Szabadidő

Múzeumba került a világ legrégebbi nőalakja

Eddig páncélszekrényben tárolták a világhírű leletet, a Hohle Fels-i Vénuszt.

Megtalálása után 5 évvel állandó helyére, múzeumi vitrinbe kerül a világ legrégebbinek tartott nőalakja, egy 40 ezer éves szobrocska, amely a németországi Hohle Fels-barlangból került elő. A szobrocskát a baden-württembergi Blaubeurenben lévő Őstörténeti Múzeumban helyezték el, ahol különleges állandó kiállítás nyílt az emberiség történetének néhány legrégebbi műalkotásából.

A Blaubeuren közelében lévő Sváb-Alb-hegység jégkorszaki barlangjai fontos lelőhelyek a világ régészei számára. Itt találták a világ legrégebbi hangszereit, nagyon régi festményeket és számos történelmi jelentőségű figurát. A leletek azt sugallják, hogy az Alb barlangjaiban élt őssvábok találták fel a képzőművészetet, a zenét és talán a festészetet is.

A Hohle Fels-barlangban 2008-ban 6 darabban előkerült mamutagyar-szobrocska a szakértők számára a legértékesebb lelet. A mindössze 6 centiméteres figura női alakot ábrázol túlhangsúlyozott nőiességgel, túlméretezett farral és nemi szervekkel. Ez a legrégebbi ismert műalkotás, amely emberalakot ábrázol.

Forrás: nytimes.com
Forrás: nytimes.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top