Szabadidő

Augusztus Oklahomában: Pulitzer-díjas színdarab a vásznon

Egy többszörösen kitüntetett író drámai darabja egy sokszorosan terhelt családról, amelyet Oscar-díjasok és korábbi jelöltek valóságos serege kelt életre a mozivásznon. A film sokszor a kegyetlenségig szókimondó, a végén pedig sokan megkönnyebbülten fognak felsóhajtani: "de jó, hogy a mi családunk ennyire normális". Január 16-tól a hazai mozikban.

Vannak olyan filmek, amelyeket mintha kifejezetten az Oscar-díj átadójára időzítenének. Az eddig főleg tévés rendezéseiről (Vészhelyzet, Szégyentelenek) ismert John Wells által jegyzett Augusztus Oklahomában ennek egy kiváló példája. Erős történet, parádés színészi gárda által megszemélyesített karakteres szereplők és szinte már fullasztóan feszült légkör jellemzi, nem véletlenül csapott le rá az a Harvey Weinstein, akit a szakma az amerikai filmgyártás egyik legjobb szemű producereként tart számon.

Augusztus Oklahomában: Pulitzer-díjas színdarab a vásznon

A 2013. szeptember 9-én a Toronto Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatott alkotás alapjául Tracy Wells Tony- és Pulitzer-díjas színdarabíró műve szolgált, amelyről úgy tartják, hogy a XX. századi amerikai színház legjobb darabjait – A vágy villamosa, Az ügynök halála, Nem félünk a farkastól – egyesíti egy sokszor kíméletlen, egyre feszültebbé váló családi drámában, amelyből nem hiányzik a fekete humor sem. Igaz utóbbi nemhogy oldaná a feszültséget, csupán pillanatnyi lélegzethez juttatja a nézőket, mielőtt az egyre fokozódó nyomás ismét rá nem nehezedik a mellkasukra. A történet középpontjában Violet, a Weston család nagyasszonya (Meryl Streep) áll, akit férje eltűnése miatt látogatnak meg a família tagjai. A gyógyszerfüggő, rákbeteg asszony vaskezű matrónaként szól bele gyerekei életébe és ahogy egy amerikai kritikus fogalmazott „mindenkihez van egy-egy rossz szava”. A feszültség folyamatosan jelen van a vásznon, sokszor szinte az elviselhetetlenségig felfokozva.

Ilyen alapanyagból dolgozni minden rendező álma, főleg ha a producerek – Weinstein mellett többek között George Clooney is kivette a részét a szervezésből – olyan szereplőgárdát toboroznak a projekthez, mint ahogy az történt az Augusztus Oklahomában esetében. A főszereplő Meryl Streep mellett a család többi tagját olyan sztárok alakítják, mint a szintén Oscar-díjas Julia Roberts és Chris Cooper, illetve Ewan McGregor, Sam Shepard, Juliette Lewis, Dermot Mulroney, valamint Nagy-Britannia ügyeletes szívtiprója, a Sherlock című tévésorozatból, valamint Peter Jackson Hobbit-filmjeiből (A hobbit: Smaug pusztasága) ismert Benedict Cumberbatch.

Az Augusztus Oklahomában egy igazi modern, amerikai dráma, a tengerentúli színházi darabok klasszikus hangulatával. Nem egy könnyű, szombat délutáni alkotás, azonban aki elgondolkodtató, komolyabb időtöltésre vágyik, nem fog csalódni a szívbemarkoló, sokszor fájdalmasan ismerős családi jelenetek láttán.

Az Augusztus Oklahomában január 16-tól látható a hazai mozikban.

További információk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top