Szabadidő

A nő, aki elsimítja a piszkosul gazdag férfiak mocskos ügyeit

A magyar csatornákon jelenleg futó, első évados sorozatok kapcsán is érvényesült a régi igazság: a kipróbált panelek működnek (Botrány, A cég), míg aki kockáztat, az rajtaveszthet (A folyó). De mindhárom kiváló széria, nagyon jól sikerült női karakterekkel.
A nő, aki elsimítja a piszkosul gazdag férfiak mocskos ügyeit

Skandalum!

Mindenképpen érdemes a Botrány (Scandal) kedvéért is leülni a tévé elé. Az Universalon futó sorozat egy nagyon is életszagú figurát fogott meg. Olivia, a főszereplő karaktere, mint jelenség, tényleg létezik, sőt a fontos emberek mögött szinte mindig áll egy ilyen nadrágos (vagy épp ceruzaszoknyás) nő, aki nélkül nem mennek a dolgok. Néha feleség, néha szóvivő (lásd még: Az elnök emberei). A széria újítása, hogy ezt a funkciót „kiszervezi”, egy külön problémamegoldó csapat működik, amit bajba került gazdag emberek bérelnek fel a gondok elsimítására.
Ettől változatos a cselekmény, amit mindig valami botrány indít be, és Olivia Pope kapja meg a feladatot ennek elegyengetésére. A nő pedig elképesztően kemény, kikiabálja a pisztolyt a férfiak kezéből, jéghideg stratégaként zúz darabokra taktikát és zsarolást, tünteti el a foltokat. Kordivat, hogy mindehhez az érző szívet is megvillantó magánéleti szál is társul, a széria egyébként elfutna nélküle is; egy egyébként feszes, az idővel versenyt futó drámát látunk, fokozás és csavaros megoldás a bevált panel szerint.
Ha előképeket keresünk, akkor a Botrány egyszerre gyermeke Az elnök embereinek (visszatérő szereplő az amerikai elnök figurája is), az Ügyvédeknek és még tucatnyi más, öltönyös sorozatnak is. Kicsit Shark, kicsit A férjem védelmében, kicsit House of Lies – de mégis elég egyedi ahhoz, hogy megérje az Universal Channelre kapcsolni.

A nő, aki elsimítja a piszkosul gazdag férfiak mocskos ügyeit

Mikor: Minden kedden 21:20-tól
Hol: Universal Channel

A nő, aki elsimítja a piszkosul gazdag férfiak mocskos ügyeitKáposztamelegítés a tárgyalóteremben

John Grisham rajongói konkrét elvárásokkal bírnak a Mester könyveinek megfilmesítése kapcsán – Grisham szinte eleve forgatókönyveket ír, amiket csak elrontani lehet. A betűhíven leforgatott művek ezért is működnek (ilyen volt Az ügyfél is Susan Sarandonnal, Brad Renfróval és Tommy Lee Jones jutalomjátékával), a túlvariálás pedig ezért bukik. A rajongói körökben világméretű felháborodást váltott ki, ahogy Az ítélet eladó című filmben karaktereket, cselekményszálakat, sőt az alapkonfliktust, a per tárgyát is megváltoztatták a könyvhöz képest.
A cég című sorozat egy érdekes hibrid, ugyanis itt egy korábbi Grisham-könyv sikeres filmes adaptációját „nyújtották ki” a tévéképernyőre. Eltelt tíz év, Tom Cruise figurája a kicsit félszeg Josh Lucas képében tér vissza, és a sorozatoknál kötelező holdudvar is karaktereket kapott. A kilencvenes évek leginvenciózusabb öröksége, Juliette Lewis például lubickol a szerepben, a közös jelenetekben simán lejátszva a 16:9-as képernyőről a deklarált főszereplőt is.
A lényeg viszont működik: a tárgyalótermi pengeváltások Grishamhez méltók, mindig van csavar, mindig kidolgozott a jogi háttér és látványos a perbeszéd. Nincs hiba az átívelő szállal se, ez is Grisham-védjegy: a gonosz bűnszervezet árnyékból támadó csápjai kellőképpen félelmetesek és homályosak.
Azt mondják, hogy csak a káposzta jó felmelegítve, de régi konyhai trükk a dobozból előkapott étel „feljavítása” néhány friss alapanyaggal. A cég sorozatként más előnyöket vonultat fel, mint a film vagy a könyv, nem az a friss, gőzölgő ünnepi vacsora – de hétfőn egy új levessel, kedden egy friss körettel bárki megenné munka után. Aki pedig lemaradt az indulásról, az készüljön a hétvégére: az AXN most maratonban levetíti az összes eddig látott részt egymás után.

Mikor:
május 26-án 13:30-tól 18:00-ig
május 27-én 13:00-tól 18:00-ig
május 28-án 13:30-tól 17:30-ig

Hol: AXN

Horrornapló a folyón

Bátraké a szerencse, meg az erkölcsi elismerés is, de bukni is ők tudnak igazán. A folyó című thrillersorozatot is sajnos elkaszálta az anyacsatorna, nem készül belőle több rész, kár érte.
Az alapsztori szerint egy videonaplót látunk, és igen, itt száll ki az, aki nem bírja a kézikamerás felvételeket, a rángatott és zoomolt képet, mert bőven kapunk belőlük. Ezt egyébként a költséghatékony szemlélet is diktálta: könnyebb-olcsóbb egy trükkfelvétel, ha egy szemcsés kézikamera lencséjén keresztül látja a néző. Egy másik nagyobb tömeg pedig akkor kapcsol el, mikor meglátja az első kivájt szemű játékbabát lengedezni az ágon. Nem Pom-Pom.
Akik pedig ezt a naplót készítik (szerencsére a kézikamera mellett látunk „rendes” felvételeket is róluk), Emmet Cole természettudós családja, és aput keresik, aki fél éve eltűnt az Amazonas menti susnyásban. Már a hullamentes temetésre is sor kerülne, amikor életjel jön az eltűnttől, a család pedig felkerekedik, hogy megtalálja a családfőt. Tehetik, hiszen 22 éven át ők is a természettudóssal tartottak a felfedezéseken, nem ijednek meg a moszkitótól.
Persze nem is attól kell. Ez egy természetfeletti erőkkel operáló sorozat, szellemek, földből előnyúló kezek – küldeném mindenkinek, aki szereti.

A nő, aki elsimítja a piszkosul gazdag férfiak mocskos ügyeit

A főszereplők leosztása pedig picit a Ryan közlegény megmentésével rokon: elméletileg itt is Emmet Cole megmentése folyik, de a legerősebb, legösszetettebb karakter (tegyük hozzá: nem nagy versenyben) a Leslie Hope által alakított Tess Cole. Sajnos az ABC fejeseinek ez kevés volt a folytatáshoz, de a leforgatott részeket az AXN még bemutatja nálunk is.

Új részek, minden kedden este az AXN-en

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top