Szabadidő

Sorozatgyilkosok hete a tévében

Nem elég a kinti hideg, még otthon, a takaró alatt is vacoghat a fogunk a félelemtől, ugyanis a tévécsatornák a legjobb horrorokat és thrillereket válogatták ki nekünk – akad azért vígjáték is.

Született gyilkosok
Film+, február 6., 23:20

Sorozatgyilkosok hete a tévében

Ha még nem láttad:
A kilencvenes évek elején Quentin Tarantino még nem számított nagy névnek, és úgy próbált ellébecolni, és készülni a nagy saját rendezésre, hogy az általa írt forgatókönyveket eladta másoknak. Az egyik ilyen a Tiszta románc volt, a másik pedig a folytatásaként is felfogható Született gyilkosok, de a filmváltozatban a két történetnek már nem sok köze volt egymáshoz. Tarantino máig gyűlöli Oliver Stone filmjét, mivel a rendező videoklipszerű vágástechnikával, képi hallucinációkkal és sokkoló hanghatásokkal az érzelmi oldal kidomborítása helyett egy véres, társadalomkritikus audiovizuális bombát készített. A média által felkapott sorozatgyilkos párocska afféle modern Bonnie és Clyde, és a filmnek Tarantino támadásai ellenére óriási kultusza lett, köszönhetően részben Juliette Lewis és Woody Harrelson pokoli játékának. Kaotikus ingerbomba.

Miért nézd meg?
Mert Robert Downey Jr.-t még sohasem láthattad annyira őrültnek, mint a filmben Wayne Gale riporterként, akit a társai csak a sokatmondó „médiageci” névvel illetnek.

Figyeld!
Amikor Mallory gyerekkorát az alkoholista és gyerekmolesztáló faterral, a folyton cigarettázó muterral és az undok kistesóval sitcomként, műnevetésekkel mutatják be, az valami zseniális.

Isten hozott az Isten háta mögött
m1, február 7., 20:15

Sorozatgyilkosok hete a tévében


Ha még nem láttad:

Dany Boon Franciaország egyik legnépszerűbb komikusa, hazánkban mégis alig ismeri valaki. Mindez azért is furcsa, mert az Isten hozott az Isten háta mögött című filmjét nálunk is hatalmas sikerrel játszották a mozik, és ez nem véletlen. A forgatókönyvíróként, rendezőként és színészként is aktív sztár filmjeiben megőrizte a franciás komédiázás gyökereit, ugyanakkor sokkal merészebb is társainál. Bátran mer olyan necces témához nyúlni, mint az idegengyűlölet, ráadásul az efféle emberi anomáliák nála a komikum igazi melegágyai. Filmünkben azt mutatja meg, hogy francia és francia között is van különbség (ha az egyik déli, a másik meg északi), de alapvetően az összes előítéletet nevetségessé teszi. A feleségét is átverő postai alkalmazott gigantikus hazugságából egy 106 perces, csodásan elmesélt vicc kerekedik ki, amit egyszerűen öröm nézni.

Miért nézd meg?
Mert manapság olyan ritka, hogy egy filmtől közel kétórányi tömény röhögést és jókedvet kaphatunk.

Figyeld!
A postások biciklis látogatásait az otthonukban unatkozó embereknél. Vendégszeretet a javából.

Ilyen az élet
HBO, február 8., 21:20

Sorozatgyilkosok hete a tévében

Ha még nem láttad:
Ha egy arra felkészületlen embernek hirtelen egy kisbaba gondját kell viselnie, az önkéntelenül is számos vicces helyzetet szül, ha pedig ezt nem egy, hanem két embernek kell vállalnia, akik egymással sincsenek túl jóban, akkor garantálható egy tökéletes vígjátéki alaphelyzet. Holly és Eric (Katherine Heigl és Josh Duhamel) nem nagyon csípik egymást, és csak a közös baráti pár miatt állnak egyáltalán szóba egymással, csakhogy a közös barátok balesete után össze kell fogniuk. A végrendeletben ugyanis őket nevezik meg nevelőszülőként. Összeköltözés, kötelező kakis-büfis poénok és sok ismerős helyzet, de a filmben az a legjobb, hogy romantikus komédiaként is funkcionál egyben. Két felnőtt felnőtté válásának története egy gyerek mellett, és a sztoriban a sok klisé ellenére érző szív dobog.

Miért nézd meg?
Mert régen nagy keletje volt a kisbabás vígjátékoknak, de manapság hiánycikkek a piacon. Nem kell mindig a Három férfi és egy mózeskosárral nosztalgiázni, hiszen végre érkezett egy új is.

Figyeld!
Josh Duhamel és Katherine Heigl bénácskán sikerült első randija a film egyik legviccesebb jelenete.

Sikoly
VIASAT3, február 10., 21:10

Sorozatgyilkosok hete a tévében

Ha még nem láttad:
A nyolcvanas évek tinihorror-hulláma a kilencvenes évekre egyértelműen elfáradt, és már szinte senki nem akart maszkos sorozatgyilkosok elől a padlástérbe menekülő, nagy mellű lányokat nézni, amikor Wes Craven egy jól irányzott csapással újra divatba hozta a műfajt. A titka mindössze annyi volt, hogy nem vette magát túl komolyan, ráadásul mert játszadozni a nézői elvárásokkal és a műfaj szabályaival. Mindig annyit csavart rajta, hogy érdekes maradjon, ráadásul sikerült nagyon karakteres főszereplőket (Neve Campbell, valamint a forgatáson egymásba szerető Courteney Cox és David Arquette) választania. Az első jelenetben pedig lazán kinyírta a film legnagyobb sztárját, Drew Barrymore-t. A Sikoly-álarc azóta ikonikus lett, és minden jelmezbál kötelező kelléke, a filmhez pedig további három folytatás készült.

Miért nézd meg?
Mert ritka, hogy egy filmen egyszerre lehessen félni és nevetni, ráadásul a kettő esetünkben egyáltalán nem oltja ki egymást.

Figyeld!
Randy horrorfilmes szabályai nemcsak a film hangulatához adnak hozzá, hanem gyorstalpalót is kínálnak a horrorokat kevésbé ismerő nézőknek.


Hannibal

Story4, február 11., 00:30

Sorozatgyilkosok hete a tévében

Ha még nem láttad:
A bárányok hallgatnak
igazi hőse egyértelműen nem Jodie Foster, hanem a pszichológusként praktizáló sorozatgyilkost játszó Anthony Hopkins volt, így amikor Foster nem kívánt részt venni a folytatásban, ez nem jelentette a projekt végét. Az első Lecter-moziért Oscarral díjazott színésznőt lazán lecserélték Julianne Moore-ra, a filmet sokkal véresebbre vették, rendezőnek pedig bevették az akkoriban a Gladiátor miatt újra csúcson lévő Ridley Scott-ot. Az eredmény egy bizarr, plátói szerelem története egy gyilkos és az őt üldöző FBI-ügynök között, gyönyörű olasz helyszíneken, operával kísérve, ami stílusban ugyan felülmúlja a nagy elődöt, mégsem érintette meg annyira a nézők szívét.

Miért nézd meg?
Hannibal Lecter sosem volt még annyira kegyetlen, mint filmünkben. A szigorúan 18 éven felülieknek készült horrorban vaddisznókkal etetnek embereket, beleket ontanak ki és emberi agyat esznek. Akinek mindez túl sok, az ne nézzen filmet egy sorozatgyilkos kannibálról!

Figyeld!
A film slusszpoénját a repülőgépen, amikor Lecter doktor egy ínyenc kisgyerek mellett próbál vacsorázni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top