Szabadidő

4 szuper edzéstipp időhiányban szenvedőknek

Szeretnél rendszeresen mozogni, de reggeltől estig rohansz, napi 10-14 órát dolgozol, így aztán nincs időd edzőterembe járni? Aggodalomra semmi ok: íme a bombabiztos recept egyenesen Béres Alexandrától!
A(z) “Szerinted melyik edzéstipp a leghatékonyabb?” című szavazás véget ért!
A szavazók többségének véleménye szerint:
Lépcsőzés liftezés helyett

„Ma nagyon hosszú napom volt, de esküszöm, hogy holnaptól elkezdek edzeni” – ismerős? Egyetlen gond van csupán, mégpedig az, hogy a „mostantól edzeni fogok, tényleg!” című, az agyunk legmélyebb bugyrában megfogant gondolatot általában nem követik tettek – és nem azért, mert lusták vagyunk, hanem mert egyszerűen a rengeteg munka miatt krónikus időhiányban szenvedünk. De ahogy anno a tévétornában is megmondták: „egy kicsi mozgás, mindenkinek kell!”, éppen ezért – bármennyire is nehéz – intsünk búcsút (vagy be) a fáradtságnak, és 10-15 perc erejéig szedjük össze az összes létező maradék energiánkat. Béres Alexandra nemcsak elmondja, de meg is mutatja, hogy mi a tuti – nézzétek csak!

„Ahhoz, hogy a nyirokkeringésünk, az anyagcserénk, a szerveink megfelelően működjenek, jó lenne minden héten háromszor-négyszer kardiózni (pl. kocogni, erőltetett menetben gyalogolni, kerékpározni, görkorizni). Ez lenne az alap. Most olyan gyakorlatokat mutatok a Nők Lapja Café olvasóinak, amelyeket még az időhiánnyal küszködők is be tudnak csempészni az életükbe” – mondja Béres Alexandra.

1. Hulahoppozás tévézés közben

4 szuper edzéstipp időhiányban szenvedőknek

Irány a pincébe, a tárolóba, vagy éppen a fészerbe, és túrjuk elő a kacatrengeteg mélyéről ezt a kissé elfeledett retroeszközt, amely nemcsak szuper gyerekjáték, de kiváló „kellék” a testedzéshez is!
Béres Alexandra tippje: „Bár sokan vitatják, hogy a karika karcsúvá teszi a derekat, az biztos, hogy mind a törzs izmait, mind a stabilitást fejleszti, és egyébként közvetve a munkánkra is hatással lehet, hiszen az agyi funkciókat is stimulálja. Úgyhogy sorozat/filmnézés közben karikázzunk mindennap legalább tizenöt percet, lehetőleg úgy, hogy közben senkit nem ütünk le a szobában.”

2. Lépcsőzés liftezés helyett

 
4 szuper edzéstipp időhiányban szenvedőknek
 
4 szuper edzéstipp időhiányban szenvedőknek

Az emberek többsége valószínűleg áldja azt a percet és embert, aki feltalálta a felvonót, ezzel megkímélve az emberiséget a testneveléstanárok kedvenc büntetésfeladatától, a lépcsőzéstől.
Béres Alexandra tippje: „Akár a másodikon, akár az ötödiken lakunk, a séta felfelé alapvetés. Annyira keveset mozgunk manapság, hogy nincs olyan eset, amikor belefér a liftezés. Ha sok csomagunk van, akkor se a felvonót hívjuk segítségül, hiszen gondoljunk csak bele: súllyal felfelé menni még nagyobb kihívás, illetve az sem utolsó szempont, hogy még jobban hat a farizomra. Lehetőleg kettesével vegyük a fokokat.”

3. Súlyzózás olvasás közben

 
4 szuper edzéstipp időhiányban szenvedőknek
 
4 szuper edzéstipp időhiányban szenvedőknek

Ez bizony nem más, mint a kellemest a hasznossal tipikus esete. Egy jó tanács: lehetőleg ne a Háború és békét, vagy a Bűn és bűnhődést emeljük le a könyvespolcról, hanem valamilyen könnyed olvasmányt (pl.: szerelmes regényt vagy krimit).
Béres Alexandra tippje: „Ennél a váll- és karizomfejlesztő gyakorlatnál az a trükk, hogy először be kell gyakorolnunk magát a mozdulatot, és csak utána szabad elkezdenünk olvasni. Ne feledjük el, hogy mindkét karral ugyanannyit kell végezni, feltéve ha nem szeretnénk, hogy néhány hónap múlva az egyik karunk jobban fejlődjön (ilyen magas ismétlésszámtól nem lesz izmosabb), mint a másik. Fontos, hogy ne ismétlésben, hanem percben nézzük, mert biztos, hogy egy idő után nem fogjuk tudni számolni.”

4. Gyakorlatok gumiszalaggal a mosás lejártára várva

 
4 szuper edzéstipp időhiányban szenvedőknek
 
4 szuper edzéstipp időhiányban szenvedőknek

Miután gondosan szétválogattuk a színes és a fekete-fehér ruhákat, valamint beindítottuk a gépet, ne dőljünk hátra: épp ellenkezőleg, vegyük elő a fiókból a gumiszalagot!
Béres Alexandra tippje: „Ahhoz, hogy formásak legyünk, szükség van a lábizomzat és a farizomzat formálására. Ebből a gyakorlatból legalább 4×15-öt végezzünk el mindkét lábbal – ha csak nem vagyunk olyan bátrak, hogy megvárjuk, míg lejár a gép. A legfontosabb, hogy a kitörésnél mindkét térdünk derékszögben, a karunk pedig oldalsó középtartásban legyen, így ugyanis egyszerre dolgozik a comb-, a far- és a vállizmunk.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top