Szabadidő

SMS-ben tudta meg a magyar jelmezkivitelező, hogy Emmyt nyert – interjú

Idén Homonnay Gábor jelmezkivitelezőnek ítélték oda Los Angelesben az Emmy-díjat a Borgiák című sorozatban való közreműködéséért! A magyar szakembernek már a nagymamája is ezen a pályán dolgozott, gyerekként a Família Kft., és az Angyalbőrben forgatásán nézelődött, míg szülei dolgoztak. Út a szakmai elismerésig. Interjú.

– Gábor, hétfőn hajnalban nyerted meg az Emmy-díjat! Gratulálok!

SMS-ben tudta meg a magyar jelmezkivitelező, hogy Emmyt nyert – interjú– Nagyon köszönöm. Kicsit zavarban is vagyok, már a jelölést is fantasztikus dolognak éreztem, nem számítottam arra, hogy engem választanak.

– Kérlek, segíts egy kicsit: pontosan mi egy jelmezkivitelező feladata?
– A jelmeztervező megtervezi a ruhákat, a kivitelező pedig a tervek alapján elkészítteti, beszerzi őket, irányítja az egész ruharészleget, beosztja, hogy melyik napra hány öltöztető kell, és ők kiket fognak öltöztetni. Ez főképp szervezői, koordinációs feladat, de a tervező általában kikéri a véleményünket, és lehetnek ötleteink például a technikai megvalósításban.

– Hogyan kerültél erre a pályára?
– Mondhatni, hogy családi hagyomány. Már a nagymamám és a szüleim is ezzel foglalkoztak. A nagymamám a Mafilmben kezdett a hatvanas években, rengeteg filmet csinált a Hahó, Öcsi!-től kezdve a Szindbádig. Apukám pedig a rendszerváltáskor saját céget indított, itt kezdtünk később dolgozni.

– Gyerekként gyakran vittek magukkal? Beleláttál a forgatásokba?
– Persze, sokat jártam velük. Például a Família Kft. forgatásán. De a magyar produkciók, az Angyalbőrben és a Linda mellett aztán jöttek a nemzetköziek, például az Evita. Sokáig nem gondoltam, hogy erre a pályára lépek, inkább az informatika érdekelt. Aztán látod, mégis úgy alakult, hogy folytatni kezdtem a hagyományt.

– Hogyan lettél közreműködő a Borgiák sorozatban?
– A forgatás Magyarországon zajlott, engem pedig a magyar gyártó cég ajánlott az olasz jelmeztervezőnek. A 2. évadnál kapcsolódtam be, de az 1. évadot akkor kezdték el kint játszani, amikor már magam is a stúdióban dolgoztam a következő részek előkészületén.

– Kosztümös sorozatról van szó, gondolom, nagy feladatot jelentenek ezek a ruhák…

– A tervezőnk nagyon kreatív és gyakorlatias. Nem álmodott meg olyan tervet, amit ne lehetne megvalósítani. A külföldi produkciókban egyébként legfeljebb olyasmin tud elcsúszni egy ötlet, hogy módosítani kell az anyagválasztást. De mivel a lehetőségek mindig és mindenhol végesek, ez nem szokott gondot okozni, tudjuk, hogy kompromisszumot kell kötni alkalmanként.

– Melyik szereplő volt a legnagyobb kihívást?

– Kettőt is tudok mondani. Az egyik Jeremy Irons és az ő állandó fehér, pápai tunikája. Irons gyakorlatilag minden nap szerepelt, nagyon sok készült ebből a ruhából, csaknem húsz, hiszen volt, amikor harcolt benne, volt, amikor véreznie kellett – egy idő után az olasz szabászunk már csak azt ismételgette: „még egyet kell csinálni, még egyet kell csinálni…”. A másik kihívás Lucrecia volt. Az ő ruháin egy olasz szabász és két-három varrónő hetekig dolgozott, mert minden kézzel készült, a legapróbb részletekig.

SMS-ben tudta meg a magyar jelmezkivitelező, hogy Emmyt nyert – interjú

 

– Van beleszólásuk a ruhákba a színészeknek? Mik a kívánságaik, szokásaik?

– A külföldi produkcióknál nem nagyon szólnak bele a színészek a ruhákba. Felveszik, amit eléjük raknak. Szokásaik persze vannak, de olyat nem tudok mondani, ami publikus is lenne. Elég nagy egyébként egy ilyen stáb, a színészi gárdával inkább az öltöztetők alakítottak ki közös kapcsolatot, a kivitelező a háttérben dolgozik. Köszönésen túl nem nagyon volt köztünk kontaktus.

– Ki az, akivel ennek ellenére nagy vágyad, hogy együtt dolgozz?

– Két évvel ezelőtt itt járt a Holló forgatásán John Cusack. Vele nagyon szerettem volna együtt dolgozni. És talán Travolta. Igen, őt nagyon szívesen látnám.

– Visszatérve az Emmyhez. Hogyan értesültél a jelölésről?

– Vicces pillanat volt. Idén pakoltuk el a Borgia sorozat „kellékeit”, mert nem lesz több évad. De egy hétre visszajött Magyarországra a tervező és a kivitelező. Utolsó nap, mintegy mellesleg odavetették, hogy idén három nevet küldtek be jelölésre, és az egyik én vagyok. Villámcsapásként ért a hír, óriási meglepetés volt. Már ezt is hatalmas dolognak éreztem, hát még amikor tényleg meglett a jelölés. Akkor már nagyon boldog voltam. Nem is számítottam rá. A győzelemre pedig pláne nem.

– Nem tudtál megjelenni az átadón…

– Igen, most is forgatok, most fejezzük be az Argo második részét. A jelölés utáni folyamat nagyon gyors. Sürgősen kell visszajelezni a megjelenésről. Először úgy volt, hogy ott leszek. Akkor még nem tudtam, hogy később vissza kell mondanom.

SMS-ben tudta meg a magyar jelmezkivitelező, hogy Emmyt nyert – interjú

– Dilemma volt, hogy a forgatást válaszd, vagy a díjátadót?

– Dilemma is volt, de megkönnyebbülés is. Sem a tervező, sem a kivitelező nem tudott megjelenni, én pedig úgy gondoltam, hogy nem szívesen lennék ott egyedül. Megoldotta a kérdést, hogy dolgoznom kellett.

– Hogyan tudtad meg, hogy nyertél?

– Hajnali 3-kor a kollégám írt SMS-t a helyszínről, így erre a hírre ébredtem. Másfél órával később már mennem is kellett forgatni, nem is nagyon tudtam visszaaludni. Egyelőre időm sem volt ünnepelni, nagyon friss és váratlan ez az egész.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top