Szabadidő

Boldogtalanul halt meg az Emmanuelle-filmek sztárja

Sylvia Kristel, az Emmanuelle-filmek főhősnője 60 évesen hunyt el. Megnéztük, mi mindenre emlékezhetünk még a holland színésznővel kapcsolatosan a világszerte elhíresült erotikus filmjein kívül.

Beskatulyázták

Amilyen színes volt élete, annyira sok állomásból állt a karrierje is Sylvia Kristelnek, akit ennek ellenére a legtöbben mégis az Emmanuelle-filmek főszereplőnőjével azonosítanak. Ez a fajta beskatulyázás azért némiképp érthető. Az október 17-én 60 évesen elhunyt holland színésznő erotikus filmek világában tett barangolása történelmet írt. Ahogyan Roald Amundsen neve a Déli-sarkéval, Neil Armstrongé a Holdéval, úgy Sylvia Kristel neve az Emmanuelle-filmekkel forr össze. Pedig a 2001 óta rákkal küzdő Sylvia élete hat évtizede alatt számos izgalmas fordulópont akadt, amelyek miatt érdemes emlékezni rá.

Boldogtalanul halt meg az Emanuelle-filmek sztárja

Az erotikus filmek koronázatlan királynőjének tartott híresség több mint 50 nemzetközi filmben szerepelt (természetesen nem csak felnőttfilmekben), és országa minden idők egyik legsikeresebb mozisztárjának számít.

Boldogtalanul halt meg az Emanuelle-filmek sztárjaTraumatikus gyerekkor után jött a zajos siker

Meglepő, mégis igaz: Sylvia Kristel, akit világszerte mintegy 350 millióan láttak meztelenül a kultfilmben, szigorú protestáns családban született 1952-ben Utrechtben. Marianne nevű testvérével szülei szállodájának (Commerce Hotel) 21-es szobájában nőtt fel. Gyerekkora nem volt éppen problémamentes, alkoholista szülei 14 éves korában elváltak, ő maga pedig addigra már egy pedofil szállóvendégnek köszönhetően túl volt egy zaklatáson is, ami életre szóló nyomokat hagyott benne. Sérült lelkű tinédzserként érthető, hogy igyekezett kitörni ebből a környezetből, 17 éves korától modellkedett, sőt szépségversenyen is indult. Az 1973-as Miss TV Europe-ot megnyerte, de Sylvia ennél többre vágyott, színésznő szeretett volna lenni. A holland, angol, német és olasz nyelven is beszélő fiatal lánynak nem sokat kellett várnia a komolyabb sikerre ezen a téren sem.

Just Jaeckin rendező és Yves Rousset-Rouard producer merészet álmodtak, egy korábban Franciaországában betiltott, ám nagyon népszerű könyv jogait szerezték meg. Igényes, Európában mozik szintjén is vállalható erotikus művet szerettek volna forgatni, mégpedig egy ázsiai főszereplőnővel.

Ezen a ponton került a képbe a fiatal holland szépség, aki bár egy szomszédos helyiségben zajló (mosóporreklám) modellválogatásra indult, végül az Emmanuelle-válogatáson kötött ki. A meztelenkedés szerencsére nem jelentett számára gondot, hiszen ekkorra már túl volt egy hasonló filmszerepen (Because of the Cats), igéző szépségével azonnal lenyűgözte Jaeckint, a rendezőt. Az 1974-es film sikere bebizonyította, hogy jól döntöttek vele. Ő egy csapásra szexbálvánnyá, a film pedig kasszasikeré vált.

Boldogtalanul halt meg az Emanuelle-filmek sztárja

 

Rengeteg szerep, sok vetkőzés és nem kevés szerelem

1975-ben született egyetlen fia, Hugo Claus belga írótól, akit egy új párkapcsolat miatt hagyott el. Hét év következett Hollywoodban, de sajnos a súlyos családi örökség, az alkoholproblémák ide is követték (gátlásosságát saját bevallása szerint egy-egy korty itallal próbálta oldani), ráadásul a drogokat sem kerülte el. A színésznő, akit kiskorában édesanyja konyakos cukorral csitított, felnőttként sem tagadta meg magától az ivást. Alan Turner amerikai milliomossal kötött házassága alig öt hónapig tartott, majd egy Phillippe Blot nevű producer következett a férjek sorában. Ugyanakkor karrierjét tekintve is igen aktív időszak volt a tengerentúli. Itt forgatta többek között a Repülőtér ’79 és Az ötödik muskétás című (Ursula Andress-szel) filmeket is. A filmszakma legkiemelkedőbb alakjai érdeklődtek iránta és dolgoztak vele, de a nyolcvanas évekre megtorpant kissé a karrierje. Filmszerepekben (Mata Hari, Casanova, Lady Chatterley szeretője, Magánórák) ugyan sem ekkor, sem a kilencvenes években nem volt hiány, de a színésznő az Emmanuelle sikerét egyikkel sem tudta felülmúlni.

Boldogtalanul halt meg az Emanuelle-filmek sztárjaA holland híresség sokoldalúsága ugyanakkor nem kérdéses. Énekelt (az újabb, 90-es években forgatott Emmanuelle-filmek címadó zenéjét ő énekelte fel), festett (portrékat és virágcsendéleteket), rendezett (2004-ben egy animációs rövidfilmet), sőt hat éve egy önéletrajzi ihletésű könyvet írt (Nue, azaz meztelenül címmel). Végül a tartós szerelmet is sikerült megtalálnia, Fred De Vree rádiós producer tíz évig, 2004-ben bekövetkezett haláláig volt a színésznő párja, de ezután sem maradt egyedül. Utolsó élettársa, Peter Brul volt.

A 11 éves kora óta erős dohányos Sylviánál 2001-ben diagnosztizáltak gégerákot, ami később a tüdejére is átterjedt. Évekig küzdött a kórral, ám végül alulmaradt. „Csodálatos nő volt, tiszta és ártatlan, akinek az Emmanuelle hatása nagy terhet jelentett” – nyilatkozta az elhunyt sztárról Jaeckin, a kultikus film rendezője.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top