Szabadidő

DJ Bobo: “Amíg kíváncsiak rám, én színpadon leszek”

René Baumann, alias DJ Bobo imádja Lady Gagát, hiányolja a lebetegedett Karsai Zitát a tánccsapatából, és nagy szívfájdalma, hogy a balladáira nem kíváncsi a közönség. A 90-es évek egyik legnagyobb haknikirályával beszélgettünk.

A kilencvenes években kezdted a karriered. Gondoltad volna, hogy húsz év után még mindig színpadon leszel?

Anno még DJ-ként kezdtem, és akkoriban nem is gondoltam arra, hogy saját zenéket készítsek. Egyszerűen csak jó DJ akartam lenni. Persze amikor elkezdtem saját számokat írni és producerkedni, már az volt a vágyam, hogy ezt csinálhassam az életem hátra lévő részében.

DJ Bobo: „Amíg kíváncsiak rám, én színpadon leszek”

Van még benned újabb húsz év?

Miért ne? Abban az irigylésre méltó pozícióban vagyok, hogy az emberek szeretik látni a fellépéseimet, főként Németországban. Amíg képes vagyok profi színpadi show-műsorokat előállítani, és amíg az emberek kíváncsiak rám, én színpadon leszek.

A tavalyi, utolsó albumod címe Dancing Las Vegas, ám furcsa módon a karriered úgy alakult, hogy soha nem volt slágered az Egyesült Államokban. Miért?

Egy európai zenésznek az amerikai piac szinte bevehetetlen fellegvár. Kérdezd csak Robbie Williamst! Az amerikaiak inkább exportálják a zenét, és nincs szükségük importra. Ezért van az, hogy sok európai sztár problémákba ütközik a tengerentúlon. Annyit azért már sikerült elérnem, hogy volt egy nagy sikerű, pazar show-m Las Vegasban. Egy álmom vált valóra ezzel. Kezdetnek nem rossz.

DJ Bobo: „Amíg kíváncsiak rám, én színpadon leszek”Nehéz volt Svájcból betörnöd a poppiacra? A svájci könnyűzene nem mondható épp világhírűnek…

A svájci zenészek nagyjából ugyanazokkal a nehézségekkel küzdenek meg, mint a magyarok. Az emberek nem várnak zenéket Svájcból, ahogy nem várnak zenéket Magyarországról sem. Az elején folyamatosan azt hitték, hogy svéd vagyok. Talán a két ország nevének hasonlósága miatt. Folyton mondták nekem, hogy „az ABBA országából jöttél”… (Nevet.) Szerencsére a zeném fogóssága játszotta a főszerepet, és csak később jött szóba az, honnan származom.

Zenészként kik inspiráltak?

Világéletemben hatalmas Michael Jackson-rajongó voltam. Amikor 1996-ban a History turnéján előtte játszhattunk, az óriási megtiszteltetés volt. Ő volt a legfőbb inspirációm. A maiak közül egyszerűen imádom Lady Gagát. Ő a szívét és lelkét is beleteszi a dalaiba. Próbál különleges lenni, és ez sikerül is neki. Tavaly láttam egy koncertjét Miamiban, és évek óta először éreztem azt, hogy egy előadó száz százalékot nyújtott a színpadon. Egyszerűen mindent beleadott.

Melyik az igazán kihagyhatatlan slágered egy koncerteden?

Én mindig slágereket játszom. Az emberek azokért a dalokért jönnek a koncertre. A közönségben én is mindig ezt várom egy előadótól. Voltam egyszer Phil Collins-koncerten, és nem játszotta a Sussudiót. Hatalmas csalódás volt, és akkor döntöttem el, hogy én sosem akarok csalódást okozni a közönségemnek. Néhány új dalt szoktam játszani, de a slágereim mindig a program részei maradnak.

DJ Bobo: „Amíg kíváncsiak rám, én színpadon leszek”Híres vagy az akrobatikus táncos fellépéseidről. Negyvennégy évesen is lehet olyan erőbedobással táncolni, mint korábban?

Megpróbálom körbevenni magam a lehető legjobb táncosokkal. Negyvennégy évesen már biztosan nem tartozom a legjobbak közé, de mindig fantasztikus táncosokkal vagyok körülvéve, és hajt, hogy követni tudjam őket.

Volt egy magyar lány, Karsai Zita is a tánccsapatodban, de megsérült korábban. Ő ott lehet már a budapesti fellépéseden?

Ott lesz velünk, de sajnos még nem állhat színpadra. Volt nemrég egy műtétje, és legalább két-három hónapnyi pihenésre van még szüksége ahhoz, hogy rendbe jöjjön. A terv szerint októberben csatlakozhat hozzánk. Várom, hogy újra a csapat tagja legyen, mert neki mindene a színpad. Az egyik előadástól a másikig él. A csúcspontok nála mindig a színpadra lépések, és a két koncert között eltelt idő sosem fontos a számára. Zárkózott személyiség, de amikor a színpadon van, mindig kirobban.

Az általa táncolt Flashdance-dal azért még mindig a program része?

Nem, sajnos ki kellett vennünk. Nemcsak Zita miatt, hanem azért is, mert a számhoz szükségünk van egy vízesésre, amit a fesztiválfellépéseinkre sajnos nem tudunk magunkkal vinni.

Augusztus végén a Budai Várban lépsz fel nálunk, ami egy nagyon különleges helyszín. Mi volt az eddigi karriered legmaradandóbb koncerthelyszíne?

Azt hiszem Ulánbátor, Mongólia. Az volt az első alkalom, hogy egy nyugati zenész felléphetett náluk. Az emberek lóháton jöttek a koncertre. Egészen hihetetlen volt. Nagyon vicces volt, egyben fantasztikus élmény. Megnéztem pár fotót is a Budai Várról. Gyönyörű helyszín, alig várom, hogy fellépjek ott.

 

DJ Bobo augusztus 25-én, szombaton este lép fel a háromnapos Unique fesztivál programjában, a Budai Várban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top