Szabadidő

Amikor még Whitney Houstonért rajongott a világ

1992-t írtunk, amikor a világ teljesen az I Will Always Love You című sláger bűvöletében állt sorba a mozikasszáknál, hogy megnézze Whitney Houston és Kevin Costner románcát a Több mint testőrben. Ezen a héten nem kell a moziig menni, hiszen a tévében láthatjuk a klasszikust. Ezt nézd a héten!

28 nappal később
HBO2, február 27., 22:00

Amikor még Whitney Houstonért rajongott a világ

Ha még nem láttad:
2002-t írtunk, és a zombis horrorok utoljára a nyolcvanas évek elején számítottak divatosnak. A Trainspotting rendezője, Danny Boyle mégis meglátta bennük a lehetőséget, és három radikális lépéssel próbálta ismét érdekessé tenni őket. Az egyik az volt, hogy a korábban lomha élőholtakat felgyorsította (itt már futni is tudnak), a másik, hogy a cselekményt a teljesen kihalt Londonba helyezte, a harmadik szerint pedig az egészet kézi kamerával rögzítette, így az egész film dokumentumfilmes jelleget kapott. 2012-ből nézve mindez már triviálisnak tűnik, de higgyük el, akkoriban még egyáltalán nem volt az. A 28 napnyi kóma után egy halott városban ébredő Cillian Murphy sztorija igazi rémálomszerű horrorélmény.
Miért nézd meg?
Ha tudni akarod, hogy a zombifilmek miért lettek pár éve annyira divatosak, hogy már Brad Pitt is zombikat akar, és a televíziózás is behódolt az élőhalottaknak a Walking Dead című szériával, akkor a választ a 28 nappal később című filmben kell keresned.
Figyeld!
A teljesen kihalt London képeit, amit állítólag teljes városrészek hajnali lezárásával tudtak felvenni. Egyszerűen elképesztő.

Moulin Rouge
Filmmúzeum, február 28., 20:50

Amikor még Whitney Houstonért rajongott a világ

Ha még nem láttad:

A Tom Cruise-t a kétezres évek elején leselejtező Nicole Kidmannek jót tett a szakítás, hiszen jobbnál jobb szerepajánlatokkal találták meg Hollywoodban. Ezek egyike volt az ausztrál csodagyerek, Baz Luhrmann musicalje a párizsi mulatóról, ahol ömlik a pezsgő és tombolnak az érzelmek. A költő és a kurtizán szerelmét bemutató sztori legfőbb érdekessége, hogy mindenből túl sok van benne. Túl sok zene, túl sok érzelem, túl sok dal, túl sok könny, túl sok szín, túl sok giccs… Viszont mindez Luhrmann koncepciójának része, aki a giccs tudatos fokozásával akart új hatást elérni, ami sikerült is neki. Ez a szuperlátványos musical Ewan McGregor és Nicole Kidman pazar énekhangjával és a Lady Marmalade-dal egyszerűen tökéletes filmélmény.
Miért nézd meg?
Mert ennyire őrült, extravagáns, ugyanakkor szuperérzelmes film nincs több a világon, ráadásul teli van klassz dalokkal.
Figyeld!
Amikor a kánkán dallamaiba belecsúszik a Nirvana Smells Like Teen Spirit című száma, az valami gyönyörű.

Robin Hood, a tolvajok fejedelme
VIASAT3, február 29., 21:10

Amikor még Whitney Houstonért rajongott a világ

Ha még nem láttad:
A kilencvenes évek elején Kevin Costner még egyike volt az Álomgyár legnagyobb szupersztárjainak, akinek a nevével szinte mindent el lehetett adni. Amikor Costner bejelentette, hogy Robin Hood bőrébe bújik, az legalább akkora esemény volt, mint amikor nemrég Russell Crowe tette meg ugyanezt. Daliás csávó volt, az íj jól állt a kezében, és képes volt a női szívek megdobogtatására. Ennyi, és persze Bryan Adams slágere, az (Everything I Do) I Do it for You bőven elég volt a sikerhez, de ahhoz, hogy a dolog jó is legyen, kellett egy kellően visszataszító főgonosz (Alan Rickman tökéletes volt Nottingham bírájaként), egy szerethető Marian (Mary Elizabeth Mastrantonio hozta a kötelezőt) és csipetnyi humor. A kombináció összeállt. Taps. Függöny.
Miért nézd meg?
Mert ez a fajta klasszikus vonalvezetésű, régimódi értékeket képviselő kalandfilm egy ideje már kiment a divatból, ám olykor annyira jólesik nosztalgiázni…
Figyeld!
Kevin Costner jellegzetes amerikai akcentusát 15. századi angol rablóként. Persze magyar szinkronnal nézve a jelenség kevésbé zavaró.

Több mint testőr
RTL Klub, március 1., 21:20

Amikor még Whitney Houstonért rajongott a világ

Ha még nem láttad:
A legenda szerint a filmet számos alkalommal kellett újravágni, mivel a tesztközönség nem volt elégedett Whitney Houston alakításával. Ezt ma már szinte lehetetlen elhinni, hiszen mindenki úgy emlékszik rá, hogy az énekesnő csodás volt a filmben, pedig neki sem lehetett könnyű: a forgatás idején elvetélt, ami miatt a produkciónak pár hetes szünetet kellett tartania. A film a nehézségek ellenére jól sikerült, és bár a klasszikus felállást mutatja be (a sztár és az átlagember – aki jelen esetben a sztár testőre – szerelme), de mivel ezt fordított felállásban teszi (az esetek többségében a férfi a sztár, a nő pedig az átlagember), nem érezzük elhasználtnak. Costner és Houston között működött a kémia, a film pedig máig felejthetetlen, nem utolsósorban az olyan dalok miatt, mint az I Have Nothing, az I’m Every Woman vagy az I Will Always Love You.
Miért nézd meg?
Mert ez a film mutatja meg igazán, milyen ragyogó énekes és filmcsillag volt Whitney még a fénykorában, amikor életét még nem árnyékolta be teljesen a drog és Bobby Brown.
Figyeld!
Akárhányszor Whitney a színpadon énekel, az felér egy kisebb borzongással.

Kegyetlen bánásmód
m1, március 2., 20:15

Amikor még Whitney Houstonért rajongott a világ

Ha még nem láttad:
A Miles-féle esküvői szerződés igazi legenda Los Angelesben, ami nem engedi, hogy válás esetén a csóróbbik fél akár egy fityinget is kapjon a másik vagyonából. Aki viszont elfelejti megkötni, azt maga Miles (George Clooney), a válóperes ügyvéd szipolyozza ki. A házasságot betegesen kerülő ügyvéd azonban maga is szerelmes lesz az egyik ügyfelébe (Catherine Zeta-Jones) és mit tesz isten: a házassága előtt nem köti meg a Miles-féle szuperbiztos szerződést… Remek komédia pikáns fordulatokkal és egy önfeledten bolondozó sztárpárossal.
Miért nézd meg?
Mert George Clooney olyankor a legjobb, amikor idiótát játszik. Látszik, hogy önfeledten gázol bele a saját imázsába, és szívesen teszi magát nevetségessé. Teszi mindezt a Coen fivérek és a nézők szórakoztatása kedvéért.
Figyeld!
A bérgyilkos Asztmás Joe halála a filmtörténet egyik legviccesebb pillanata, ami után percek kellenek ahhoz, hogy magunkhoz térjünk a röhögéstől.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top