Szabadidő

Okosóra, Google-szemüveg, olimpia, focivébé, World Trade Center – avagy ezekre számítsunk 2014-ben

Hová megyünk nyaralni, milyen kütyüket kell beszereznünk, amiket nem kaptunk meg a Jézuskától, és egyáltalán: mire számítsunk 2014-ben? Habár nem valószínű, hogy idén saját pénzünkön jutunk el az űrbe, de az idei focivébét már akár okosóránkon is követhetjük. Íme, néhány érdekesség az előttünk álló évből.

Okosóra, Google-szemüveg, olimpia, focivébé, World Trade Center - avagy ezekre számítsunk 2014-benWorld Trade Center 

13 évvel a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások után New Yorkban átadják az új Világkereskedelmi Központot. A korábban Freedom Towernek nevezett felhőkarcoló végül is a One World Trade Center nevet kapja, és az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb épülete lesz. Érdekessége, hogy a szerkezete robbanásnak is ellenálló acélból és betonból épült, kémiai és biológia filterrel rendelkezik, a lépcsői szélesebbek, tűzvédelmi rendszere is biztonságosabb. Ráadásul környezetbarát az épület: a légkondicionálást az esővíz összegyűjtésével oldják meg, a fűtés gőzzel történik.

Okosóra, Google-szemüveg, olimpia, focivébé, World Trade Center - avagy ezekre számítsunk 2014-benGoogle-szemüveg

Míg 2013-ban csak a fejlesztők férhettek hozzá, 2014-re a nyilvánosság számára is beszerezhető lesz az a fejre illeszthető szemüvegszerű szerkezet, mellyel kézi segítség nélkül használhatjuk az internetet. A szemüveg, melyben a lencsét egy elektronikus monitor helyettesíti, hangutasításra, valamint a szemmozgás követésével lép működésbe, ezenkívül folyamatosan figyeli a felhasználó helyzetét és irányát. A szemüveggel fotók és videofelvételek is készíthetők. A kis szerkentyű könnyebb anyagból készült, mint egy hétköznapi szemüveg.

Téli olimpia Szocsiban

A XXII. téli olimpiai játékokat 85 ország részvételével az oroszországi Szocsiban rendezik február 6. és 23. között. A téli sportágak közül 12 új versenyszám került a programba: műkorcsolya-csapatverseny, szánkó-csapatváltó, sífélcső (férfi és női), biatlon vegyes váltó, slopestyle snowboard (férfi és női) slopestyle sí (férfi és női), párhuzamos snowboardszlalom (férfi és női), női síugrás. Magyarország 18 sportolóval vesz részt az olimpián, amely egyébként várhatóan nem lesz zavartalan: számos tüntetés várható Szocsiban, mivel a melegeket diszkrimináló orosz törvények óriási felháborodást váltottak ki világszerte. Számos sztár mondta le oroszországi fellépését, és néhány sportoló is visszalépett a szerepléstől.

Okosóra, Google-szemüveg, olimpia, focivébé, World Trade Center - avagy ezekre számítsunk 2014-benSanghai Torony

Idén épül fel a kínai Sanghai Torony is, amely – a New York-i World Trade Centert megelőzve – a világ második legmagasabb épülete lesz. A Sanghai Tornyot (632 méter, 128 emelet) már csak a dubaji Burj Khalifa Torony (828 méter, 163 emelet) utasítja maga mögé. A Sanghai Torony spirális formája Kína kapcsolatát szimbolizálja a világgal, térrel és idővel.

Focivébé Brazíliában

A nyár legizgalmasabb sporteseménye minden kétséget kizáróan a június 12. és július 13. között Brazíliában megrendezett futball-világbajnokság lesz, melynek nyitó mérkőzését Sao Paolóban, döntő meccsét pedig Rio de Janeiróban játsszák. Brazília egyébként másodszor nyerte el a rendezés jogát, utoljára 1950-ben tartották itt a tornát. A FIFA Világkupa kabalaállata ezúttal egy matakó (háromöves tatu) lesz. A világbajnokságon 32 ország csapatai mérkőznek meg egymással, ám Magyarország sajnos nem jutott ki a tornára.

