Szabadidő

“Sakk Oscart” kapott Polgár Judit

A női világranglistát megszakítás nélkül csaknem negyedszázada vezeti.

Polgár Judit vehette át a Caissa-díjat, amelyet a sportág berkein belül „Sakk Oscarnak” neveznek. A magyar nagymestert a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) éves közgyűlésének megnyitóján, Tallinnban tüntették ki.

Az indoklás szerint a FIDE a világ legjobbjának járó díjat nem csak a 2012-es eredményeinek elismeréseként adományozta Polgár Juditnak. Egyben tisztelegni is kívánt a magyar nagymester elmúlt évtizedekben mutatott kimagasló teljesítménye előtt, elismerve a világ sakktörténelmében és különösen a női sakkozásban betöltött forradalmi szerepét.

„Ezt a díjat elsősorban a szüleimnek és a két nővéremnek szeretném ajánlani, akiktől rengeteg támogatást kaptam pályafutásom során, különösen a kezdetekben! Az ő odaadó segítségük nélkül most biztosan nem állhatnék itt, hogy átvegyem ezt a megtisztelő trófeát” – mondta köszönőbeszédében a díjátadón a legfiatalabb Polgár nővér.

A mintegy 3 kilogramm súlyú trófeát az ukrán Lobortas Classic ékszerészház készítette aranyból és ezüstből, gyémánt berakással.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top