nlc.hu
Szabadidő
Az ínycsiklandó étkek hazája

Az ínycsiklandó étkek hazája

Mi, magyarok, szeretünk jókat enni. Lehet bármilyen az élet körülöttünk, egy tál finom étel mindig szebbnek mutatja a jövőt. Gasztronómiai kultúránk évszázadokra nyúlik vissza. Sok külső hatás érte, de sokat adott a világnak is. Ma már a zserbó, a hortobágyi palacsinta, a gulyás, a Pick szalámi és társaik mind közismert, jól csengő nevek országhatárainkon túl is. Nekünk pedig kötelességünk mind megőrizni, mind népszerűsíteni ezen ízeket.

Ám nemcsak más országok lakóival kell megismertetnünk a magyar szakácsok és konyhák remekeit, hanem elsősorban gyermekeinknek kell megmutatnunk, hogy mire is képesek a magyar hozzávalók, ízek és receptek. Erre pedig kiválóak az olyan hatalmas gasztronómiai fesztiválok, melyek bemutatják és kóstoltatják az ország minden tájáról összegyűlő szakácsokat, termelőket, kézműves alapanyag-előállítókat.

Évente országszerte több regionális fesztivál megrendezésére is sor kerül. Ezek általában kötődnek évszakokhoz, gasztronómiai időszakokhoz egyaránt. Ilyen fesztiválok Szegeden, Debrecenben, Kecskeméten és a legtöbb nagyvárosban megszervezésre kerülnek. Ám van egy olyan, mely mind méretében, mind kínálatában felülmúlja az összeset.

Megnéznéd a híres, szegedi borfesztivált május 18–27. között?

Az ínycsiklandó étkek hazája

Idén ismét megrendezésre kerül majd a Gourmet Fesztivál Budapesten, a Millenáris parkjában. Michelin-csillagos éttermek, gasztroegyesületek, nemzetközileg elismert borászok és kevésbé ismert termesztők, illetve más alapanyag-előállítók mutathatják be, hogy mitől is olyan különlegesek a magyar gasztronómiában.

Kíváncsi vagy egy igazi cseresznyefesztiválra? Szomolyán idén 11. alkalommal rendezik meg júniusban. Szállást a közeli Bogácsban találsz szép számmal.

Miért érdemes odafigyelnünk rájuk? Mert kultúránk szerves részét képezi az, hogy mit és milyen minőségben eszünk. Hogy vajon a minőséget vagy a mennyiséget választjuk a pénzünkért. Most pedig alkalmunk adódik, hogy úgy tegyük próbára ezeket a mestereket, hogy nem áldozzuk fel a teljes fizetésünket egy vacsora kedvéért, mégis garantáltan maradandó élményben lesz részünk. Hiszen a Millenáris parkja, helyéből fakadóan egyszerre biztosít városias légkört és csendes elvonulási lehetőséget. Könnyen megközelíthető, de a város zaja már nem hatol el az asztalunkig, melynél akár a Costes étterem fogásait is kipróbálhatjuk majd.

Rétest nyújtani nem könnyű. Kipróbálnád? A III. Rétes és Lakodalmas Napokon megteheted Révfülöpön.

A június 7–10. között megrendezésre kerülő fesztiválnak nemcsak a sokszínű résztvevők jelentik majd a különlegességét, hanem a látogatókat váró plusz programok is. Délután a kis ínyenceket várják szórakoztató programokkal, míg az este inkább a szülőké lesz. Emellett idén is több szakmai előadással készülnek az érdeklődők számára.

Különleges újításként, idén a rendezvény minden egyes étterem mellé egy borászatot párosít majd. Felkínálva a lehetőséget, hogy az étterem kínálta étkekhez legalkalmasabb bort választhassák majd a kilátogató ínyencek.
Bátran mondhatjuk, hogy aki ebben a néhány napban ellátogat a Millenárisra, az úgy érzi majd, hogy beleharaphatott egész Magyarországba. Így kicsiknek és nagyoknak nem szabad otthon maradnia. Sőt, akár látogassunk ki minden este erre a rendezvényre, és apránként, falatonként élvezzük ki minden ízét, amíg csak lehet.

Az ínycsiklandó étkek hazája

De ha már egy gasztronómiai kirándulást tervezünk a fővárosba, akkor próbáljuk ki a teljes kínálatot. Az országban szinte egyedülálló módon csak Budapesten van lehetőségünk arra, hogy a legkülönbözőbb főzőtanfolyamokon vegyünk részt a legnevesebb séfek kezei alatt.
Szeretnétek megtudni, hogy miként kell autentikus sushit készíteni? Varázsolnátok néhány pikáns, csokoládés ételt? Esetleg szívesen tanulnátok meg, hogy miként kell professzionálisan forgatni a szeletelőkést? Nos, mindezekre lehetőség van Pest legjobb főzőtanfolyamain, melyek betekintést engednek a gasztronómia egy másik titokzatos világába. Ráadásul, ha egy ilyenen párotokkal vesztek részt, akkor garantáltan ezt az izgalmas randevút még sokáig emlegetni fogjátok.

De ha jobban szeretjük a kanalat és villát a szánkhoz emelgetni, mint a tűzhely mögött állni, akkor nagyszerű kikapcsolódási lehetőség lehet egy hétvégén, ha kipróbáljuk Budapest különlegesebb éttermeit. Ha felmegyünk a Várba, nemcsak mesés kilátásban lesz részünk, de lépten-nyomon finom falatokat kóstolhatunk. A siker titka, hogy nem feltétlenül szükséges mindenhol teljes menüt fogyasztanunk. Az egyik étteremben elég, ha csak az előétel-kínálatból válogatunk, míg másnap egy másik étteremben kipróbálhatjuk, hogy milyenek a desszertek.
Ezzel sok új élménnyel gazdagodhatunk, miközben pénztárcánk sem fog vészesen veszteni a súlyából.

A jó ételek mellé pedig finom bor is dukál. De, ha alkalmanként csak egy kellemes pohár bort próbálnátok ki, akkor Budapest erre is számos lehetőséget biztosít. A városban több borbár is kínálja szolgáltatásait a borhoz értőknek. Ám ha autentikusabb kiszolgálásra és hangulatra vágyunk, akkor vonattal leugorhatunk a Balatonra is az egyik hétvégén, hogy megkóstoljuk a Balaton-környéki pincészetek legfrissebb kínálatát.

Az ínycsiklandó étkek hazája

Ha pedig mindez nem volna elegendő, akkor csak gondoljunk bele, hogy milyen kellemes élmény egy finom ebédet, vacsorát elkölteni, majd a Duna partján fagylaltozva a sürgölődő járókelőket figyelni, miközben úgy érezzük néhány rövid órára, hogy kerekebb a világ már nem is lehetne.

És ne feledjük el, hogy ha elmúlik majd a nyár, és ismét beköszönt az ősz, országszerte számtalan szüreti mulatság és fesztivál várja majd ismét az ínyencségekre éhező szájakat. Akkor is nézzetek majd el felénk, mert lehet, hogy szolgálunk majd ínycsiklandó ajánlatokkal.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top