10 hely, ahol újra gyereknek érezheted magad

TóCsa | 2012. Október 24.
Torkoskodás a csokiboltban, csúszdázás az aquaparkban és játszótér felnőtteknek. Még csak gyerektársaság se kell ahhoz, hogy újra gyereknek érezhesd magad.

Bobpálya
Hol találod?
Visegrád, a 11-es főút mellett
A legtöbben maximum tízéves korunkig járunk szánkózni, aztán vagy áttérünk a síelésre, vagy teljesen leállunk ezzel az egész téli sport dologgal. Pedig szánkózni felnőttként is csodás érzés, és még csak hó sem kell hozzá. A visegrádi két bobpályán ráadásul csodás a kilátás a Fellegvárra, és nemcsak a 11 szerpentinkanyar tarkította száguldást (sikítozás garantált), hanem a táj szépségét is élvezhetjük.
Hátránya:
Ha egyszer lecsúsztál, nem tudsz betelni vele. Menni kell újra meg újra meg újra…

Sugar Shop
Hol találod?

Budapest, Paulay Ede utca
Emlékszel, hogy érezték magukat a gyerekek a Charlie és a csokigyár című filmben? Te is valami hasonlót élhetsz át a Sugar Shop édességboltban és cukrászdában. A hely olyan, mintha egy nyalókákkal és színes cukorkákkal teli álomvilágba csöppentél volna. Mindenkiből képes előhozni a habzsoló és telhetetlen gyereket. A muffinok, a mignonok, a sütik, a torták, a tejberizsek, a cukrok és a nyalókák birodalma ez, ráadásul már nem lesz velünk apu, hogy falánkságunk esetén rácsapjon a kezünkre…
Hátránya:
Már a hely látványa is hizlal.

Játszótér felnőtteknek
Hol találod?

Gárdony, Parkerdő
Azt még elfogadjuk, hogy gyerekkíséret nélkül kicsit ciki játszótéren homokozni vagy mászókán csüngeni, de attól még a felnőtteknek is kijár a szabadtéri játszás, nem igaz? Úgy tűnik, Gárdonyban felismerték a piaci rést, és kifejezetten felnőtteknek szánt játszóteret, vagy ha akarjuk, szabadtéri fitneszközpontot hoztak létre a Parkerdőben, ahol van bicikli- és stepgép, sífutógép, vízszintes korlát és testépítő gép, valamint külső és belső lábizomzat-építő gép is. Móka, kacagás a szabadban, sporttal egybekötve.
Hátránya:
Elkelne melléjük egy-két klasszikus játszótéri játék is, ha netán gyerekkel mennénk.

Retro játékbolt
Hol találod?

Pécs, Király utca
Akadnak helyek, ahol gátlástalanul használják ki a mindenkiben ott szunnyadó nosztalgiázót, aki azonnal elpityeredik, amint újra meglátja gyerekkora kedvenc játékát. Rájuk (ránk) épít a Pécs belvárosában megbúvó retrojátékbolt, ahol leginkább a harminc–negyven éves korosztály eregethet könnycseppeket, ha meglátja a felhúzós egereket, a búgócsigát, a kutyás perselyt, a miniautót vagy épp a csipegető csibét.
Hátránya:
Ha már ott vagy, úgyis venni fogsz valamit.

A Szolnoki Olaj KK pályája
Hol találod?

Szolnok, Tiszaligeti Sportcsarnok
Gyerekként nemcsak azért néztünk fel a felnőttekre, mert sokkal tapasztaltabbak és okosabbak voltak nálunk, hanem mert egyszerűen nagyobbak és erősebbek is voltak nálunk. Ez utóbbi érzést simán újra átélhetjük, ha ellátogatunk az elmúlt két év férfi kosárlabda-bajnokcsapatának otthonába, hogy egy meccsen meglessük a kétméteres óriásokat, akik akkora égimeszelők, hogy nem tudunk majd nem felnézni rájuk. Egy megszeppent kisgyerekre fogunk hasonlítani, ha mellénk állnak.
Hátránya:
Hosszabb távú kisebbségi komplexus kialakulása.

