Szabadidő

A filmtörténelem nagy Rómeói és Júliái

Néhány évente akad valaki, aki úgy gondolja, hogy Shakespeare örök érvényű alkotásáról, a Rómeó és Júliáról érdemes lehúzni még egy bőrt. Sajnos csak kevés esetben sikerült maradandót alkotni. Korábban igazi színészálom volt Rómeó és Júlia főszereplőjének lenni, és míg a színházakban ez sokat jelentett, a filmekben nem sokaknak hozott szerencsét.

Rómeó és Júlia 2013-ban

A legelismertebb Zeffirelli-féle adaptációhoz hasonlóan az idei feldolgozásban is hagyományos helyszínt és díszletet választottak, de csak ennyi a hasonlóság, mert nem Shakespeare eredeti párbeszédei hangzanak el. A kritikusok szerint szerencsétlen a kombináció, mivel sok félreértéshez vezet, és emiatt a darab elvesztette eredeti hangulatát. Pedig mindent megtettek a film sikeréért. 300 színészből választották ki Douglas Booth-t Rómeó szerepére, akiről az Independent is elismeri: megvan benne minden, ami sztárrá teheti. A 21 éves színész partnerét már két évvel korábban megtalálták, az akkor 14 éves Hailee Steinfeldet választották Júliának. A színésznő kora miatt ugyan kivettek sok meztelen jelenetet, de a rendező szerint sikerült ízlésesen megoldani az intim helyzeteket.

Az 1908-as szerelmespár

A néma Shakespeare-feldolgozást nemcsak azért említjük meg, mert az első amerikai produkció ebben a témában, hanem azért is, mert érdemes megnézni, hogyan játszottak akkoriban a színészek. A színpadias gesztusok, a díszlet ma valami plusz hangulatot ad a feldolgozásnak. Paul Panzer német származású színész karrierjét fellendítette Rómeó szerepe, több mint 330 filmben játszott ezután. Florence Lawrence – akit az első filmsztárnak neveznek – nem Júliaként nyújtotta a legemlékezetesebb alakítását, viszont csak abban az évben vagy 30 másik filmen dolgozott még.

 

1916 – a duplázás éve

Shakespeare halálának 300. évfordulóján várható volt, hogy Hollywood is előáll valamivel. Egyből két Rómeó és Júliát mutattak be. Az egyikben a korábbi szobrászmodell, Francis X. Bushman alakította Rómeót, és Beverly Bayne kapta meg Júlia szerepét. Ehhez a férfi ragaszkodott, mivel a magánéletben már két éve voltak együtt, és Bushman nem akart más partnert magának. A színésznőnek amúgy szerencséje is volt: barna szeműként akkoriban sokkal keresettebb volt filmes körökben, így nem ágáltak ellene. Bár a rivális filmstúdió az akkor igazi femme fatale szerepében tetszelgő Theda Barát szerződtette, ez a változat kevésbé nyerte el a nézők és a kritikusok tetszését.

 

1936 – a 43 éves Rómeó

A legköltségesebb feldolgozásnak tartják George Cukor verzióját. A főszerepeket Leslie Howard és Norma Shearer kapták, és egyes kritikák szerint nem csak ezzel választott rosszul a rendező. Pedig inkább arról volt szó, hogy a hangosfilm korszakában már nem színpadi színészeket, hanem filmes színészeket akart a stúdió. Ma sokan azt tartják a film egyik legnagyobb hibájának, hogy túl öreg szereplőket válogattak ehhez a kamaszszerelemhez: Howard a 43. évét töltötte be, Mercutio szerepében pedig az akkor már 54 éves John Barrymore (Drew Barrymore nagyapja) látható. Ennek ellenére a film díjakat kapott, noha a nézők körében nem aratott átütő sikert, mivel negatív hangulatot árasztott. Érdekes, hogy éppen e miatt az ok miatt kellett öt évig győzködni a stúdiót, mire az MGM belement a gyártásba.

 

1968 – Furcsa pletykák áradata

Ez pedig Franco Zeffirelli verziója, főszerepben Leonard Whiting és Olivia Hussey. Mivel a filmben található meztelen jelenet, ezért országonként is különböző korcsoport-besorolást kapott, Angliában például csak felnőtteket engedtek be a vetítésre. Egy városi legenda szerint a Júliát alakító, akkor még csak 16 éves Hussey nem mehetett be a premierre. Később elismerte, hogy ez is filmhez tartozó reklámfogás volt, de mindenesetre bevált. A színésznőnek ez maradt a legemlékezetesebb szerepe, ahogy Whiting sem lett sztár, bár Zeffirelli „300 fiatalból választotta ki három hónap alatt”, mivel lágy, melankolikus és érzékeny Rómeót látott benne.

1996 – Rómeó menni Amerika

Rómeó+Júlia néven jelent meg Baz Luhrmann feldolgozása, s legnagyobb húzása az volt, hogy Leonardo DiCaprio kapta Rómeó szerepét. Júliát Claire Danes alakította, és itt-ott hozzáírtak vagy elvettek az eredeti szövegből a gyártók. Mivel a környezet modern, napjainkba játszódó történet, igyekeztek ezen belül az eredeti mű hangulatát visszaadni. A kritikusok és a nézők is pozitívan fogadták ezt a verziót, és mindkét főszereplő teljesítményét nagyra értékelték. DiCaprio egy évvel később vált ismertté a Titanic című filmmel, de ő maga egyszer úgy nyilatkozott: szívesebben játszotta Rómeót, mint Jack Dawsont.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top