nlc.hu
Szabadidő
Harminc világsztár a VOLT fesztiválon

Harminc világsztár a VOLT fesztiválon

Tavaly nyár óta kérdéses, hogy maradhat-e a megszokott helyszínén a soproni VOLT Fesztivál. A fesztivál sajtótájékoztatóján ma kiderült, hogy a következő öt évben biztosan a soproni Lővérek, vagyis a megszokott helyszín ad otthont a VOLT-nak. A legtöbb hazai fellépőt felvonultató fesztiválon, a soproni VOLT-on idén közel 30 világsztár játszik, és sok év után – egyetlen koncerttel – eljön az Emil RuleZ! zenekar.
Mindenütt jó, de legjobb Sopron!

 

„Mindenütt jó, de legjobb Sopron! – ezzel a szlogennel szoktunk válaszolni, ha valaki kérdezi, igaz-e, hogy elköltözik Sopronból a fesztivál” – indították a sajtótájékoztatót a VOLT főszervezői. Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert elmondta, hogy tavaly nyár óta kérdéses, maradhat-e a fesztivál a soproni Lővérekben, amely sokak szerint az ország talán legszebb és legideálisabb fesztiválhelyszíne, vagy új terület után kell nézniük. „Sopron vezetői hozzánk hasonlóan a város egyik fő jelképének tekintik a fesztivált, ezért velük közösen tavaly nyár óta keressük a megoldást. Végül arra jutottunk, hogy a környezeti értékekre való különös odafigyelés mellett 2013-ban, illetve további 4 éven át a korábbi helyszín, a soproni Lővér Kemping és annak környéke adhat otthont a VOLT Fesztiválnak” – jelentették be a szervezők.

Zöldek és robotok

A VOLT idei éve a környezeti értékek megőrzéséről is szól. A Fertő–Hanság Nemzeti Parkkal kialakított szoros kapcsolat eredményeképp a fesztiválozók a régió természeti kincseivel is megismerkedhetnek. A legismertebb soproni sört forgalmazó támogató segítségével a közönség visszaváltható „repohárból” fogyaszthatja a fesztivál legnépszerűbb italát.

A képzőművészet évek óta „testközelben” jelenik meg a rendezvényen. Korábban Trabantokat, vagy éppen használati tárgyakat „alakítottak” át kortárs művészek, tavaly pedig Magyarósi Éva, ef Zámbó István, Wahorn András és Szurcsik József hatalmas virágokat alkotott a helyszínen. Idén tíz ponton tíz kortárs művészcsoport, négy nap alatt robotokat kelt életre – a munkába a közönség is beszállhat.

Mindenütt jó, de legjobb Sopron!Emil.RuleZ! – csak itt!

Több mint öt éve nem lépett színpadra az ország első és egyetlen hálózati jazzbitang zenekara. A kétezres évek egyéni hangzású, kultikus slágereit jegyző, duóvá olvadt együttese amúgy is mindig hobbizenekarként határozta meg magát, és egyéb elfoglaltságaira hivatkozva tartott szünetet. Hajós András és Hegyi György valóban elfoglalt volt az elmúlt években, de tavaly év végén visszatértek a Gyere át! című lemezzel. Fél évtized után, a régi slágerekkel és friss dalokkal most újra élőben játszanak, kizárólag a VOLT színpadán.

Várják azokat is, akik a koncertek mellett kötetlenebb hangvételű előadásokra, szellemi táplálékra is vágynak, másrészt azokat, akik „nyugodt körülmények között, a fesztivál forgatagától távol beszélgetni, kávézni, reggelizni szeretnének” – mondta el Lobenwein Norbert főszervező.
A Diákhitel Kávézó teraszán négy nap alatt húsznál is több vendég fordul meg. Naponta jelentkezik itt a Réz András vezette Werk Akadémia, amely ezúttal szembeszáll az ízlésdiktatúrával, filmes játékot és kerekasztal-beszélgetést szervez slam-poetry előadókkal. Ugyancsak naponta tér vissza a Majdnem Híres Rocksuli, de előadást tart többek között Csernus Imre pszichiáter, Tari Annamária pszichológus, és Zacher Gábor toxikológus, aki civilben amúgy is törzsvendég a VOLT-on, így elsőre igent mondott a felkérésre. Baksa-Soós Attila irodalmi-zenés performansza, a Rocklitera vendége lesz idén többek között a Tankcsapda legénysége és Szűcs Krisztián, a Heaven Street Seven frontembere.

Best of Sopron, Best of Hungary

A fesztivál törekvése, hogy mindenből legjobbat mutassa be: legyen az zene, képzőművészet, vagy éppen gasztronómia. „Azon dolgozunk, hogy Magyarország legjobb rétese, cukrászdája, macaronja ugyanúgy elérhető legyen, mint az ország legnevesebb koktélbárja” – mondták el a szervezők, akik Sopron egy-egy neves zenés klubjának repertoárját is bemutatják.

A fellépők listáját itt találod!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top