Szabadidő

Az éhezők viadala legyőzi az Alkonyatot?

J. K. Rowling és a Harry Potter óta csak az írónők tudnak a tinik nyelvén szólni. Stephenie Meyer Alkonyata után megérkezett a legújabb őrület, Az éhezők viadala Suzanne Collinstól, melyben tinédzserek gyilkolják egymást agyon egy realityshow keretében. Most már filmen is, vértelenül.

Az éhezők viadala

Az Alkonyat-filmek bódító butaságán edződött néző a film első felében valószínűleg le lesz döbbenve a tényen, hogy egy új tinifranchise esetében nem nézik őt kapásból hülyének. Bravúrosan sötét hangulat, utópisztikus díszletek és jelmezek, jó színészi alakítások, igazi feszültség és dráma, valamint életszagú dialógusok mutatják meg még a legszkeptikusabbaknak is, hogy bizony Az éhezők viadalára oda kell figyelni. Amikor az alternatív univerzum 12. kerületében kiválasztják, hogy kik képviselik őket azon a tévés viadalon, ahol a 24 résztvevőből csupán egy élheti túl, valóban drámai hatású. Hogy a népszerűség a történetben életeket menthet, és mindez a vérengzés egy tévés reality része, szinte már figyelmeztetés. Persze nincs új a nap alatt: A menekülő ember Schwarzeneggerrel nagyon hasonló sztorit mesélt el, csak ott a társadalomkritika helyett az akciókra koncentráltak, a Battle Royale című japán film pedig ugyanezt tinédzserekkel játszatta el, csak abban nem kapott szerepet a tévé. Persze nincs új a nap alatt, de hiába kölcsönöz Az éhezők viadala tucatnyi helyről, mivel az írónő jól végezte a dolgát, minden szervesen épül be a történetbe.
A film a feléig igazán lebilincselő, aztán elkezdődik a játék. Sajnos Hollywoodban a nagy költségvetésű filmek esetében a 13-as korhatárkarika szent dolog, ezért a vérengzésekből szinte semmit nem láthatunk (kapkodó kamera stb…), és Katnissnek, a sztori főhősének sem kell morálisan elítélhető helyzetekbe kerülnie (akiket mégis megöl, azok egyértelműen gonoszak). Mindezek miatt sajnos nem átérezhető, hogy ebben a játékban bizony tizenévesek gyilkolják egymást könyörtelenül, és hogy egy ilyen helyzetben vagy magad is állattá válsz, vagy áldozat leszel. Itt nem lehetnének morális győztesek, de mégis avatnak egyet (illetve kettőt). Ennek ellenére Az éhezők viadala lenyűgöző hangulatú, szájtátva nézős mozi, ahol még a szerelmi szálat is képesek voltak ízlésesen bemutatni. A lezárás ugyan kissé suta, de ez csak azért van, mert már gyúrnak a folytatásra.

Rendezte: Gary Ross
Szereplők: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Woody Harrelson, Lenny Kravitz
Eredeti cím: The Hunger Games
Korhatár: 16
Forgalmazza: Fórum Hungary
Értékelésünk: 4/5

Csempészek

Miután Mark Wahlberg kirándult egyet az Oscar-díjas drámák (The Fighter – A harcos) és a vígjátékok (Pancser Police) területére, most visszatért oda, ahol a legotthonosabban érzi magát. A Csempészek régi vágású akcióthriller, annak is a balhémozis változata, melyben néhány arc szövetkezik, hogy együttes erővel valami nagy rablást/szökést/akciót hozzanak tető alá. Wahlberg Chris Farraday-t, az egykori menő csempészt alakítja, aki mára inkább az otthon melegére és a családjára szavaz a nagy zseton helyett, de egy kavaró rokon idiotizmusa miatt még egy utolsó balhét el kell vállalnia. Egy rakatnyi hamis pénz Amerikába csempészésére készül Panamából. A film egy pár éves skandináv mozi remake-je, és persze hollywoodi módra főképp az akciójeleneteket turbózták fel rajta. Ennek ellenére nem agyatlan lövöldözésről van szó, hanem az okos csempésztrükkök és a megzsarolt család drámája is szerepet kap, amitől az egész sokkal átélhetőbb lesz, mint sok hasonló mozi. A történetet sajnos kicsit túlbonyolították, és van egy kissé túlzásba vitt lövöldözés is, de a végső fordulat és az apró, de jól elhelyezett ötletek elérik, hogy a Csempészek végig szórakoztató legyen.

