Szabadidő

Marilyn Monroe és George Clooney is megríkat minket

Alig másfél hét, és itt az Oscar. Ideje, hogy a mi mozijainkban is megküzdjenek a sztárok a kopasz szoborért. Heti ajánló.

Egy hét Marilynnel
Egy életrajzi vagy életrajzi elemeket tartalmazó filmnél mindig félő, hogy a szennyes kiteregetésével el tudja pusztítani a legendát. Marilyn Monroe bármennyire emberi és esendő volt, az emberek fejében mégis titokzatos ikonként élt tovább, akit sokkal inkább azonosítunk egy-egy fejünkben lévő képpel vagy fogalommal, mint egy konkrét élettel. Simon Curtis filmjében az a jó, hogy nem kívánja lerombolni a Monroe életét körbevevő misztikumot, pusztán csak bepillantást enged a kulisszák mögé. Colin Clark mindössze egy hétig volt harmadik rendezőasszisztens A herceg és a kóristalány című 1957-es film forgatásán, de elmondhatja magáról, hogy ilyen rövid idő alatt a sztár a bizalmába fogadta, sőt mi több, randizott is vele. Ezeket az élményeket írta meg könyvében, amiből ez a film készült. Az Egy hét Marilynnel tehát egy, a színésznőért rajongó ifjú angol srác szemszögéből láttatja Monroe-t, akinek ugyan a forgatás stressze miatt fény derül önbizalomhiányára, alkoholizmusára és gyógyszerfüggésére, a filmben mégsem szűnik meg egy pillanatra sem ikonnak, szimbólumnak maradni. Michelle Williams rendkívül érzékeny és érzéki alakításának hála láthatjuk ugyan az igazi Monroe-t, de közben megmarad az a titokzatosság is, amiért még ma, ötven évvel a halála után is legenda lehet.

Rendezte: Simon Curtis
Szereplők: Michelle Williams, Kenneth Branagh, Eddie Redmayne
Eredeti cím: My Week with Marilyn
Forgalmazza: Fórum Hungary
Értékelésünk: 4/5

Utódok
A hawaii életforma a filmekben általában egyet jelent a tengerparti koktélszürcsöléssel és a bikinis lányokkal, de ez így helyénvaló, ugyanis a szigeteket az esetek többségében az oda érkező turisták szemszögéből szokás bemutatni. Az Utódok egy ennél sokkal árnyaltabb képet mutat. Az élet a pálmafák árnyékában is élet marad, és a gondok a folyamatos nyártól továbbra is gondok maradnak. Érzi ezt Matt King (George Clooney) is, aki saját bevallása szerint már tizenöt éve nem állt szörfdeszkán, ráadásul a felesége egy motorcsónak-baleset miatt kómába kerül. Mindennek tetejébe az egyik lányától azt is megtudja, hogy az asszony megcsalta őt. Az Utódok olyan alapvető dolgokról szól, mint a gyász, a megbocsátás és a család, és eleinte belegondolva kissé furcsa, hogy a főhőst pont az über-agglegény Clooney alakítja. Az ő bravúrja, hogy elhisszük őt tépelődő családapaként, pedig első blikkre azt hinnénk, egy ilyen szerep sokkal inkább illene Tom Hanksre vagy Kevin Spacey-re, mint rá. A film bravúrja pedig az, hogy egy alapvetően drámai helyzetet képes rengeteg élettel és humorral megtölteni, valamint annyi egyáltalán nem szájba rágott bölcsességgel, amitől egy időre kellemesen feltöltődhetünk.

Rendezte: Alexander Payne
Szereplők: George Clooney, Shailene Woodley, Robert Forster
Eredeti cím: The Descendants
Forgalmazza: InterCom
Értékelésünk: 5/5

