Szabadidő

Himnusz férfiasabb kivitelben

Rövidebb, lendületesebb és a férfiaknak könnyebb énekelniük. Új, 90 másodperces Himnuszt hallgathatunk mostantól a világversenyek eredményhirdetésein. Támogatói és ellenzői is vannak az új verziónak, de ne gondoljuk, hogy ez az első eset, amikor változik a Himnusz. Körkép.

Korábban is pattogós verbunkos volt

„Ezután mi jön? Technofeldolgozásban, megafonba fogja üvölteni egy ezüstgatyás énekes, hogy »Isten, áldd meg a magyart«?” – kérdezte egyik kollégánk annak hallatán, hogy új, 90 másodperces Himnusz készült, kifejezetten világversenyek eredményhirdetési ceremóniájához. Az új verzió készítését a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is ösztönözte, mert a magyar Himnusz eddigi verziója 2 perc 29 másodperces volt, ami a többi ország himnuszához képest átlagosan majd másfél perccel hosszabb. Persze pozitív visszajelzést is kapott az új verzió,  sőt elnézve az internetes fórumokat elmondható, hogy ezek vannak többségben. „Dallamosabb, gyorsabb, és könnyebb énekelni” – írja egy kommentelő. Az új, „sportos” Himnuszt itt hallgathatjátok meg.

A magyar Himnusz egyébként eredetileg nem volt ilyen lassú és szomorú darab, mint manapság. Pattogós verbunkosokból állt eredetileg, szóval nem véletlen a vidám vonal… Hogy a sportesemények miatt a változtatásra szükség volt, azon nagyon nem lehet vitatkozni, mert van egy olyan érzésem, hogy az új verzió miatt mérgelődők többségét is kiverte a víz, amikor a londoni olimpián az első aranyérmesünknek, Szilágyi Áronnak lerövidítették a magyar Himnuszt. Ezt a verziót egyébként a Londoni Filharmonikus Zenekar vette fel.

Feltűnő újítások

Idén szilveszterkor az MTVA gyermekkórusának előadásában köszöntöttük az új évet. Bár itt a változás nem a hangszerelésben érzékelhető, hanem a videóban, amikor télikabátban rohangáló gyerekek énekelnek a Lánchídon. „Ilyen csóró a magyar nép, hogy a himnuszunkhoz négy hangszer és egy szólam elég?” – írta egy felháborodott fórumozó a YouTube-on, míg mások szerint egyszerűen „Nagyon szép lett”.

Mindössze néhány nappal a szaladgáló gyerekek után Rúzsa Magdi Himnusz-feldolgozása is napvilágot látott. Ebben a verzióban az egykori tehetségkutató-győztes egy szál hegedű kíséretében énekel, mellette a jelnyelvet népszerűsítő szépségkirálynő, Weisz Fanni, és egy „jelelő kórus” is közreműködik a felvételen.

Vikidál Gyula is újraértelmezte már a Himnuszt, amikor a magyar válogatott Németország ellen játszott a Népstadionban. Finoman fogalmazva egy igazán szabad művészi értelmezésnek lehettünk tanúi.

 

Amíg az új, verbunkosnak mondott, lendületes Himnusz a legtöbb ember tetszését elnyerte, addig az  Anima Sound System Himnusz-feldolgozása 13 évvel ezelőtt még a parlamentben is heves vitát váltott ki. Egyesek szerint a legjobb remix, mások szerint viszont unalmas próbálkozás.

Tudtad?
Voltak tervek egy vadiúj himnuszra: Rákosi Mátyás kiötölte, hogy Illyés Gyulával új himnuszszöveget írat, és azt majd Kodály Zoltán szépen megzenésíti, de egyikük sem vállalta ezt a megtisztelő feladatot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top