Szabadidő

Mount Everest: a mostani lavina ölte meg a legtöbb embert

Eddig mintegy négyezer ember ért a Mount Everest csúcsára, ám több mint háromszázan meghaltak az évek során. A mostani lavina nem érintette Klein Dávidék csapatát.

Legalább tizenegy nepáli hegyi vezető meghalt pénteken a Mount Everest történetének legtöbb halálos áldozatát követelő lavinaomlásában.

“Tizenegy holttestet láttam lehozni az alaptáborba, és még hármat várunk” – mondta Lakpa serpa a himalájai mentőszövetségtől telefonon az AFP hírügynökségnek. Az említett három embert jelenleg eltűntként tartják nyilván.

A hógörgeteg helyi idő szerint 6 óra 45 perckor zúdult le mintegy 5800 méteres magasságban a Mount Everest nepáli oldalán. Krisna Lamszal, a nepáli idegenforgalmi minisztérium egyik tisztségviselője, aki a mentést felügyeli, elmondta: nepáli hegyi vezetők indultak el kora reggel, hogy rögzítsék a köteleket a később őket követő hegymászók számára. A lavina ekkor söpörte el őket, nem sokkal a 2-es számú tábor alatt.

A lavina nem érintette a hegy tibeti (kínai) oldalát, amelynek alaptáborában tartózkodik a Klein Dávid hegymászó vezette magyar expedíció is.

A világ legmagasabb csúcsánál ez volt eddig a legtöbb halálos áldozatot követelő baleset. Tizennyolc évvel ezelőtt, 1996-ban két különböző csoport nyolc embere halt meg csúcshódítás közben – tette hozzá.

A Mount Everesten több mint háromszázan haltak meg azóta, hogy az új-zélandi Edmund Hillary és serpa hegyi vezetője, Tendzing Norgaj 1953-ban elsőként megmászta azt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top