Szabadidő

Reneé Strauss, aki 30 éve öltözteti a hollywoodi arákat

Reneé Strauss harminc éve öltözteti a Beverly Hills-i menyasszonyokat, legyen szó hétköznapi aráról vagy ünnepelt hollywoodi hírességről. Hétvégenként valóságshow-jában megnézhetjük, hogyan dolgozik, mi azonban szerettünk volna a színfalak mögé bepillantani. Interjút kértünk tőle, és Los Angelesben találkoztunk új, kedvenc tündérkeresztanyánkkal.
fotó: Rory Muirhead
Fotó: Rory Muirhead

Szerzőnkről:

Vida Virág Los Angelesbe keveredett magyar újságíró, aki a párját követte az óceán túlpartjára. “Ha hét évvel ezelőtt nem ismerem meg a miskolci Cinefest Filmfesztiválon amerikai filmes férjemet (ezúton is hála és köszönet a szervezőknek), akkor talán minden másképp alakult volna… Most viszont évek óta rendszeresen belekóstolhatok a kaliforniai életérzésbe, testközelből figyelhetem Hollywoodot és az angyalok városának filmes forgatagát. És – szakmai ártalom – meg is írom nektek!”

Egy igazán nagyvonalú nő

A legtöbb lány kislánykori álma, hogy egy napon magára ölthesse a csodaszép hófehér (vagy ekrü, vagy óarany vagy halványkék…) menyasszonyi ruhát, és oltárhoz sétálhasson a szeretett férfival. Ami Reneé Stausst illeti, már kétszer is vonulhatott teljes esküvői díszben az oltárhoz; és másodjára egy merész, állatmintás hosszú ruhában mondta ki az igent Capri szigetén. Ám története nem ezért különleges, hanem azért, mert Reneének valószínűleg ez volt az egyetlen olyan extrém ruhaválasztása, ami nem került adásba a TLC csatorna Beverly Hills-i menyasszonyok című sorozatában.

“Találkozzunk pénteken, a Rodeo Drive-on! Az a világ legjobb utcája!” – írta nekem két héttel ezelőtt e-mailben Reneé, és olyan meleg hangú levelet mellékelt a praktikus információk mellé, hogy már meg sem lepett, amikor a személyes találkozásunkkor azt mondta: “Csak tekints rám úgy, mintha a Los Angeles-i keresztanyád lennék, és rendelj bármit az étlapról!” – ez a nagyvonalú és közvetlen mondata mindent elárul személyiségéről…

 
Virág és Reneé az interjú után
Virág és Reneé az interjú után
 
Reneé különleges (második) esküvői ruhája
Reneé különleges (második) esküvői ruhája

Egy magyar szál

A Hotel Luxe-ot, ahol ebédeltünk, egyáltalán nem könnyű megtalálni. Az épület szerényen simul a Rodeo Drive elegánsabbnál elegánsabb üzletei közé, pálmafák árnyékában és egy vörös napellenző alatt – üzletnek álcázva magát. Reneé büszkén meséli, hogy ennek a hotelláncnak (Budapesten a Várnál található egy szállodája – a szerk.) ő a nemzetközi “Esküvő és Életmód Nagykövete”. Jelentsen ez akármit is, a személyzet körében láthatóan nagy elismerés övezi a tévés dívát, nekem pedig ingyenes a parkolás.

Előkerül egy Halloweenre gyakorló gumipatkány is, amivel a főpincér tréfálja meg Reneé-t, és ő hangosan kacag a mutatványon. Reneé mellett minden könnyednek és vidámnak tűnik; mégis furcsállom, hogy nem a szalonban, hanem egy hotelben ülünk le beszélgetni, és ezt szóvá is teszem. Kicsit csalódottan veszem tudomásul, hogy a szalont Reneé bezárta a nagyközönség előtt…

“Nem lehetett tovább dolgozni, hiába költöztünk máshová, az egyre népszerűbb tévéműsor miatt megtaláltak minket a rajongók, de úgy nem lehet érdemi munkát végezni, hogy naponta harminc ember jön be fotózkodni. Én szeretem az embereket! Ezt a munkát nem is lehet másképp csinálni. Senkit nem küldtem el, inkább lehúztam a redőnyt, amikor ezt megelégeltem. A csatorna viszont újra megkeresett, hogy készítsük a következő évadot. Azt mondtam nekik: rendben, ha adtok hozzá egy stúdiót, ruhákat, mindent, amire szükségem van, akkor folytatom. Bár ezek komoly költségek, mivel a show sikeres, a Beverly Hills-i menyasszonyok tovább folytatódik!” – meséli Reneé.

