Szabadidő

10 filmes bizonyíték: a nők irányítják a világot

A héten két olyan film is érkezett a hazai mozikba – a Mr. Morgan utolsó szerelme, valamint a Működik a kémia –, amelyben a férfi széthullóban lévő életét egy nő, ha úgy tetszik, A Nő tette helyre – így vagy úgy. Persze nem először nyúltak ehhez a témához filmkészítők.

10 filmes bizonyíték: a nők irányítják a világotAz angol beteg (1996)
 Mi tarthatna életben egy súlyosan sebesült férfit a világháborúban, ha nem egy gyönyörű és odaadó (ápoló)nő? A kilencszeres Oscar-díjas filmben Gróf Almásy László (Ralph Fiennes) is Hanának (Juliette Binoche) köszönheti, hogy nem adja fel.

Mátrix (1999)
A filmben (illetve filmekben) nem babra megy a játék: Trinity menti meg Neo életét, mégpedig a varázsszóval: “Szeretlek.” Az más kérdés, hogy Neo az életmentő gesztust aztán meghálálja egy hasonló akcióval. Gyönyörű metaforája a két nem közötti különbségeknek, hogy Trinity szóval, Neo pedig szó szerint puszta kézzel kelti újra életre szerelmét. Arról nem is beszélve, hogy Trinity a szó szoros értelmében elmegy a végsőkig, hogy Neót küldetésében támogassa, saját gyengeségét, a féltékenységet is legyőzve.

Angyalok városa (1998)
Nem ez az egyetlen film, amely az életre (és azon túlra) szóló szerelmet mutatja be, de az Angyalok városa – és eredetije, a Berlin felett az ég –, amelyben a főhős (Nicholas Cage) a halhatatlanság helyett a haladó életet választja a szerelemért (Meg Ryan), kétségkívül az egyik legszívbemarkolóbb produkció. 

Megdönteni Hajnal Tímeát (2014)
Remekül indult az idei magyar filmfelhozatal ezzel a könnyed, vicces vígjátékkal, amelyben a főszereplők motivációja a címben említett cél elérése. És kié lesz végül Hajnal Tímea? Hát persze, hogy azé, aki képes megváltoztatni az életét az imádott nő kegyeiért – és saját magáért is.

Nőies játékok (2004)
Shakespeare korában játszódik a film, amikor a nemi szerepek a színházi életben meglehetősen elmosódtak, hiszen a női karaktereket is férfiak játszották. Nos, ebben a moziban beteljesül minden olyan nő álma, aki azzal akarja bizonyítani saját nőiességének erejét, hogy megpróbál meggyőzni egy homoszexuális férfit: mégis a nőket szereti.

A cikk folytatását és további 5 remek mozit találsz a Mozi24 oldalon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top