Rendezte: Baltasar Kormákur
Szereplők: Mark Wahlberg, Kate Beckinsale, Ben Foster
Eredeti cím: Contraband
Korhatár: 16
Forgalmazza: UIP-Duna Film
Értékelésünk: 3/5

Fehér pokol

Liam Neesonben az a legmegdöbbentőbb, hogy kb. a Schindler listája óta ugyanúgy néz ki. Márpedig azt a filmet még 1993-ban mutatták be a mozik. Oké, ősz hajszálak azért már vannak, de ezen kívül szinte nincs is változás. Épp ennek köszönhető, hogy a hatvanadik születésnapja előtt vált akcióhőssé, és még így is abszolút hiteles. Ezúttal nem nagyvárosi rosszfiúkkal, hanem a dermesztő faggyal, a hóviharokkal és egy falkányi éhező farkassal kell felvennie a harcot, ugyanis ő az egyike egy alaszkai repülőgép-szerencsétlenség túlélőinek. Mivel a csapat egy olajfúrótorony alkalmazottaiból áll, csak férfiak találhatók benne, ennek köszönhetően a Fehér pokol erősen macsószagú mozi. Bár bicepszereket senki nem mutogat a nagykabátok miatt, mégis folyamatos erőfitogtatás zajlik, és a filmben pont az a jó, hogy a természettel való küzdelem mellett helyet tud adni a szereplők konfliktusainak is. Az egyes esetekben valóban –20 és –30 Celsius közti forgatás megadja az alaphangot, a sötétből időnként előbukkanó világító szempárak pedig szinte horrorisztikus hangulatot adnak ennek a mozinak, ami leginkább A vadon foglyai és az Életben maradtak farkasokkal felturbózott változata.

Rendezte: Joe Carnahan
Szereplők: Liam Neeson, Dermot Mulroney, James Badge Dale
Eredeti cím: The Grey
Korhatár: 12
Forgalmazza: Pro Video
Értékelésünk: 4/5

Az igazi kaland

Amikor egy filmnek eredetileg olyan frankó címe van, mint a Vettünk egy állatkertet (We Bought a Zoo), akkor nem értjük, miért kell ezt kicserélni egy olyan jellegtelen és semmitmondó változatra, mint Az igazi kaland. Ha a címen túltesszük magunkat, a jutalmunk egy kellemes családi kikapcsolódást nyújtó, a zsepihasználós jeleneteket patikamérlegen szállító alkotás, amiben Matt Damon az eddigi legsármosabb arcát mutatja. Apukaként ugyanis még nem gyakran láthattuk őt helytállni, de úgy tűnik, hogy még ebből is jól tudott kijönni. A kicsit szirupos történetben egy apa próbál új életet kezdeni, ezért új helyre költözik a családjával. Ugyan elvileg mindez igaz történet alapján készült, mégis nehezen hihető, hogy az ember akkor is megvesz egy neki tetsző családi házat, ha egy komplett állatkert is jár hozzá, sőt még pénze is van rá. Ugorjunk! A film természetesen az állatkert megmentése mellett az érzelmi szálakra is hagy helyet, ezért van a szereplők között Scarlett Johansson is, a kémia kettejük között pedig működik. Édes állatok, cuki gyerekek, könnyek, nevetés, a férfiaknak Scarlett, a nőknek Matt… Mi kell még?

Rendezte: Cameron Crowe
Szereplők: Matt Damon, Scarlett Johansson, Elle Fanning
Eredeti cím: We Bought a Zoo
Korhatár: 12
Forgalmazza: InterCom
Értékelésünk: 3/5

Járhatatlan út

A Járhatatlan út egy agytumorban szenvedő férfi utolsó hónapjairól szól, arról, hogy hogyan dolgozza fel ezt a szituációt, valamint hogy mindezt hogyan éli meg a felesége és a két gyereke. A film legfőbb érdekessége a hétköznapi történésekhez való ragaszkodás és a vad dramatizálás merész kerülése.

Rendezte: Andreas Dresen
Szereplők: Inka Friedrich, Steffi Kühnert, Talissa Lilly Lemke
Eredeti cím: Halt auf freier Strecke
Korhatár: 16
Forgalmazza: Cirko Film – Másképp Alapítvány

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top