Szabadidő

A színésznők háromnegyede sírva köszöni meg az Oscart

A legjobb rendező címet elnyert díjazottak közül viszont csak egyvalaki sírt az elmúlt húsz évben...

További fotókért kattints a képre!
További fotókért kattints a képre!

Egy amerikai kutató, Rebecca Rolfe több mint kétszáz, az Oscar-átadáson elhangzott köszönőbeszédet nézett végig az 1953-as díjátadótól kezdve a tavalyi ceremóniáig, öt – a legjobb színész és színésznő, a legjobb női és férfi mellékszereplő, illetve a legjobb rendező – kategóriára koncentrálva. Arra volt kíváncsi, hogy a díjazottak hogyan és kiknek mondanak leggyakrabban köszönetet.

A nyertesek közel fele a családjának, negyven százaléka pedig a díjat odaítélő Amerikai Filmakadémiának is köszönetet mondott. A legtöbbet említett konkrét személy Harvey Weinstein filmproducer lett, akinek a neve tizenkét köszönőbeszédben hangzott el. Nem véletlenül, hiszen ő volt többek között Az angol beteg, a Good Will Hunting, a Chicago, a Szerelmes Shakespeare és a Hideghegy producere is. Weinstein mögött egy említésnyivel maradt le Isten, akinek tizenegy díjazott mondott köszönetet.

A köszönőbeszédek az évtizedek folyamán egyre hosszabbak és hosszabbak lettek: míg korábban a 40 másodperces időtartam számított átlagosnak, manapság közel két percet beszélnek a díjazottak.

Rolfe kutatásából kiderült az is, hogy a nyertesek 26 százaléka emelte a magasba a szobrot, a színésznők általában a két kezükkel egyszerre. A könnyes köszönetnyilvánítások is az évek során fokozatosan lettek egyre gyakoribbak és mondhatni divatosabbak. Az utolsó húsz legjobb színésznő díjával kitüntetett filmsztár közül tizenöt tört ki könnyekben a pódiumon, a legjobb rendezők közül viszont csak egyvalaki: Steven Spielberg.

„Ahogy a filmek, úgy a köszönőbeszéd is egyfajta előadás. Úgy hiszem, hogy a könnyek valódiak, de talán elképzelhető, hogy csupán tudat alatt a színésznők tudják, mit várnak el tőlük, amikor átveszik a díjat. A közönség valószínűleg érzelmes beszédet vár, a színésznők ezért még érzelmesebben viselkednek, mint egyébként tennék” – magyarázta egy sajtónyilatkozatában Rolfe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top