Szabadidő

Nincs több szaladgálás a gyerek után: itt a távirányítású fék

A bicikliző gyerekek sokszor egészen hajmeresztő módon állnak meg a járda legeslegvégén, de olyanok is bőven akadnak, akik simán lehajtanak az autók közé. Az ő szüleik most fellélegezhetnek: távirányítású fékkel akadályozhatják meg, hogy a csemetéik életveszélybe sodorják magukat. A fék ráadásul egy csapat magyar egyetemista találmánya.

Adott egy egészen hétköznapi, egészen egyszerű képlet: dimbes-dombos környék, sok-sok gyerek biciklizik, legalább ugyanennyi szülő szalad a sajátja után, miközben torkaszakadtából kiabál, hogy “állj meg, állj meg, fékezz!”. Ismerős helyzet, ugye? Amikor bármit megtennénk azért, hogy megálljon a gyerek, hogy biztonságban tudjuk őt. Nagyjából ezt láthatta meg az a csapat egyetemista fiú, akik ma már egy nagyszerű magyar találmánnyal büszkélkedhetnek. Eleinte öten dolgoztak a csapatban, most már csak hárman vannak: Bognár Dániel, Szesztay Péter és Szirtes Marcell közgazdászhallgatók voltak, amikor két éve kipattant fejükből a gondolat. Aztán úgy alakult, hogy a gondolatból konkrét termék is született.

Nincs több szaladgálás a gyerek után: itt a távirányítású fékHogyan szedjünk össze 43 milliót egy ötletre?

Szirtes Marcell, az egyik tag azt mondja a Nők Lapja Cafénak, 2012 nyarán álltak össze, akkor született meg a távirányítós fék alapötlete. Végeztek piackutatást, termékkutatást, végül összeállt a MiniBrake 1.0, a kezdeti verzió. Ezzel már nyertek versenyt, és kijutottak New Yorkba is, hogy a Wall Streeten mutassák be találmányukat a világ ötven leginnovatívabb vállalkozása közt.

Először tavaly látta meg bennük a fantáziát egy cég, az MNG Investmenttől ekkor hárommillió forintot kaptak, és ezzel esélyt arra, hogy megszülessen a MiniBrake továbbfejlesztett változata. Tavaly októberben aztán uniós forrásokból egy másik cégen keresztül 40 millió forinthoz jutottak. “Igen, ez valóban soknak tűnik, de minden a fejlesztésekre ment el. Ebből lett meg a termékünk végső változata, amit most már az Indigogo oldalon elő is lehet rendelni.” A MiniBrake több mint 30 ezer forintba kerül majd, ami nem kevés, most viszont egy darabig akciósan adják majd, bevezető áron.

De nem repül el a gyerek?

Kérdés viszont, hogy ha egy lefelé száguldozó gyerekre hátulról az anyukája rányomja a féket, mert mondjuk a kiabálást nem hallja, mi garantálja, hogy a kicsi nem bucskázik le a bicajról? Szirtes Marcell szerint az, hogy több száz tesztet végeztek, hogy a gyerek súlypontja is hátul van, illetve hogy a fék a hátsó kereket fogja meg.

A találmány tulajdonképpen egy garázsnyitó méretű irányító, amit a szülő fog, a féket a kerékpárokra szerelik, de nem csak a futóbiciklikre, hanem pedálos kerékpárokra is mehet, kétéves kortól 35 kilóig jó a szerkezet. Szirtes Marcell azt mondja, nem csak Magyarországon, külföldre is szeretnének majd kilépni a jelenleg szabadalom alatt álló ötletükkel.

Nincs több szaladgálás a gyerek után: itt a távirányítású fék

Élet a MiniBrake előtt:

És utána:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top