Szabadidő

Mallorca – a kétarcú spanyol szigeten barangoltunk

Ha utószezonban utazunk, ideális célpont a gyönyörű spanyol sziget, Mallorca. Sőt, aki pocsolyarészeg, 0–24-ben üvöltő turisták társasága nélkül szeretné élvezni itt a vakációt, kifejezetten ilyenkor induljon útnak!

Hazatérve Mallorcáról megfogalmazódott bennem, hogy ennek a szigetnek bizony két arca van. Az egyiken zajos, felmosóvödörből tömény szeszt és sangriát vedelő fiatalok, akiknek köszönöm, hogy a zaj mint fogalom új értelmet kapott számomra (továbbá köszönet a füldugóért a helyi kínai árusoknak). A másik arc viszont meseszép és harmonikus: csodálatos domborzat, mesés hegyvonulatok, azúrkék tenger, hangulatos öblök és halászfaluk, festői narancsligetek, és a levegő olyan Mallorcán, hogy azt szinte harapni lehet. Ha szerencsénk van, és tudunk elő- vagy utószezonra foglalni, még inkább élvezhető, mert a sziget ilyenkor a legcsendesebb, és ezzel együtt a legszebb is.

Palma de Mallorca – gyönyörű és méregdrága főváros

TIPP: Ottjártunkkor ne hagyjuk ki Palma várát sem, és sétáljunk ki a főtérre, ahol különböző mutatványosok produkcióiban gyönyörködhetünk.

A sziget déli részén található összefüggő üdülőfalvak bármelyikéből könnyen megközelíthető a főváros, Palma de Mallorca menetrend szerinti autóbusszal. Kocsit is bérelhetünk, de nem érdemes, mert jó a tömegközlekedés, viszont sokan rémesen vezetnek – az autók zömén látható sérülés. Palma központjából kellemes, félórás sétával, a szűk, kanyargós, „nagyon spanyol” utcácskákon át elérjük a gyönyörű katedrálist (a belépő csak 6 euró, gyerekeknek ingyenes), a kikötőt, luxushajók százaival, és a csodálatosan parkosított tengerpartot, ahol fürdeni is lehet. Ha Palmába megyünk, vigyünk elemózsiát, mert a mi Vörösmarty terünk és Váci utcánk ipari tanuló az ottani turistanegyed áraihoz képest – egy gombóc fagyi akár 2 euróba is kerülhet. Fontos tudni, hogy a legfelkapottabb városrészből még a szupermarketek is eltűntek, így esélyünk sincs jutányos áron vásárolni.

Mallorca - a kétarcú spanyol szigeten barangoltunk

Valldemossa – a sziget legszebb pontja

TIPP: Valldemossa közelében van villája Michael Douglasnak, sőt egy étterme is a városka központjában. Bárki betérhet a sztárhoz egy jó paellára (spanyol ételspecialitás rizsből, húsból, tenger gyümölcseivel).

Ha már Mallorcán vagyunk, járjuk körbe a szigetet, melynek legszebb fekvésű pontja Valldemossa, északon. Ez a zsebkendőnyi város egykor Chopin otthona is volt, és a település igen markánsan erre építette a marketingjét. Nem mintha a vászonra illő tájkép önmagában nem volna elég! Valldemossa a hegyoldalt ékesíti, a település több pontjáról hihetetlen látvány tárul elénk a Tramuntana hegységre. A helyi kincs a mandula, előszeretettel termesztik és megfizethető áron kaphatunk a piacon belőle készült lisztet, süteményt és likőrt is – érdemes néhány üveggel spájzolni haza is, mert különleges és finom.

Galéria, itt!
Galéria, itt!

Port Soller, a szélmentes narancssziget

TIPP: Kóstoljuk meg a helyi, frissen facsart narancslevet – az itteni specialitás, hogy vaníliafagyit tesznek bele!

Csupán félórányi autóútra esik a következő állomás, Port Soller kikötővároska, ez itt a sziget legalacsonyabb pontja, és minden irányból hegyek veszik körül. Itt sosem fúj a szél, így nem csoda, ha üdítő frissességet csupán a helyi mézédes narancslé hoz, amit a kikötőben szürcsölgetünk, a jachtokat bámulva. Kedves, kanyargós utcácskák is várnak itt ránk, megfizethető üzletekkel: érdemes beruházni olívából készült kozmetikumokra, a piacon megkóstolni a helyi gyümölcsöket – a kivi, a narancs és a nektarin is csoda finom Mallorcán, hiszen van idejük normálisan beérni. Ha kisétáltuk magunkat, a kikötőben hajójáratra szállhatunk, hogy felfedezzük a közeli öblöket.