Annagora Aquapark
Hol találod?

Balatonfüred, Fürdő utca
Egy ilyen összeállításban feltétlenül helyük lenne a balatoni strandoknak is, mert a nagy részük szinte semmit nem változott az elmúlt húsz évben, ám mivel nyakunkon a tél, inkább egy modernebb pancsolást választottunk, de azért maradtunk a Balatonnál. A füredi aquaparkban nyolc medencében és nyolc csúszdában tobzódhatunk. A szaunák és gőzkabinok nem a gyermeki énünknek szólnak, de a hullámmedence és az olyan csúszdák, mint a Kamikáze vagy a Forgószél, úgyis mindenkiből kihozzák a bennünk lakozó pancsoló kislányt.
Hátránya:
Mint minden hasonló létesítménynél, a belépők ára itt is elég borsos.

Halász Judit-koncert
Hol találod?

Október 25.: Szombathelyi Megyei Művelődési és Ifjúsági központ
Október 26.: Sopron, Liszt Terem
Október 27.: Kőbányai Kulturális Központ

Ha valaki tud mutatni olyan magyar embert, akinek kiskorában egyetlen Halász Judit-lemezt sem raktak fel soha, azonnal hozza el szerkesztőségünkbe sürgős kivizsgálásra! Halász Judit nemcsak a gyerekeknek zenél, hanem azoknak a felnőtteknek is, akik az ő dalain nőttek fel. Bölcs, játékos, és a felnőttek legalább annyira jól érzik magukat a Micimackó, a Boldog születésnapot vagy a Vannak még rossz gyerekek hallatán, mint a legkisebbek.
Hátránya:
A kollégáid furán fognak rád nézni, ugyanis utána napokig Halász Judit-dalokat fogsz dúdolni.

Vidámpark
Hol találod?

Budapest, Városliget
November negyedikéig hétvégenként és ünnepnapokon még nyitva tart a főváros Vidámparkja, mielőtt a csődhelyzet miatt végleg bezárná a kapuit. Ha fel szeretnénk idézni gyerekkorunk hullámvasútját, az elvarázsolt kastélyt, a panorámakereket, a tükörútvesztőt vagy a mesecsónakot, most tegyük meg, később ugyanis már biztosan nem lesz lehetőségünk. Szomorú búcsú egy vidám helytől.
Hátránya:
Sajnos látszik rajta, hogy megtépázta a helyet az idő vasfoga, ami némi múzeumi jelleget kölcsönöz a helynek.

Zsuzsi gőzmozdony
Hol találod?

Debrecen, Fatelep – Hármashegyalja
A százharminc éves Zsuzsi kisvasút csodák csodájára még ma is működik, és a negyvenöt perces, gyönyörű erdei helyszíneken áthaladó utat egy nosztalgia-gőzmozdony segítségével tehetjük meg. A törpevasút a gyerekkorunk erdei kirándulásait és vonatozásait juttatja eszünkbe, ráadásul a természetbe kiruccanni bármely életkorban jó mulatság.
Hátránya:
Októbertől tavaszig csak hétvégén, és akkor is csak napi két járattal közlekedik.

Zamárdi Kalandpark
Hol találod?

Zamárdi, Siófoki út
November elejéig nyitva tart, így még nincs késő kiruccanni a Zamárdi Kalandparkba, ahol az ügyességünket és bátorságunkat tehetjük próbára. A gyerekek és a felnőttek is garantáltan imádni fogják, de a lényeg az, hogy csoportosan elindulva az igazi (jókat lehet nevetni egymás bénázásain…). Csúszópályák, egyensúlyozás faágakon, kötélhálón mászás, kalandpálya, akadálypálya, ráadásul mindez hatalmas fák között, gyakran a lombkorona szintjén kialakított helyszíneken. Nyugalom, mindenki kap biztosítókötelet!
Hátránya:
Tériszonyosok előnyben…

Hullámvasúton kérte meg barátnője kezét
Vedd észre, ha kövér a gyerek!

Exit mobile version