Szabadidő

A kilencvenes évek valódi üzenete

Hegyeket mozgatunk meg, hogy rátaláljunk a szerelemre, aztán meg azon kesergünk, hogy kezdhetjük az egészet az elejétől. Szenvelgünk és okoskodunk, miközben a megoldás egész idő alatt ott volt az orrunk előtt, sőt még a csapból is az folyt. Csak éppen slágereknek álcázva.

Kár szépíteni, a gazdaság szektorainak igen szép számú résztvevője él nagyrészt szerelmi szerencsétlenkedéseinkből. Krémek, festékek, csökkentett zsírtartalmú sajtok és kondibérlet – hogy tetsszünk. Csipkemelltartó, mozijegy, tandem bicikli – hogy fűszerezzük. Bor, papír zsebkendő, jégkrém – mert megunt, megcsalt, elhagyott a pasi, vagy éppen bor, tömény, koncertbelépő – mert megunt, megcsalt, elhagyott a nő. Kurzusok, tanácsadók, könyvek, hogy legközelebb lehetőleg minél később unjon és csaljon meg. Esetleg soha. És aztán kezdődik minden elölről.

Szóval futjuk a köröket, és önsegítő facebook postokba fulladunk, pedig az üdvözítő módszert többször halljuk, mint sejtenénk. Elvégre a slágereknek nem csak passzióból írnak szöveget. Magunkra vessünk, hogy nem tanulunk belőlük, pedig elég lenne egyetlen évtized termését górcső alá venni. Mondjuk a kilencvenes évekét.

1. KÉRDÉSKÖR: AZ ISMERKEDÉS

Kellene most már valaki…
Az ideális megoldás partner keresésekor, ha intenzív közösségi életet élünk. A nyilvános eseményeken túl ne vessük el a baráti összejöveteleket sem. Járjunk nyitott szemmel, és adjunk esélyt korábbi ismeretségeink átértelmezésére is az önfeledt szórakozás mellett.

 „Itt jön a Dóra a dáridóra,
neki mindegy lehet egy pásztoróra.
Mindenki itt van a kavalkádban,
hisz buli van, gyerünk, a fürdőkádban”

(Hip Hop Boyz – A hegyekbe fönn)

Tetszik a pasi vagy a lány. Mitévő legyek?
Diszkréten, lehetőleg tolakodástól mentesen, de határozottan hívjuk fel kiszemeltünk figyelmét magunkra. Legyünk magabiztosak, és alkalmazzuk a testbeszédben rejlő lehetőségeket!

„Kimegyek a csajokat nézni és hajtani
A vízben kézenállás-bemutatót tartani”

(4F Club – Balatoni láz)

Úgy tűnik, kölcsönös. Hogyan tovább?
Fejezzük ki érdeklődésünket, szimpátiánkat, legyünk nyitottak! Egy kedves bók mindig biztos segítséget nyújt a bizalom elmélyítésében.

„Itt vagyok veled, hogy te is imádj!
Ó, annyit vártam már rád!”

(Picasso Branch – Álmodj rólam)

2. KÉRDÉSKÖR: A KÖVETKEZŐ LÉPÉSEK

A csók már nem elég
Ha elérkezik a pillanat, amikor vonzalmunkat már nem tudjuk és nem is szeretnénk kontrollálni, adjuk át magunkat az intimitásnak. Fontos, hogy megértők, türelmesek és figyelmesek legyünk, hiszen első alkalommal nemcsak mi, hanem partnerünk is küzdhet gátlásokkal.

„Nyugi baby! Van idő!
Nálam te vagy a nyerő!
Most hallgass:
Beszélni máskor kell!”

(Bestiák – A reggel túl messze van)

Hogyan mélyítsük el a kapcsolatot?
Közös élményekkel, tartalmas és minőségi időtöltéssel szinte észrevétlenül kerülhetünk közelebb egymáshoz. Az intimitás kialakulását és a kapcsolat megerősítését nagyban elősegíti, ha tudunk és merünk is beszélni érzéseinkről, gondolatainkról.

„Baby, nem kell más, nem kell, nem kell más,
Baby, nem kell más, csak élvezd!”

(Soho Party – Baby, nem kell más)

Az igazi vallomások ideje
Éljük meg bátran a romantikát, az elsöprő érzéseket, ezt párunk is biztosan értékelni fogja. Becsüljük meg őt és szerelmünket is, és ne riadjunk meg a felismeréstől, hogy valaki más boldogsága hirtelen fontosabbá vált számunkra a sajátunkénál.

„Legyőzök mindent, mi az utunkba állhat,
Kérjél bármit, vagy csak kívánj hármat!
Érted jöttem a földre, örökre!
Miattad megyek lassan, szépen tönkre!”

(ShyGys – Hello)

3. KÉRDÉSKÖR: HA MÉGSEM JÖN ÖSSZE
Amikor meginog a kapcsolat

Minden szerelemben akadnak nehézségek. Az első viták, nézeteltérések mérföldkövek, de nem feltétlenül vezetnek szakításhoz. Előfordulhat, hogy csak erősebbé teszik a kapcsolatot. Ígéretes, ha törekszünk megérteni a másik nézőpontját, és a játszmáktól, manipulációtól mentes, tiszta kommunikációt választjuk megoldásnak.

„Belehalok, ha te nem szeretsz!
Talán megőrültem, hogy elárulom neked!
Belehalok, ha te mást szeretsz!
Engedd, ellophassam magamnak a szíved!”
(Picasso Branch – Belehalok, ha te nem szeretsz)

Szakítottunk! Vége mindennek!

Szomorú és fájdalmas elválni attól, akit szeretünk. Egyes kutatások szerint az ekkor az agyban hirtelen felszabaduló kortizol és epinefrin szó szerint fizikai fájdalmat tud okozni, mely az infarktus tüneteire emlékeztet. Ha tehetjük, könnyítsük meg tapintattal, szeretettel egymás dolgát. Lehetőleg ne hagyjunk nyitott ajtókat, hanem segítsünk a másiknak abban, hogy valóban lezárhassa a múltat, és továbbléphessen.

„Emlékül itt hagyom neked a képemet,
meg is tarthatod, szét is tépheted
Indulok most, de jól tudom, tévedek
Indulok, azt hiszem végleg elmegyek.”

(Happy Gang – Esküszöm, hogy érted éltem)

A továbblépés

A veszteség feldolgozása hosszú folyamat lehet. Sajnos bevált recept nincs, sem a megkönnyítésére, sem a felgyorsítására. Bármilyen gyógyírt is választunk azonban, ne szégyelljük hangulatunk hullámzását, legyünk türelmesek, és tartsuk szem előtt, hogy gyászhoz hasonló érzéseink teljesen természetesek. Idővel kedvünk támad majd újra emberek közé merészkedni, társasági életet élni, sőt ismerkedni is. Ha pedig mégsem, és továbbra is kizárólag volt szerelmünk lebeg a szemünk előtt, akkor legyünk nagyon-nagyon, azaz rendkívül kitartóak.

„Megtalállak még, tudom hogy ennyi még nem elég,
Megtalállak még, valahol, valahol.
Megtalállak még, tudom hogy ennyi még nem elég,
Megtalállak még, valahol, valahol.”

(FLM – Megtalállak még)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top