Okosóra, Google-szemüveg, olimpia, focivébé, World Trade Center - avagy ezekre számítsunk 2014-benOkosóra

Az egyik legtrendibb kütyü minden bizonnyal az okosóra lesz ebben az évben. Míg 2013-ban „csupán” 500 000 okosórát adtak el világszerte, a becslések szerint ez a szám 2014 végére elérheti az ötmilliót is. Az okosórák gyakorlatilag karra csatolható mini számítógépek, melyeken nem csupán e-mailjeinket és a Facebook-oldalunkat érhetjük el, hanem fotót, videót is készíthetünk velük, sőt arra is alkalmasak, hogy edzés közben a pulzusunkat és a teljesítményünket is mérjük velük.

Melegházasság Angliában és Walesben

A regisztrált élettársi kapcsolatot Nagy Britanniában 2005 óta ismerik el. Az azonos nemű párok bizonyos jogokat már eddig is élvezhettek. A különnemű párokhoz hasonlóan őket is ugyanolyan tulajdonjogok, ugyanolyan nyugdíj- és társadalombiztosítási kedvezmények illették meg, ugyanúgy mentesek voltak az örökösödési adó alól, és szülőként ugyanúgy felelősséget vállalhattak a partnerük gyermekéért, valamint a kórházban is a közvetlen hozzátartozók jogait kapták meg. Ám idén március 29-től a meleg párok élvezhetnek minden, a házassággal járó egyéb jogot is, 2015-ben pedig Angliát és Walest Skócia és Írország is követi majd.

Világ körüli úton a napelemes repülő

A Solar Impulse napelemes repülőgép első küldetését, a 6000 kilométeres, Európát és Afrikát érintő körútját még 2012-ben sikerrel teljesítette. A tervezők, Bertrand Picard és André Borschberg idén azonban még nagyobb dobásra készülnek: az üzemanyag nélküli, kizárólag napenergiát hasznosító repülőgépükkel tervezik megkerülni a Földet. A 12 000 napelemcellával rendelkező, pilóta által vezetett gép átlagsebessége 70 kilométer per óra, maximális utazómagassága 8500 méter.

Évforduló

Idén lesz az első világháború kirobbanásának 100. évfordulója. 1914. július 28-án Szarajevóban gyilkolták meg Ferenc Ferdinándot, mely a történelem első nagy világégéséhez vezetett. Az utolsó túlélő veterán katona 2012-ben hunyt el Szarajevóban. Az első világháborúban összesen 15 millió ember vesztette életét. Az évforduló okán világszerte és Magyarországon is számos megemlékezés várható.

Okosóra, Google-szemüveg, olimpia, focivébé, World Trade Center - avagy ezekre számítsunk 2014-benPrivát űrutazás

A világ első kereskedelmi űrkikötője 2011-ben nyílt meg az amerikai Új-Mexikóban. Ennek ellenére a Virgin Galactic cég (az űrkikötő bérlője) csak az idei évtől indít magánutakat. Maga az alapító, Sir Richard Benson lesz az első, aki gyermekeivel a SpaceShipTwo fedélzetére lép. A sikeres akciót követően öt űrrepülőgép áll majd szolgálatba, és személyenként 200 000 dollárért, vagyis közel 44 millió forintért szállítja utasokat.

Üstökös

2013 januárjában fedezték fel azt az üstököst, amely idén rendkívül közel kerül a Marshoz. A C/2013 A1 nagyjából 50 000 kilométer távolságra lesz a vörös bolygó felszínétől. Ez csupán két és félszerese a Mars és legtávolabbi holdja, a Deimos távolságának. Egy esetleges becsapódás olyan mértékű robbanást idézhetne elő, mely 65 millió évvel ezelőtt a dinoszauruszok kihalásához is vezethetett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top