Szabadidő

Látogatói rekord a könyves seregszemlén

Zárás előtt néhány órával megdőlt a tavalyi látogatói rekord: több mint 63 ezren keresték fel a vasárnap este befejeződő XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált a Millenárison.
Szurovecz Kitti is dedikált a könyvfesztiválon
Szurovecz Kitti (jobbra)
is dedikált a könyvfesztiválon

A könyvfesztivál zárónapján átadták a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) szakmai díjait. Zentai Péter László, az egyesülés igazgatója kiemelte, hogy az idén 13. alkalommal átnyújtott elismerésekkel a szakma önbecsülését, rangját kívánják erősíteni. A díjakat az MKKE tagságának szavazatai alapján ítélték oda – hangzott el a díjátadón. A Magvető Könyvkiadó lett Az év kiadója, a Libri Debreceni Könyváruháza nyerte el Az év vidéki könyvesboltja címet, az év fővárosi könyvesboltja címet a Libri Allee-ban lévő könyváruháza kapta.

A II. kerület polgármestere által adományozott Budai Díj két kitüntetettje a Corvina Kiadó Nyáry Krisztián Így szerettek ők című munkája, valamint a Bookline kiadványa, a Rájátszás – költészet popritmusban. A kerületi díjakról a Móricz Zsigmond Gimnázium tanáraiból álló háromtagú zsűri döntött. A grémium elnöke, Ferge Anna úgy fogalmazott: elsősorban a kötetek pedagógiai értékét díjazták. Az elismeréseket átadó Ötvös Zoltán, a II. kerületi önkormányzat művelődési irodájának vezetője hangsúlyozta, hogy a 10. alkalommal átadott Budai Díj célja felhívni a figyelmet az olvasás és a könyv jelentőségére.

Az Év hangoskönyve hangja díjat Für Anikó színművésznő vehette át. Zentai Péter László az MTI-nek elmondta: a seregszemlét délután három óráig mintegy 63 ezren keresték fel, ami szerinte a 2001-es látogatócsúcsot is túlszárnyalja. Az igazgató szerint a siker a jó időnek, a kiadók remek kínálatának és a programoknak köszönhető.  „Meg merem kockáztatni, hogy soha annyi gyerekkönyvet nem adtak el a könyvvásáron, mint az idein” – jegyezte meg Zentai Péter László.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top