Szabadidő

Drogfüggő sztárok utolsó esélye

Az időutazáson kívül lesz itt még pokolian vicces Robert Downey Jr., amazonként küzdő Sigourney Weaver és papként is helytálló Mr. Bean. A hét legjobb tévéfilmjei.

Durr, durr és csók
VIASAT3, február 20., 21:10

A fekete-fehér tévé volt az igazi

Ha még nem láttad:
A ballonkabátos, nyomozós, végzet asszonyával megspékelt filmnoirok a kétezres években már nem számítanak különösebben divatos jelenségnek, de ezt is lehet korszerűen csinálni. Shane Black, aki Az utolsó cserkész és a Halálos fegyver-filmek óta Hollywood legjobb dumagyárosának számít, lenyűgözően vicces dialógusokat írt a filmhez, melyben egy pitiáner betörőt színésznek néznek, majd az álomgyári kalandozásai közben nyomozásba kezd egy eltűnt lány ügyében, és még a gyerekkori szerelmével is összefut. Bár megpróbálkoztunk vele, a történet szinte elmesélhetetlen, mert annyi fordulatot és vicces szituációt (pl. Val Kilmer és Downey Jr. csókolózása egy sikátorban) tartalmaz, ami máskor tucatnyi filmben szokott csak beleférni. Kötelező látnivaló.

Miért nézd meg?
A film készítése idején Robert Downey Jr. és Val Kilmer Hollywood két legmegbízhatatlanabb, alkohol- és drogproblémákkal küzdő sztárjának számított, és mindkettejük számára ez a mozi volt az utolsó esély a feltámadásra. Downey Jr. élni is tudott vele.
Figyeld!
Robert Downey Jr. megmutatja, hogy milyen veszélyekkel jár, ha az emberre csúnyán rácsapja az ajtót egy haragos nő.

Alien 2. – A bolygó neve: Halál
Film+, február 21., 21:00

A fekete-fehér tévé volt az igazi

Ha még nem láttad:
Az Alien első részében ugyan Sigourney Weaver kilőtte az űrbe a Nostromo legénységét kiirtó idegen életformát, most vissza kell mennie arra a bolygóra, ahol összefutott vele, ugyanis az alien nem jár egyedül. Míg az első rész lenyűgöző, egy űrhajó belsejében játszódó lenyűgöző gótikus horror volt, addig a folytatás maga a totális háború. Az Aliens minden idők egyik legelragadóbb és legérzelmesebb akciómozija, ami azzal is megelőzte korát, hogy akcióhősnek egy első ránézésre törékeny nőt tett meg.

Miért nézd meg?
Az Avatar rendezőjének mozija ugyan kb. két és fél órás, de az első óra után olyan torokszorítóan izgalmas, hogy egy percnyi időt sem hagy senkinek a fellélegzésre. Igazi adrenalinbomba.
Figyeld!
Ripley hadnagy (Sigourney Weaver) és az alienek anyakirálynőjének csatája igazi női nagyvadak összecsapása, és a filmtörténet egyik legőszintébb pillanata az anyai ösztönök erejéről.

Az ígéret megszállottja
Universal Channel, február 23., 21:20

A fekete-fehér tévé volt az igazi

Ha még nem láttad:
Friedrich Dürrenmatt könyvéből Sean Penn rendezett filmet, jó barátja, Jack Nicholson főszereplésével. A történet főhőse egy nyugdíjazásra váró rendőr, aki egy gyenge pillanatában megígéri egy meggyilkolt kislány szüleinek, hogy a föld alól is előkeríti a gyerek gyilkosát. Hiába teszi le a jelvényt, az eset és az ígérete nem hagyja nyugodni. Egyre mélyebbre ássa magát az ügyben, hogy a végén már az egész élete erről szóljon. A film nem is annyira egy nyomozás, hanem inkább egy ember lassú megzavarodásának története. Lélektani mélymarcangolás haladóknak.

Miért nézd meg?
Mert Jack Nicholson soha nem volt ennyire elesett és sebezhető, mint ebben a filmben. A végső összeomlása felér egy kisebb katarzissal.
Figyeld!
A film tökéletesen mutatja be a véletlenek sorsfordító szerepét, vagyis azt, hogy egy-egy apróságon egész életek futhatnak zátonyra.

Pleasantville
Duna Televízió, február 24., 21:35

A fekete-fehér tévé volt az igazi

Ha még nem láttad:
David (Tobey Maguire) igazi tévéfüggő tinédzser, csakhogy a többiekkel ellentétben ő nem a mai, divatos sorozatokat szereti, hanem az ősrégi, fekete-fehér vackokat. Egy mágikus távirányító segítségével ő és a nővére (az itt még piszkosul fiatal Reese Witherspoon) bekerülnek az egyik ilyen sorozatba, ahol minden fekete-fehér, és mindenre rendkívül szigorú szabályok vonatkoznak. A tévés művilág a testvérpár mindkét tagjából mást hoz ki, de nemcsak rájuk lesz hatással az új világ, hanem ők is hatással lesznek a környezetükre.

Miért nézd meg?
Mert mai, erősen cinikus világunkban kifejezetten üdítő látni egy olyan ártatlan és végtelenül naiv világot, ami az ötvenes évek amerikai kertvárosait jellemezte, és a film még rá is tesz erre egy kalappal.
Figyeld!
Ahogy az érzelmek megjelenésével szép lassan színessé válik a világ, az valami gyönyörű.

Az eltakarítónő
STORY4, február 25., 22:10

A fekete-fehér tévé volt az igazi

Ha még nem láttad:
Elég vicces szituáció, ha egy lelkipásztort csalja a felesége, a lánya hetente más fiúval enyeleg, és a környezetében úgy hullanak az emberek, mint a legyek. Mindez nem az angol falucska elöregedő lakosságának köszönhető, hanem a lelkipásztor új házvezetőnőjének, aki ugyan elsőre kedves, öreg hölgynek tűnik, de a látszat mögött sötét titkok rejtőznek. Rowan Atkinsont végre nem Mr. Beanként vagy Johnny Englishként, hanem valódi, hús-vér emberként láthatjuk, és higgye el mindenki: így is fergetegesen vicces.

Miért nézd meg?
Mert a filmben benne van az angol komédiákra jellemző kellemesen fekete humor, és mert a filmben hallhatjuk minden idők legbénább templomi beszédeit.
Figyeld!
Patrick Swayze-et, amint őszülő sármőrként csábítja Kristin Scott Thomast. A Dirty Dancing sztárja látható örömmel csinál pojácát magából.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top