Szabadidő

George Harrison és Julio Iglesias dalával kínozták a rabokat

A Beatles-tag George Harrison és Julio Iglesias dalaival kínoztatta a foglyokat a chilei diktátor, amivel maradandó lelki és fizikális károkat okozott a raboknak.

George Harrison és Julio Iglesias dalával kínozták a rabokatAugusto Pinochet hírhedt volt a kínzási módszereiről, és egy nemrég megjelent tanulmány szerint az egykori Beatles-tag, George Harrison és a spanyol Julio Iglesias dalaival tudta legkönnyebben megtörni az ellenfelei ellenállását – írja a brit Mirror.

Negyven évvel ezelőtt került hatalomra Pinochet tábornok, és még ma sem lehet tudni pontosan, hogy 17 évnyi uralma alatt hány ember tűnt el. A Manchester Egyetem professzora, Katia Chornik nemrég kiadott tanulmánya szerint a zene volt az egyik leghatásosabb fegyver, amivel megtörhették a foglyokat. A vidám popslágereket naphosszat magas hangerővel játszották le a raboknak, megállás nélkül ismételve. A professzor szerint Harrison My Sweet Lord című dala volt a legközkedveltebb kínzóeszköz, mivel a hangulata és a dal szövege csak még nagyobb kétségbeesésbe kergette a rabokat, akik így maradandó fizikai és lelki károsodást szenvedtek. A tanulmányban az olvasható, hogy a zene az őröknek és a kínzóknak abban segített, hogy a kegyetlenkedéseket normálisnak érezzék.

A túlélők beszámolói szerint ezzel azt is meg akarták akadályozni a fogva tartók, hogy a raboknak kedvük legyen zenélni, énekelni, mivel a zene a rezsim idején egyfajta ellenállást fejezett ki, a dalok pedig sokszor az eltűntekre való emlékezés volt.  Harrison és Iglesisas dalain kívül nagyon népszerű kínzóeszköz volt Harry Nilsson Without You dala, Gilbert O’Sullivan Alone Again című száma és a Morning Has Broken Cat Stevenstől.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top