Ám nemcsak más országok lakóival kell megismertetnünk a magyar szakácsok és konyhák remekeit, hanem elsősorban gyermekeinknek kell megmutatnunk, hogy mire is képesek a magyar hozzávalók, ízek és receptek. Erre pedig kiválóak az olyan hatalmas gasztronómiai fesztiválok, melyek bemutatják és kóstoltatják az ország minden tájáról összegyűlő szakácsokat, termelőket, kézműves alapanyag-előállítókat.
Évente országszerte több regionális fesztivál megrendezésére is sor kerül. Ezek általában kötődnek évszakokhoz, gasztronómiai időszakokhoz egyaránt. Ilyen fesztiválok Szegeden, Debrecenben, Kecskeméten és a legtöbb nagyvárosban megszervezésre kerülnek. Ám van egy olyan, mely mind méretében, mind kínálatában felülmúlja az összeset.
Megnéznéd a híres, szegedi borfesztivált május 18–27. között?
Idén ismét megrendezésre kerül majd a Gourmet Fesztivál Budapesten, a Millenáris parkjában. Michelin-csillagos éttermek, gasztroegyesületek, nemzetközileg elismert borászok és kevésbé ismert termesztők, illetve más alapanyag-előállítók mutathatják be, hogy mitől is olyan különlegesek a magyar gasztronómiában.
Kíváncsi vagy egy igazi cseresznyefesztiválra? Szomolyán idén 11. alkalommal rendezik meg júniusban. Szállást a közeli Bogácsban találsz szép számmal.
Miért érdemes odafigyelnünk rájuk? Mert kultúránk szerves részét képezi az, hogy mit és milyen minőségben eszünk. Hogy vajon a minőséget vagy a mennyiséget választjuk a pénzünkért. Most pedig alkalmunk adódik, hogy úgy tegyük próbára ezeket a mestereket, hogy nem áldozzuk fel a teljes fizetésünket egy vacsora kedvéért, mégis garantáltan maradandó élményben lesz részünk. Hiszen a Millenáris parkja, helyéből fakadóan egyszerre biztosít városias légkört és csendes elvonulási lehetőséget. Könnyen megközelíthető, de a város zaja már nem hatol el az asztalunkig, melynél akár a Costes étterem fogásait is kipróbálhatjuk majd.
Rétest nyújtani nem könnyű. Kipróbálnád? A III. Rétes és Lakodalmas Napokon megteheted Révfülöpön.
A június 7–10. között megrendezésre kerülő fesztiválnak nemcsak a sokszínű résztvevők jelentik majd a különlegességét, hanem a látogatókat váró plusz programok is. Délután a kis ínyenceket várják szórakoztató programokkal, míg az este inkább a szülőké lesz. Emellett idén is több szakmai előadással készülnek az érdeklődők számára.
Különleges újításként, idén a rendezvény minden egyes étterem mellé egy borászatot párosít majd. Felkínálva a lehetőséget, hogy az étterem kínálta étkekhez legalkalmasabb bort választhassák majd a kilátogató ínyencek.
Bátran mondhatjuk, hogy aki ebben a néhány napban ellátogat a Millenárisra, az úgy érzi majd, hogy beleharaphatott egész Magyarországba. Így kicsiknek és nagyoknak nem szabad otthon maradnia. Sőt, akár látogassunk ki minden este erre a rendezvényre, és apránként, falatonként élvezzük ki minden ízét, amíg csak lehet.
De ha már egy gasztronómiai kirándulást tervezünk a fővárosba, akkor próbáljuk ki a teljes kínálatot. Az országban szinte egyedülálló módon csak Budapesten van lehetőségünk arra, hogy a legkülönbözőbb főzőtanfolyamokon vegyünk részt a legnevesebb séfek kezei alatt.
Szeretnétek megtudni, hogy miként kell autentikus sushit készíteni? Varázsolnátok néhány pikáns, csokoládés ételt? Esetleg szívesen tanulnátok meg, hogy miként kell professzionálisan forgatni a szeletelőkést? Nos, mindezekre lehetőség van Pest legjobb főzőtanfolyamain, melyek betekintést engednek a gasztronómia egy másik titokzatos világába. Ráadásul, ha egy ilyenen párotokkal vesztek részt, akkor garantáltan ezt az izgalmas randevút még sokáig emlegetni fogjátok.
De ha jobban szeretjük a kanalat és villát a szánkhoz emelgetni, mint a tűzhely mögött állni, akkor nagyszerű kikapcsolódási lehetőség lehet egy hétvégén, ha kipróbáljuk Budapest különlegesebb éttermeit. Ha felmegyünk a Várba, nemcsak mesés kilátásban lesz részünk, de lépten-nyomon finom falatokat kóstolhatunk. A siker titka, hogy nem feltétlenül szükséges mindenhol teljes menüt fogyasztanunk. Az egyik étteremben elég, ha csak az előétel-kínálatból válogatunk, míg másnap egy másik étteremben kipróbálhatjuk, hogy milyenek a desszertek.
Ezzel sok új élménnyel gazdagodhatunk, miközben pénztárcánk sem fog vészesen veszteni a súlyából.
A jó ételek mellé pedig finom bor is dukál. De, ha alkalmanként csak egy kellemes pohár bort próbálnátok ki, akkor Budapest erre is számos lehetőséget biztosít. A városban több borbár is kínálja szolgáltatásait a borhoz értőknek. Ám ha autentikusabb kiszolgálásra és hangulatra vágyunk, akkor vonattal leugorhatunk a Balatonra is az egyik hétvégén, hogy megkóstoljuk a Balaton-környéki pincészetek legfrissebb kínálatát.
Ha pedig mindez nem volna elegendő, akkor csak gondoljunk bele, hogy milyen kellemes élmény egy finom ebédet, vacsorát elkölteni, majd a Duna partján fagylaltozva a sürgölődő járókelőket figyelni, miközben úgy érezzük néhány rövid órára, hogy kerekebb a világ már nem is lehetne.
És ne feledjük el, hogy ha elmúlik majd a nyár, és ismét beköszönt az ősz, országszerte számtalan szüreti mulatság és fesztivál várja majd ismét az ínyencségekre éhező szájakat. Akkor is nézzetek majd el felénk, mert lehet, hogy szolgálunk majd ínycsiklandó ajánlatokkal.