Szabadidő

10 francia film, amitől összeszorul a szívünk

A franciák mindig is értettek a romantikához, mi pedig a Tajtékos napok című gyönyörű Audrey Tautou-film apropóján összeszedtük az utóbbi évtizedek legszebb gall romantikus mozijait.

 

Tiniromantika

Film: Házibuli
1980-at írunk, a walkman és a bulikon a lassú, andalgós zene még szupermenőnek számít. A romlatlan tini Sophie Marceau-hoz a házibulin odalép a Fiú, és ráteszi a fejére a fülhallgatót, ahol a Reality című megasláger szól, a lány pedig a dallamokra andalogni kezd a fiúval. Ennél szebben egy film sem fejezte ki, milyen volt a nyolcvanas években tinédzsernek lenni.

Diákrománc

Film: Lakótársat keresünk
Ahhoz képest, hogy az Erasmus program propagandafilmjének indult, a franciák egy nagyon is szerethető diákrománcot hoztak ki belőle, ahol egy francia srác keresi a helyét és a szerelmét Barcelona multikulti diákjai között egy nagy, közös albérletben.

Játékosság

Film: Amélie csodálatos élete
A film, ami felhívja a figyelmünket az élet apró örömeire és arra, hogy még a legjelentéktelenebb dolgok mögött is találhatunk valami szerethetőt. Amélie örökké mosolygó figurája sugárzóan francia, a róla szóló filmmel pedig egyszerűen annyira cuki, hogy nem lehet vele betelni.

Vad szerelem

Film: Betty Blue
Ki más készíthetne hiteles filmet egy vad, mindent elsöprő erejű szerelemről, mint a franciák? A Betty Blue egy egyszerű srác és egy érzelmileg és idegileg nagyon is labilis, ám rendkívül szenvedélyes lány szerelmének nem mindennapi története, ami úgy végigsöpör az ember lelkén, mint egy lezuhanó lavina.

Vágyódás az elérhetetlenért

Film: A nagy kékség
Lehet-e szeretni egy férfit, aki a hobbiját mindig jobban fogja szeretni a párjánál? Erről is szól A nagy kékség, ami egyszerre pompás romantikus film és varázslatos óda a tengerek szépségéhez, a képei láttán pedig legszívesebben azonnal a hűvös habokba csobbannánk. Eric Serra mágikus zenéjébe nem lehet nem beleszeretni.

Terhes l’amour

Film: A legszebb dolog
A francia romantikus filmek többnyire sokkal őszintébbek az amerikai társaiknál. Mondjuk nem próbálják problémamentesnek bemutatni a pár első gyerekének születését, és bátran szembesítenek a problémás részekkel is. És ami a legszebb: ettől csak még szeretni valóbb lesz az egész.

Szerelem negyven felett

Film: A boldogság sosem jár egyedül
Gyerekekkel, elváltan, negyven felett hogyan lehet megtalálni a nagy Őt, ha saját magunkra is alig jut időnk? A franciák fel merik tenni ezt a sokakat érdeklő kérdést, és ugyan a válaszokat kissé elnagyolják, de eme kellemes, hűs és romantikus limonádé miatt bármit megbocsátunk nekik. Sophie Marceau pedig egyszerűen képtelen megöregedni.

Néma románc

Film: The Artist – A némafilmes
Kik képesek a kétezres években romantikus, fekete-fehér némafilmet készíteni? Hát persze, a franciák! A hollywoodi sztárrendszer korai éveiben játszódó A némafilmes ráadásul jóval több egyszerű némafilmmásolatnál. A filmsztár és az utcáról beeső lány szavak nélküli szerelme maga a hollywoodi álom, francia szemmel.

Szerelem és halál

Film: Tajtékos napok
A Love Story óta tudjuk, hogy egy film attól még lehet nagyon romantikus, hogy a szerelmespár egyik fele meghal a végén, a Tajtékos napok pedig olyan játékossággal, életörömmel és fantáziával mutatja be az elmúlás és a gyász pillanatait, ahogyan arra csak a franciák képesek.

Szerelem jóban-rosszban

Film: Szerelem
Amikor egy esküvőn kimondja a pár az igent az „örökkön-örökké” és a „jóban-rosszban” kifejezések után, sokan nem gondolnak bele, ez mit is jelent valójában. A Szerelem című francia film belegondolt, és megmutatja, hogy milyen tud lenni a szerelem idősen és betegen. Fájdalmasan megható.

Amikor egy francia nő öltözködni tanít
A francia nők nem híznak

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top