Szabadidő

Nick Cave és a Franz Ferdinand is jön a Szigetre

Újabb fellépők nevét hozta nyilvánosságra a Sziget.

A Nagyszínpadra érkezik – nemrég megjelent új lemezével – az egyetemes zenelegenda Nick Cave és az ő Bad Seeds nevű zenekara, és az utóbbi idők legnépszerűbb alterrock-csapata, a Franz Ferdinand.

Nick Cave költő, író, provokátor, rocksztár – nem feltétlenül ebben a sorrendben. Bármit csinál, figyelemre méltó. Korszakot meghatározó albumokat készít, zenekarokat hoz létre és szüntet meg, s ha hozzányúl valamihez, az nem arannyá változik, hanem időtlen monolittá. Bizonyos szempontból amikor Nick Cave hamis, akkor is tiszta: a Bad Seedsszel tudatosan nyúl a szabályos mellé, de csak azért, hogy az összes többi hang a helyére kerüljön, így a legértékesebb hamis hangokból akár káprázatos életmű épülhet fel. Amikor Nick Cave és zenekara van a színpadon, minden más megszűnik; eksztatikusak, magukkal ragadnak, vonzzák és taszítják a figyelmet. Nick Cave-nek nemrég jelent meg új lemeze, ami a szaksajtót és a közönséget egyaránt lenyűgözte. Ezzel az új, egyszerre modern, energikus, de mégis tipikusan Nick Cave-es anyaggal belépőt váltott az idei fesztiválok headliner pozíciójára.

Ádáz, fékezhetetlen indie rock ‘n’ roll tempó, szédületes gitár-graffiti keverések, mocskosul elegáns és elegánsan mocskos, őrült, küzdőtérre született dirty pop indulók; ez a védjegye az utóbbi idők legnépszerűbb alterrock-slágereit jegyző, a legfontosabb brit zenei díjakkal megpakolt, glasgow-i Franz Ferdinandnak. Első lemezük megjelenése óta képtelenek hibázni; ellenállhatatlan, lendületes, egyedi stílusú rockzenéjük a kritikusokat és a rajongókat együtt mozgatja meg 2004-es berobbanásuk óta. Alex Kapranosék az idei Szigetre bombaformában, augusztus végén megjelenő negyedik albumuk, a Right Thoughts, Right Words, Right Action vadonatúj számaival felfrissített repertoárral érkeznek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top