Aktuális

Lopással vádolják a Compact Discót

A sok eurovíziós plágiumvád után a győztes magyar számot is meggyanúsították. Igazságot teszünk.

 

Lopással vádolják a Compact Discót

Miután szombat este megnyerte a magyar eurovíziós dalválogatót, a Facebookon és más netes fórumokon elterjedt, hogy a Compact Disco száma a Backstreet Boys 2005-ös, Incomplete című dalának koppintása. A két számot mi is meghallgattuk, és valóban hasonlónak tűnt a zongorán játszott dallam, de hogy ez lopásnak minősül-e, abban nem foglalnánk állást, döntsenek a szakértők. Te mit mondanál az alábbi két felvétel alapján? 

 

A plágiumgyanú megalapozatlan

„Valóban úgy tűnik, hogy az Incomplete elején felcsendülő zongorajáték első négy hangja megjelenik a Compact Disco dalában – mondja a Nők Lapja Cafénak Mezei Péter, a szerzői jog szakértője, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának docense. – Megítélésem szerint azonban ez a négy hang nem tekinthető egyéni-eredeti jellegűnek és így jogvédelemre sem tarthat igényt. A két dal hangzásvilága is mutat némi hasonlóságot, viszont ez a popzene világában mindennapos jelenség.”

Mi a plágium?
„A köznyelvben plágiumnak hívott cselekmény arra az esetre vonatkozik, amikor egy szerző egy másik alkotó művének egészét vagy annak valamely jogvédelemre igényt tartó részét eredeti formájában vagy átalakítás után sajátjaként tünteti fel. Amennyiben erre ténylegesen sor kerül, akkor szerzői jogsértés valósul meg. Ha a felhasználás a jogosultnak vagyoni hátrányt is okoz, akkor egy bűncselekmény, a bitorlás is megállapíthatóvá válik.”

A szakértő szerint a két dalszöveg üzenetében is van összecsengés, de a bennük kifejezett szomorúság (mint alapötlet) teljesen más témáról szól. „Az ötletet viszont nem védi a szerzői jog, a tényleges dalszövegek pedig egyáltalán nem egyformák. A két dal közötti hasonlóság olyan minimális, hogy a plágium gyanúját nem látom megalapozottnak” – összegez Mezei Péter. Ha mégis bebizonyosodna, hogy visszaélés történt, a külföldi szervezők kizárhatják a versenyből a magyar csapatot.

Lejáratjuk magunkat?

Az ügyben a Compact Disco egyik zeneszerzőjét is megkerestük, akit hallhatóan felzaklatott az ügy.

„Olvastam ezeket a fórumokra beirkált vádakat, de a hasonlóság csak annyi, hogy abban a számban is van zongora, dob és a Backstreet Boys is férfiakból áll – mondta el Lotfi Begi, a Compact Disco egyik zeneszerzője. – Akik ilyen vádakkal illetnek minket, azoknak még nem jött át a dalunk üzenete. Érdemes elolvasni a szöveget, és akár lefordítani, hogy megtudják, miről szól. Úgy döntöttünk, hogy nem fordítunk energiát a minket támadókra, hiszen azzal csak táplálnánk a dolgot, inkább azokra figyelünk, akik támogatással és szeretettel fordulnak felénk, mert ettől tudunk előrelépni mindnyájan.”

Beginek leginkább az esik rosszul, hogy külföldi oldalakon is támadják őket szerinte magyar hozzászólók, miközben külföldiektől dicsérő kommentek jönnek, sőt megkeresték őket Bulgáriából, hogy lépjenek fel az ottani nemzeti döntőben, Hollandiából is érkezett felkérés és izraeli eurovíziós veteránok jelentkeztek tanácsokkal, hogyan javítsák a színpadképet. „Végtelenül elszomorít, hogy lejáratjuk magunkat külföldi fórumokon – mondja a zenész –, amikor arról van szó, hogy bejutott a zenekar egy európai megmérettetésre, és három percig a magyaroknak kellene drukkolni.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top