Szabadidő

Elképesztő, lenyűgöző toronyépületek

A méretek többnyire elkápráztatnak bennünket. Így volt ez már a katedrálisok idejében is, és most is előfordul, hogy porszemnek érezzük magunkat egy-egy hatalmas felhőkarcoló tövében. A toronyépületek pedig még ezt az érzést is fokozni tudják káprázatos megjelenésükkel, látványukkal és különlegességükkel.

A Walter Towers Prágában található, a dán Bjarke Ingels Group modern építészettel foglalkozó cég legújabb alkotása. Ez még csak egy folyamatban lévő projekt, de a különleges design máris címlapra kívánkozott. Az innovatív tervezők célja az volt, hogy egy ultramodern szerkezetet hozzanak létre, amely továbbra is a régió építészeti hagyományát követi, miközben bevezet egy új hullámot, méghozzá friss városi design alakjában. Az eredmény a négy torony szokatlan csoportosítása egy folyamatos szerkezetben. A Walter Towers irodák és lakások kombinációja, ami egy W formációt alkot, ez kölcsönöz a projektnek egy modern folytonosságot, miközben nem ingatja meg Prága építészeti integritását.

Elképesztő, lenyűgöző toronyépületek

 

A következő épület Santiago Calavatro egyik munkája, Malmőben található, ez a legmagasabb felhőkarcoló egész Skandináviában.

Elképesztő, lenyűgöző toronyépületek

 

A növényekkel borított kanyargós tornyot (Agora Tower), amely DNS-szálra emlékeztet,  Vincent Callebaut belga építész tervezte, és jelenleg építés alatt áll Taipeiben, Tajvanon.

Elképesztő, lenyűgöző toronyépületek

 

A 20 emeletes Agora Kert apartman blokkot úgy képzelték el, mint aminek a belsejét kettősspirál-szerkezet veszi körül. A balkonok minden szinten tele lesznek növényekkel, konyhakerttel és gyümölcsfákkal, ezek lépcsőzetes rétegben jelennek meg majd az épület külső részén. Ezzel lehetővé teszik az itt élőknek, hogy saját maguk termesszék meg az élelmiszerüket, és akár komposztálhassanak mindent, pazarlás nélkül. Két, három vagy négy apartman található minden szinten az épületben, és számos fenntartható technológiára építenek, többek között az esővízgyűjtésre és felhasználják a napenergiát is. Nemcsak lakásokat, hanem tetőtéri klubházakat, úszómedencét, edzőtermet és parkolószinteket is találhatunk majd itt. Vincent Callebaut 2010-ben díjat nyert ezzel a projekttel, az építkezés előreláthatóan 2016-ban fejeződik be.

Elképesztő, lenyűgöző toronyépületek
 

A Wadala Torony Mumbaiban (Bombay, India) található, James Law tervezte, a James Law Cybertecture International tulajdonosa. Az épület, a 21. század ultrafuturisztikus “Cybertecture” felhőkarcolója India szívében helyezkedik el. A szuperkarcsú, felfelé tekeredő torony formáját az indiai kígyók adták.

Elképesztő, lenyűgöző toronyépületek
 
Nézd meg a további 7 tornyot is a Kalandozó magyarok blogon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top