Védhetetlen
Denzel Washington újfent istent játszik, aki ezúttal Dél-Afrikában osztja az észt a nála alsóbbrendűeknek. Áruló CIA-ügynökként kerül egy eldugott kihallgatószobába, csakhogy az akció közben rajtuk ütnek, őt pedig pont a legzöldfülűbb CIA-alkalmazott rángatja magával, hogy aztán a kétórás játékidőben együtt, vagy épp egymást üldözve meneküljenek. A Védhetetlen nem a sztorijával próbál hódítani, sőt kifejezetten lebutítja azt. A film egy Bourne-trilógiára hajazó nonstop akcióorgia, ahol eszelős tempójú vágások és kézi kamerás rángatózás közepette üldözik egymást a szereplők. Természetesen senki nem bízhat senkiben, hogy aztán a végén jól meglepődjünk (nem fogunk) azon, ki a hunyó. Az autópályás autós üldözés vagy a nyomortelepi háztetőkön ugrálás kétségtelenül emlékezetes és látványos pillanatok, és az is igaz, hogy nincs időnk unatkozni, de a moziból kifelé jövet öt perc alatt felejtjük el a filmet, hiszen annyi ilyet láttunk már.

Rendezte: Daniel Espinosa
Szereplők: Denzel Washington, Ryan Reynolds, Brendan Gleeson
Eredeti cím: Safe House
Forgalmazza: UIP-Duna Film
Értékelésünk: 3/5

Isztambul
Ha az ember megtudja, hogy a szerelme megcsalta, sokféleképpen lehet lereagálni. Az egyik, nem éppen a legnépszerűbb módszer egy látványos idegösszeomlás, amit rövid kórházi látogatás után némaságba burkolózás és külföldre szökés követ. Ezt az utat követi Kati, aki miután csalódik férjében, egészen Isztambulig stoppol, hogy ott egy lepukkant hotelszobában ejtőzve romantikázni kezdjen egy helyi, kackiás bajuszú legénnyel. Török Ferenc mozija nem az újrakezdés báját kívánja bemutatni, és a látszat ellenére egyáltalán nem romantikus. Inkább szól az elidegenedésről, valamint a családok széteséséről, ami szintén lehetne érdekes, de sajnos nem az. Az Isztambul mind stílusában, mind dialógusaiban annyira minimalista, hogy a sok nem történéstől és hallgatástól a néző gyorsan elunja magát. A legnagyobb probléma azonban az, hogy ha néha történik valami, az gyakran nem indokolt, de legalábbis következmények nélküli.
 

Rendezte: Török Ferenc
Szereplők: Johanna ter Steege, Lukáts Andor, Varga Norbert
Forgalmazza: Mozinet
Értékelésünk: 4/5

A szépség és a szörnyeteg 3D
A Disney-stúdió fénykorában még nem digitális figurák poénkodtak felnőtteknek, hanem ízig-vérig 2D-s hősök énekeltek és igazi meséket mondtak nekünk. Az egyik ilyen volt az 1991-es A szépség és a szörnyeteg, ami betétdalostul, beszélő étkészletestül és elvarázsolt hercegestül beette magát a nézők szívébe. A mű időtállóságát tökéletesen jelzi, hogy huszonegy évvel a premierje után a kastélyban egy szörnyeteg fogságába kerülő Belle története semmit nem vesztett szépségéből, sőt igazából meg kell valljuk: nem volt itt szükség 3D-s felújításra, mert ez bizony két dimenzióban is tökéletes. Persze a 3D arra tökéletesen alkalmas, hogy a fiatalabbak is becsábuljanak a vetítésekre, és így újabb rajongókat szerezzen magának ez az örökzöld meseklasszikus.

Rendezte: Gary Trousdale, Kirk Wise
Eredeti cím: Beauty and the Beast 3D
Forgalmazza: Fórum Hungary
Értékelésünk: 5/5

Üvöltő szelek
A történet színhelye egy yorkshire-i tanya, az Earnshaw család ősi fészke, Szeles-domb. A gazda egy este talált gyereket hoz magával a házba, ahol lányával, Cahtyvel, és fiával, Hindley-vel él együtt. Heathcliff az évek során beleszeret Cathybe. Az apa halála után a féltékeny fivér béressorba taszítja a betolakodót. Heathcliff nem bírja sokáig ezt az életet, és amikor úgy érzi, szerelme is elfordul tőle, megszökik. Évek múltán gazdag emberként tér vissza, s nyomban nekilát, hogy bosszútervét megvalósítsa…

Rendezte: Andrea Arnold
Szereplők: James Howson, Kaya Scodelario, Nichola Burley
Eredeti cím: Wuthering Heights
Forgalmazza: Cirko Film – Másképp Alapítvány

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top