és amikor visszatérnek, már egyikük sem ugyanaz. Valaki ellopta az álmaikat.

A Keménykalap és krumpliorr hangulatát magáénak tudó alkotás igazi retromozi, ami azonban nemcsak azoknak nyújthat élményt, akik a nyolcvanas években voltak gyerekek. Távolról sem gagyi vizuális effektusaival, izgalmas történetével és humorával a mai gyerekek is könnyen megszerethetik, meg persze azért, mert a Holmest és Watsont (a gyerekek csak játékból hívják egymást ezen a néven) játszó duó tényleg parádésat alakít. Külföldön is ritka, hogy gyerekszínészek ilyen természetességgel tegyék a dolgukat a vásznon. Ha Ádler Ica szerepére is hasonlóan tehetséges gyereket találnak és megvágják a filmet húsz perccel rövidebbre, akkor maximálisan elégedettek lennénk.

Rendezte: Bernáth Zsolt
Szereplők: Ungvár Ádám, Szénási Kristóf, Karalyos Gábor
Forgalmazza: 3D-Film kft.
Értékelésünk: 3/5

 

 A párizsi mumus

A Cápamese társrendezője Franciaországban szabad kezet kapott, így teljesen elereszthette fantáziáját. A párizsi mumusban összehozta kedvenc szörnyfilmjeit, melyekben a rém ahelyett, hogy megölné a csinos nőt, inkább beléjük szeret. A sztoriból a King Kong, A Notre Dame-i toronyőr és Az operaház fantomja története kacsint ránk, ráadásul az alkotó mindezt egy animációs musical képében tálalja fel nekünk. A párizsi mumus legfőbb hibája, hogy szereplői egytől egyig annyira pörögnek, hogy ettől már antipatikusak lesznek, és a folytonos dumálásukból egyetlen poénra se futja tőlük. Ehhez képest már szinte elenyésző bűn, hogy a 3D nem működik, a betétdalok borzasztóan idegenek a film világától, amikor pedig a mumus (aki amúgy egy közel három méter magas óriásbolha) női hangon dalra fakad, annak abszurditása a legjobb Monty Python Repülő Cirkusza epizódnak is a becsületére válna.

Rendezte: Bibo Bergeron
Eredeti cím: U monstre a Paris
Forgalmazza: Fórum Hungary
Értékelésünk: 2/5

 

Underworld – Az ébredés 3D

Csak a baj van a vámpírokkal. Amikor nem egy amerikai kisvárosban próbálnak középiskolás lányokat elcsábítani, akkor bőrszerkóban háborúznak az egész emberiség ellen. A Beckinsale nélkül forgott, és nem túl sikeres harmadik rész után a „világ legszexisebb vámpírlánya” titulus büszke tulajdonosa most visszatér a tizenkét éves fogságból (na meg az impozáns gázsiért), hogy a farkasemberekkel szövetkezve vegyék fel a harcot fajunkkal, ugyanis az emberek rájöttek, hogy mindenféle aljas vérszívók élnek köztük már évszázadok óta. Totális háború tapadós rucikban.

Rendezte: Mans Marlind, Björn Stein
Szereplők: Kate Beckinsale, Stephen Rea, Scott Speedman
Eredeti cím: Underworld: Awakening
Forgalmazza: InterCom

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top