Szabadidő

Ringbe szállt a gödöllői vackor az európai Év fája címért

Február végéig lehet szavazni a versenyben szereplő tíz fára, köztük a Magyarországot képviselő gödöllői vackorra.

A gödöllői vadkörtefa mellett cseh, bolgár, ír, szlovák, lengyel, skót, francia, olasz és wales-i fa verseng az európai Év fája címért. Eddig kétszer nyerte magyar fa a fődíjat: 2012-ben egy felsőmocsoládi hársfa, 2013-ban pedig az egri termálfürdő platánja lett a győztes hét ország jelöltjei közül.

A versenybe elsősorban történetük és kevésbé koruk, méretük vagy szépségük miatt kerülnek a fák. Az európai Év fája versenyt az Ökotárs Alapítvány cseh testvérszervezete, a Nadace Partnerství, az Európai Földtulajdonosok Szövetsége és a Tetra Pak szervezi.

evfaja.okotars.hu
A gödöllői vackor – Forrás: evfaja.okotars.hu

A magyarországi Év fája versenyt november végén a gödöllői Szent István Egyetem (SZIE) botanikus kertjében álló, 18 méter magas és bő 1 méter törzsátmérőjű vadkörtefa nyerte meg. A 300 éves vadkörtefa az ország egyik legtekintélyesebb méretű és legidősebb fája. A helyi legendák szerint e fa tövében fogalmazta Kossuth Lajos a függetlenségi nyilatkozatot és Erzsébet királyné is rendszeresen ellátogatott a terebélyes vackorhoz, ahol állítólag először látta őt meg, és lobbant szerelemre iránta Andrássy Gyula gróf. Ez utóbbi okból a gödöllőiek a szerelmesek fájaként is emlegetik a sokak által kedvelt vackort. A szép és “ereje teljében” lévő fa tavaly majdnem 50 ezer termést hozott, így mindent tud ahhoz, hogy az európai megmérettetésen a tavaly első helyen végzett egri platán után most a gödöllőiek hozhassák el az európai Év fája címet.

Itt szavazhatsz arra, hogy a gödöllői vackor legyen az európai Év fája!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top