Szabadidő

Elhunyt az Adrian Mole-könyvek írója

Hatvannyolc éves korában, rövid betegség után elhunyt Sue Townsend brit írónő. A család tájékoztatása szerint az írónő csütörtökön halt meg otthonában.
Forrás: telegraph.co.uk
Forrás: telegraph.co.uk

Könyvsorozatának első része, A 13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplója 1982-ben jelent meg először, az utolsó, nyolcadik kötet, az Adrian Mole folyó ügyei, amelyben a főhős már 39 éves, 2009-ben látott napvilágot.

A cukorbetegsége miatt évekkel ezelőtt megvakult Sue Townsend nagy népszerűségre tett szert a tinédzser Adrien Mole-ról szóló könyvekkel. A főhős sorsát a Margaret Thatcher-korszakban is tovább követte, és érett felnőttként a Tony Blair-érában is találkozhattak vele az olvasók. Az írónő egy interjújában úgy fogalmazott: sok szempontból saját élményeit tükrözik főszereplőjének történetei.

Tavaly az Oxford Irodalmi Fesztiválon arról beszélt, hogy a következő Adrian Mole-könyv kiadását egészségi állapota miatt el kellett halasztani. Cukorbetegségét 1980-ban állapították meg, 2009-ben veseátültetésen esett át, 2012 decemberében pedig szélütést szenvedett.

Townsend 1946-ban született Leicesterben, szülővárosában élte le életét, és regényei helyszínéül is azt választotta. Az első két Adrian Mole-kötete a nyolcvanas években a bestsellerlisták csúcsára került, és a sorozat többi darabja is sikert aratott. 1993-ban jelent meg The Queen and I (A királynő és én) című regénye. Könyvei többségét színpadra is adaptálták, az Adrian Mole-történetek emellett a rádióban és a televízióban is életre keltek.

Az írónő munkásságát a Leicester Egyetem tiszteletbeli diplomával ismerte el, és 2008-ban az egyetem tiszteletbeli oktatójának nevezték ki. Díszdoktori címet adományozott neki a Loughborough Egyetem, és a Királyi Irodalmi Társaság is a tagjává választotta. 2009-ben Leicester városa a Honorary Freedom of Leicester kitüntetéssel jutalmazta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top