Szabadidő

Városi önellátás – trendi vagy létkérdés

Piac. Pár éve még egy negatívan csengő, avítt szó volt, nagyanyáink jártak oda jellegzetes gurulós táskáikkal, amit ma banyatanknak mondanánk. Mi, trendi, nagyvárosi nők a szupermarketben vásárolunk, tiszta, becsomagolt, reklámozott, félkész termékeket, mindent külön szatyorban. Mi nem veszünk földes, girbegurba krumplit. Vagy mégis? Egyre többen gondolkozunk tudatosan, fordulunk újra a természetes életmód, táplálkozás felé.

A piacolás reneszánszát éli: Budapest egyik romkocsmájában nyílt termelői piac, kosárközösségek alakulnak, Európa-szerte terjed a közösségi mezőgazdálkodás, és az ország minden pontján ütik fel a fejüket a közösségi kertek, a fenntartható életmóddal internetes portálokon is megismerkedhetünk. Hajrá! Lassan rájövünk, hogy a vegyszerezett tömegtermékek nem nekünk valók, kitapasztaljuk, hogy mi magunk is mennyi mindent meg tudunk csinálni.

Városi önellátás - trendi vagy létkérdés

Vissza kell állni, merthogy lenevelődtünk az önellátásról. Tudja például valaki, hogy kell kenyeret sütni, tésztát vagy joghurtot készíteni, magról palántát nevelni, kenyeret sütni, ruhát varrni, kézimunkázni? Igen, egyre többen.  Az életmódmagazinokban is fel-felbukkannak a házi főzésű szappanok, az internetről szinte mindent megtanulhatunk, de együtt, közösségben is van lehetőség mondjuk a parenyicát tekerni. Kiemelem a közösséget, mert annak erejében mindennél nagyobb erő van!

Forrás: kosossegikertek.hu
     Forrás: kozossegikertek.hu

De hogyan lehet valaki városi „önellátó”?  Visszás dolog ez: munka mellett, kert nélkül sehogy. De ablakunk van. Ott megterem a paradicsom, a rácsra felfut a bab, még árnyékol is. Ha van egy teraszunk, kitárul a világ, akár cukkinit is termeszthetünk. Egy közösségi kertben több kiló friss, vegyszermentes zöldséget termeszthetünk és sok új barátot szerezhetünk, ne hagyjuk elmenni magunk mellett a lehetőséget. Ha nincs a közeledben, ami érdekelne, vágj bele magad, szervezz te egy közösséget!

Városi önellátás - trendi vagy létkérdés

Utoljára hagytam a városi komposztálás kedélyeket borzolgató kérdését. Már társasházak is indítanak közös komposztálós kezdeményezést, létezik komposztgazda-tanfolyam! Komposztáláskor a szerves hulladék lebomlik, és egy földszerű, tápanyagokban gazdag anyag lesz belőle, amit ha visszajuttatunk a földbe, akkor spóroltunk a növénytápokon (amiket meg se vegyünk), visszatettük a földbe annak egy részét, amit elvettünk tőle, illetve ezt a hulladékot nem a szemétégetőbe küldtük. Ez városi környezetben is kivitelezhető, csak megszokás kérdése. Szervezni kell, az embereket pedig az új lehetőségekkel, viselkedési formákkal megismertetni.

Forrás: kosossegikertek.hu
     Forrás: kozossegikertek.hu

Városi önellátás - trendi vagy létkérdésHogy az önellátó tevékenységgel mennyit spórolhatunk? Pénzt sokat, időt keveset. Cserébe a kétkezi munkánkért minőségi, megbízható, környezetbarát terméket kapunk, barátságok, kapcsolatok születhetnek, új hobbit, kikapcsolódási lehetőséget találhatunk, kimozdulunk a számítógépünk elől.

Ha szeretnél többet megtudni a fenntartható életmódról, ha kitörni vágysz a nagyvárosi forgatagból, akkor látogass el az ÖKOklikk oldalára, ahol még egy remek ÖKO-wellness lehetőség is vár.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top