Mallorca - a kétarcú spanyol szigeten barangoltunk

La Calobra – sétáljunk egy kiszáradt folyómederben!

TIPP: Vigyünk magunkkal vízicipőt, mert a kavicsos tengerfenék felsértheti a lábunkat!

La Calobra partját a csodás, sziklás, azúrkék öböllel, a kiszáradt folyómederrel és a több kilométeres szurdokkal hajón közelíthetjük meg. Már az odaút sem mindennapi: különleges formájú sziklás hegyvonulatok csipkézik a partot, majd a természet hirtelen a zöld megannyi árnyalatában pompázó erdőre vált. Egyesek bátrak: a sziklás part mentén kajakkal szelik a vizet – mi maradtunk a hajónál. La Calobra nem túlzsúfolt, a víz tükörtiszta, egészen az aljáig látni, és a sziklás-kavicsos partról lenyűgöző a panoráma a tenger felé. A parti önkiszolgáló étteremben pedig fejenként 10 euróból kiadósan megebédelhetünk.

Mallorca - a kétarcú spanyol szigeten barangoltunk

Tramuntana hegység

TIPP: Keressük fel a hegység lábánál a Lluc kolostor Fekete Madonna védőszentjét, és kívánjunk tőle valamit – a legenda szerint teljesíti a vágyakat.

La Calobrából visszafelé buszozzunk át a Tramuntana hegység csodálatos vonulatain. Több mint 160 kanyaron haladhatunk így át, végig szerpentinen, egyszerűen leírhatatlan, ahogyan kelleti itt magát a spanyol táj. Hatalmas sziklák, dús erdők, a távolban a mélykék tenger egybeolvad az ég kékjével – az ember hihetetlenül picinek érzi magát, és úgy bámul ki a busz ablakán, hogy észre sem veszi: az orra már az üveghez tapad. A Tramuntana hegységbe mindenképp busszal menjünk, gyakorlott sofőrrel! A látványos kanyarok ugyanis nagyon veszélyesek, és túlzott forgalom esetén az út egy részét le is zárják a személyautók elől.

Mallorca - a kétarcú spanyol szigeten barangoltunk

Playa de Palma – beach és parti sétány

TIPP: Ne vásároljunk a parton kántálva áruló kofáktól, mert két üdítőért képesek 10 eurót is elkérni. A strandon ne hagyjuk őrizetlenül az értékeinket!

A Playa de Palma partszakasz mindösszesen hét kilométer hosszú, finom homokos rész, tiszta vizű, lassan mélyülő tengerrel, kisgyerekeseknek is ideális. Minél beljebb haladunk a sétányon Palma városa felé, annál több az éjjel-nappal üzemelő szórakozóhely, ahol javarészt német fiatalok töltik az idejüket – érdekességképpen megnézhetjük, hogyan, de naplemente után csak akkor kószáljunk El Aranelban a Balear 5 nevű éttermen túl, ha fel vagyunk vértezve olyan éjszakai hősök ellen, akik Pókembernek képzelik magukat csak épp orkokként viselkednek. Arrafelé gyakoriak a fejsérülések és a kar-láb törések, mire hajnalodik, nem beszélve a mindenhol hemzsegő zsebtolvajokról. Kétségtelen, hogy Mallorcán a bulizónában kell leginkább vigyáznunk magunkra és az értékeinkre!

Mallorca - a kétarcú spanyol szigeten barangoltunk

Fontos tudni!

  • Nincs mit szépíteni, Mallorca éttermei nagyon drágák, a szállodában legalább félpanzióra fizessünk be.
  • A közkedvelt helyi ezüst és tenyésztett gyöngy ékszereket nagyon változó áron kínálják a kereskedők, az árak többnyire nincsenek kiírva. Egy szett normál ára 20 euró körül reális. Minél távolabb vagyunk a vízparttól, annál kedvezőbb áron vásárolhatunk.
  • Van egy iszonyú csúszós, téglalap alakú térkő, amit előszeretettel használnak Mallorcán, vigyázzunk, el ne essünk!
  • A naptej használata legyen szentírás. Az idő csodás, folyton fúj a szél, így becsapós a nap – fényvédő nélkül nagyon megéghetünk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top