Interjú - Reneé Strauss, aki 30 éve öltözteti a hollywoodi arákat

Iskolásoknak adta megmaradt esküvői ruháit

Engem pedig hirtelen az kezd foglalkoztatni, hogy mi lett a sok szép ruhával az eredeti szalonból… „Elajándékoztam őket! Mindet! Egy divattervező-iskolának adtam át a gyűjteményt, a diákok darabokra szedik, ebből tanulhatják a szakma fortélyait” – vágja rá azonnal, úgy, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne. Nekem azért fáj a szívem a gyönyörű ruhakölteményekért, amikből tehát ‘anatómiai’ gyakorlódarabok lettek. Nyilván kiül az arcomra a csalódottság, mert Reneé azzal próbálja oldani a hangulatot, hogy kigondolja, nekem mi állna jól. “Rajtad például kétféle nyakvonalat tudnék elképzelni… vagy nagyon keskeny vállpántot, vagy pántnélküli ruhát. A mell vagy csípő alatt bővülő szabás jól állna, a sellőfazon is, kevés csipkével. Tudod mit, majd küldök képet!” – “De már házas vagyok!” – szabadkozom. “Ah, sose lehet tudni!” – legyint, és kacsint rám bizalmasan. Két nap múlva valóban megérkeznek a fotók.

 
Az egyik ruha, amit Reneé megálmodott Virágnak
Az egyik ruha, amit Reneé megálmodott Virágnak
 
...és a másik
…és a másik

Nincs kétségem, ez az elképesztően energikus nő szerelmese a munkájának. Az, amit a show-ban látunk, egyáltalán nem túlzás. A korát sem lehet meghatározni, pedig négy gyermeket felnevelt. Mindannyian rendkívüli karriert futottak be, Reneé elragadtatással beszél róluk. Azt meséli, hogy egyikőjük Izraelben tölt be magas tisztséget, másikuk meg Torontóban él, és a kanadai elnök jó barátja. Amikor megdicsérem Reneé megjelenését, akkor csak annyit mond: “Ugyan, mi, Beverly Hills-i nők csak szeretnénk megállítani az idő kerekét, ezért bízzuk magunkat a plasztikai sebészeinkre!” – mondja öniróniával a hangjában.

Interjú - Reneé Strauss, aki 30 éve öltözteti a hollywoodi arákatÁlomesküvő a Vatikánban

Az elmúlt harminc évben rengetegen megfordultak Reneé szalonjában. Adódik a kérdés, hogy a sok sztár és hétköznapi ember közül kik azok, akik képesek voltak nyomot hagyni Reneé-ben, és mi változott az elmúlt évtizedekben.

“Amikor elkezdtem az üzletet, nagyon fiatalok voltak a menyasszonyok, 18-21 év körüliek. Aki 25 fölött volt, az már biztos, hogy a második házasságát kötötte, mint például Nancy, a Nobel-békedíjas Henry Kissinger második felesége. Amikor az esküvői ruháját választottuk, Nancy negyven volt…
Aztán a házasodási kedv kitolódott, és az évezred elején a 25 éves lányok számítottak fiatal menyasszonynak. Amikor bezártam a szalont, azt vettem észre, hogy a korábbi tendencia kezd visszatérni, és megint korábban mennek férjhez a lányok. Szerintem ennek gazdasági okai vannak. A harminc év során a legfiatalabb menyasszonyom 15 éves volt.
Azt viszont nem nehéz megmondani, melyik volt a legemlékezetesebb esküvőm! Kétségtelenül az, amit a Vatikánban tartottak. Olasz klienseim voltak, akiknek hatalmas vállalkozásuk van az Egyesült Államokban és szerte a világon, de Rómában akarták megtartani a második lányuk esküvőjét. Az egészet mi szerveztük, mindenestül; persze a ruhát is nálam vették. Az esküvőn Andrea Bocelli énekelt. Meg kell hagyni, élőben nagyon szexis pasi! Ez a menyegző nagyon fontos volt számunkra. A mindenkori legfontosabb.”
– meséli Reneé, és megigazítja kék blúzát.

Kinek higgyünk, ha nem neki?


“Nektek is van ám egy hollywoodi dívátok, Gábor Zsazsa. Imádom őt! A stílusa egyszerre nőies és extravagáns. Karcsú derék és nagy mell, mindezt függőlegesen barázdált pasztellszínű ruhákkal hangsúlyozta. És ugye kilencszer ment férjhez… Nem véletlenül, a magyar nők
a világon a leggyönyörűbb és legelegánsabb nők közé tartoznak!” – hunyorít rám Reneé, és dédnagyszülői magyar rokonságát emlegeti fel. Beveti a varázsszót is: “Egészségedre!” – és koccintásra emeli dzsúzzal teli poharát, majd elmeséli, hogy a férjével Olaszországba készülnek egy kicsit pihenni. „Szeretünk együtt lenni, és szeretünk együtt utazni. Hiszek a házasság intézményében” – mondja elmerengve, én pedig arra gondolok, hogy ugyan kinek hihetnénk, ha nem neki…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top