Szabadidő

Maroknyi elszánt magyar fiatal készül meghódítani Dél-Koreát

K-POP és J-POP... A legtöbb magyarnak ezek a szavak ismeretlenek. Azonban hét elszánt fiatal táncosunk Dél-Koreába tart, hogy egy kinti táncversenyen trófeát szerezzenek. Riport egy próbateremből...
Bezzeg a mai fiatalok…! – Szeretnék új értelmet adni ennek a mondatnak! Olyan 30 év alatti magyar fiatalokat mutatunk be új sorozatunkban, akik az élet valamely területén kimagasló eredményeket érnek el, de itthon igencsak keveset vagy semmit nem tudunk rólunk. Legyen az egy középiskolás matekzseni, egy hollywoodi maszkmester, vagy a világversenyre készülő magyar tánccsoport.

Hosszú hónapokon át tartó felkészülés és végeláthatatlan táncórák. A Home Made Asia zenés-táncegyüttes tagjai egy évvel ezelőtt léptek a sikerhez vezető rögös útra…

Este tíz óra: a tükrös táncterem parkettáján ülünk a tánccsoport tagjaival, köztük a mindössze húszéves koreográfussal, Molnár-Kubus Fannival, aki a háromórás edzés után kissé megfáradtan, de izgatottan kezd bele a mesélésbe. Megtudom, hogy a föld egyes részein – így Dél-Koreában és Japánban is – a popzene elé mindig beteszik az országuk kezdőbetűjét; így született meg a K-POP és a J-POP is. Miközben a homlokát törölgetve sűrűn elnézést kér a késői időzítésért, az is kiderül, hogy a hétfős (három fiúból és négy lányból álló) csapat még viszonylag friss, hiszen egy éve alakultak. Fanni, akit a csoportban Cassnek hívnak, pedig négy hónapja szállt fel a körhintára.

A Home Made Asia csapat tagjai: Phu, Vini, Cass, Vicky, BreeGth, Nadi, DV
A Home Made Asia csapat tagjai: Phu, Vini, Cass, Wicky, BreeGth, Nadi, DV

“A legfontosabb, hogy mi sok zenés-táncegyüttessel ellentétben nemcsak a koreai résszel, hanem egész Ázsiával – többek között Kínával, Japánnal és Koreával is – foglalkozunk. A célunk az, hogy ezt a zenét, a táncot és a kultúrát minél több emberhez eljuttassuk, ergo megmutassuk, ahol és ahogyan csak tudjuk. Persze több ilyen táncos csapat van itthon, de mi vagyunk az elsők, és tudtommal az egyetlenek, akik ilyen sokrétűek. Ez azt jelenti, hogy a táncosok mellett énekesek is vannak az együttesben” – folytatja. S míg vannak bandák, akik a japános vonalat választották, addig a héttagú HMA inkább a koreait – annál is inkább, mert néhány héten belül repülnek a gangwoni K-POP Fesztiválra, ahol versenyzőként képviselik majd hazánkat.

Phu és BreeGth próba közben
Phu és BreeGth próba közben

Pár hónapja ugyanis gondoltak egyet, és beküldték a szervezőknek az egyik dél-koreai videoklip másolatát a saját előadásukban. Rengeteg szavazatot kaptak a neten, végül pedig a körzetükből továbbjutottak a döntőbe. Miközben Fanni mesél, viccesen megjegyzi: 14 évesen, amikor mindenki amiatt cikizte, hogy a manga képregényeket bújta naphosszat, elhatározta, hogy hanyagolja ezt a kultúrát. Hát, sikerült is neki egy ideig. Négy hónappal ezelőttig: először táncosként került a csapatba, de a szükség úgy hozta, hogy kellett egy koreográfus, és mivel a lány már 15 éve táncolja a legkülönbözőbb koreográfiákat a balettől a hiphopig, őrá esett a választás.

“Ha tudtam volna, hogy egy koreográfiát ilyen macerás dolog előkészíteni… A legújabb közös produkciónk mindössze két és fél perc, de már nyolc órája próbáljuk összerakni az elemeket. Lelassítom, ezredszerre is megnézem, kitalálom a térformákat, megtanulom az egészet – ami azért nehéz, mert mindent fordítva kell csinálni, mint ahogy a képernyőn látod” – mondja.

És ha bárki azt hinné, hogy ezzel a mű kész, az alkotó pedig lazíthat, akkor nagyot téved. Ezután jön az egyórás bemelegítés és az erősítés, majd a koreográfus beállítja a táncosokat térformába. Ilyenkor derülhet ki az is, hogy amit Fanni megálmodott, az élőben egyáltalán nem néz ki jól. “Ilyenkor én leszek a két lábon járó GPS, aki újratervezi az egészet” – mondja a 20 éves lány, akinek ismerősei szerint igencsak szadista edzésmódja van. Látva őt és a “senkinek sem tudok ártani” arckifejezését – mindezt nehezen hiszem el, de a többi csapattag a legnagyobb egyetértésben bólogatva adja a tudtomra, hogy bizony így van.

“Egy dologban vagyok maximalista és szigorú, és az a tánc. Most őszintén: te nekiállnál önszántadból fekvőtámaszozni? (Úgy rázom a fejemet, mintha legalább ezer forintot fizetnének érte másodpercenként.) Na látod! Ha csinálunk valamit, akkor azt csináljuk teljes erőnkből, vagy ne csináljuk” – mondja a koreográfus lány olyan elszántsággal a hangjában, hogy azt egyetemen kéne tanítani. Ahogy azt is, hogy milyen az, amikor maréknyi fiatal nem a nagy summáért, hanem szeretetből és elhivatottságból csinál valamit. Wicky , DV, Nadi, BreeGth, Phu, Vini és Cass, ők így heten tényleg csak táncolni akarnak, hirdetni a K-POP stílust és példát mutatni. “Dél-Koreában vannak ezek a bizonyos idolok, akiktől azonnal elfordulnak a rajongók, ha valami vállalhatatlant csinálnak. Mi éppen ezért figyelünk arra, hogy erkölcsileg rendben legyünk, ami persze nem egyenlő azzal, hogy a mi életünkben nincsenek partik” – meséli Fanni, aki este 11 óra után pár perccel indul haza, hajnalban pedig társaival együtt visszatér a próbaterembe, hogy néhány napon belül húszezer néző előtt, magyarként, tökéletes produkcióval vegyék be Dél-Koreát.

Maréknyi elszánt magyar fiatal készül meghódítani Szöult

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top