Szabadidő

5 tudományos ok, amiért mindig a sötét oldal győz

A Star Wars-filmek példáján megmutatjuk: tudományos szempontból mindig a rossznak kellene nyernie.

1. A fekete szín bizonyítottan nyomasztóan hat az emberekre

A Star Wars negyedik részének elején a rohamosztagok szétrobbantják a lázadók tömegét, majd ahogy a füst eltűnik, megjelenik ez a hatalmas fekete alak. És máris tudjuk hogy rossz, pedig csak pár másodpercig láttuk a képen.

Ezért működik: A ’80-as évek vége felé fedezték fel tudósok, hogy a feketétől agresszívebbek leszünk. Kipróbálták: egy hokicsapat mezének színét a szezon közepén feketére váltották. Az eredmény: a korábbiakhoz képest sokkal több büntetőpont, gyakoribb összetűzések a bírókkal, és a pályán összességében kegyetlenebb játék. Ezen kívül: a feketét nem nagyon azonosítjuk jó dolgokkal, egyfajta nemkívánatos szennyeződésre emlékeztet bennünket. (Képzeld csak el, hogy éreznél, ha az egyik fogad befeketedne?)

5 tudományos ok, amiért mindig a Sötét Oldal győz

2. Aki gonosz dolgokra gondol és ökölbe szorítja a kezét, erősebb lesz.

Ha jobban megnézed, Darth Vader folyamatosan szorongat valamit. Az övét, a fénykardját, a szék karfáját vagy éppen a lázadók torkát. Akkor is ökölbe szorítja a kezét, ha valakit a sötét oldal erejéről igyekszik meggyőzni.
Ezért működik: Ha fizikailag megmarkolunk valamit, az növeli a kitartásunkat és az akaraterőnket. Egy kísérletben az emberek kétszer annyi ideig bírták a fájdalmat, ha közben valamit megmarkoltak – jelen esetben a másik kezüket jeges vízbe lógatták. És igen, a Harvardon csináltak egy kísérletet a gonosz gondolatokkal is. Három csoportra osztották a résztvevőket, akiknek ugyanakkora súlyt kellett megtartaniuk. Az első csoport nem gondolt semmi különösre, a másik szép dolgokat vizionált saját magáról, a harmadiknak pedig gonosz dolgokra kellett gondolnia, például arra, hogy csatlakozik a sötét oldalhoz. A harmadik csoport tovább bírta tartani a súlyt, mint az első kettő. Ez megmagyarázza, miért akkor győzte le Luke Skywalker Darth Vadert, amikor iszonyatosan berágott rá.

5 tudományos ok, amiért mindig a Sötét Oldal győz

3. Az arrogancia növeli az önbizalmat

Vader nem egy szerény ember. Amikor először találkozik Luke-kal szemtől szemben, azt mondja neki: „Gyere velem, és együtt fogunk uralkodni a galaxisban, mint apa és fia!” Amikor legközelebb találkoznak, Vader ugyanolyan magabiztossággal azt mondja: „Lebecsülöd a sötét oldal hatalmát. Ha nem harcolsz, a végzeted felé tartasz.” És közben úgy áll ott, betölti az egész szobát.
Ezért működik: Először is, a Vader-féle testhelyzet megnöveli a tesztoszteronszintet. Ez a tartás az alfa hímet jelenti a testbeszédben. Egy kísérlet során azt találták, ha valaki kap egy egolöketet, utána sokkal tovább és keményebben dolgozik egy feladaton. Ezenkívül dominánsnak és kedvelhetőnek tűnik a többiek szemében. A kísérlet azt is megmutatta, bármennyire ellenszenvesnek tartjuk az arrogáns, büszke embereket, valójában elhisszük, amit ezzel magukról hirdetnek.

A cikk folytatását megtaláljátok a Mozi24 oldalon.

5 tudományos ok, amiért mindig a Sötét Oldal győz

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top