Szabadidő

A Balatonon vagy luxusutakon nyaralnak a magyarok

Csak a magyarok negyede biztos abban, hogy idén nyaralni megy, legtöbben a válság miatt bizonytalanok. Akik mégis terveznek, vagy a Balatont vagy környező országokat választják. De érdekes módon a luxusutakra is megnőtt a kereslet.

Mennyiből jönnek ki a legolcsóbb nyaralások?Magyarországon az emberek 66 százaléka anyagi megfontolások miatt nem utazott el sehová nyaralni a szabadsága alatt tavaly, derült ki az Eurobarometer legfrissebb közvélemény-kutatásából. Pénzügyi problémák miatt nálunk csak a bolgárok és a görögök tettek le nálunk nagyobb számban az utazásról az unión belül.

A magyarok idei nyaralási terveiről kiderült, hogy 22 százalék biztosan nem megy sehová, 21 százalék biztosan megy, a többiek még bizonytalanok. A legnagyobb csoport az a 38 százalék, aki menne, de a válság átírta az eredeti terveit.

A Balaton reneszánszát éli

„Kétféle tendencia van – mondta el kérdésünkre Lovas Edina a Vista utazási irodától. – Az egyik, hogy folyamatosan nő a kereslet a belföldi utakra, és egyre többen utaznak a környező országokba, Szlovénia, Ausztria, Horvátország és Szlovákia a legnépszerűbb. Bulgáriába is sokan mennek, mert megfizethető a magyar pénztárcának, ugyanannyiból meg lehet úszni, mintha itthon kellene megvenni az élelmiszereket. A közepes kategóriájú utak iránt lecsökkent a kereslet, de keresik a nagyon drága utakat is, az ötcsillagos kategória felé is van eltolódás.”

„Itthon a Balaton újra reneszánszát éli, szép tiszta lett a víz, és az árak is visszaálltak egy megfizethető szintre – részletezte az olcsóbb úti célokat. – Népszerűek a klasszikus fürdővárosok, Zalakaros, Hévíz, Hajdúszoboszló, és az összes termálfürdővel rendelkező város. Ezeken a helyeken már nemcsak párokra szakosodnak, hanem gyerekprogramokkal is várják a családokat. Ausztriában is sokan keresik a családbarát szálláshelyeket, ahol gyönyörű tóparti helyeket lehet találni.” 

Három olcsó nyaralás

Mivel az olcsóbb utakhoz általában apartmanos szállást keresnek, gondolatban összeállítottunk három ilyen csomagot egy család részére, akik egy tizenkét éven aluli gyerekkel indulnának nyaralni. Ha Bulgáriába mennek busszal, és ott apartmanban laknak, akkor az 150 ezer forint szállással és utazással együtt, emellett már csak az étkezést kell kigazdálkodni, ami szerencsére olcsó. Egy közelebbi horvátországi nyaralóhelyre 60 ezer forintos benzinköltséggel le lehet jutni, emellett az apartman 75 ezer forint egy hétre, azaz 135 ezerből megvagyunk az alapokkal, viszont itt az evésen-iváson rengeteg el tud úszni. Ennél csak húszezerrel olcsóbb a Balaton, ahol 100 ezerért kapunk egy családi nyaralót a déli parton, és hozzá nagyjából 15 ezer forintos útiköltséggel számolhatunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top