Szabadidő

94 éves lenne II. János Pál

Vasárnap lett volna 94 éves II. János Pál pápa, a XX. század egyik legmeghatározóbb személyisége. Több mint negyed évszázados pápasága alatt a katolikus egyházat összhangba hozta a XX. század végének megváltozott körülményeivel, ennek köszönhetően minden elődjét túlszárnyaló népszerűségre tett szert.

II. János Pál pápát néhány héttel ezelőtt, április 27-én avatták szentté. Életútja jóval szerteágazóbb annál, mint amennyit egy bejegyzésben meg lehet említeni, mégis, születésének évfordulója alkalmából kísérletet tettem arra, hogy főbb gondolatait összegyűjtsem. Modern egyházfő volt, aki kiválóan használta a tömegkommunikációt annak érdekében, hogy a katolikus egyházat egyszerűsítse, ezáltal közelebb hozva annak tanításait az emberek felé.

Nyitottság és béke

“A béke jövője a ti szívetekben van.”

Az 1978. október 16-án pápává választott Karol Wojtyla a harmadik leghosszabb ideig hivatalban lévő pápa volt, többek között ennek köszönhetően is, több utazást tett külföldre, mint elődei bármikor.

Nyitottság jellemezte utazásai során, hiszen legfőbb célja a népek és vallások közötti egyetértés elősegítése volt. Járt Görögországban és Romániában, ezzel majdnem ezer év óta ő volt az első pápa, aki meglátogatott egy ortodox többségű országot.

Elment Damaszkuszba, ahol ő lett a történelem első pápája, aki felkeresett egy mecsetet. Kiváló kapcsolatot ápolt az anglikán egyház fejével, II. Erzsébet brit királynővel.

Ezenkívül járt Auschwitzban is, ahol még soha nem járt pápa előtte. 2000-ban a Szentföldre tett látogatása során pedig imádkozott a Siratófalnál, és bocsánatot kért a keresztények által a zsidók ellen elkövetett bűnökért.

Egyszerűséggel a csodák útján -  94 éves lenne II. János Pál

 

Szeretet

“Mindig tud adni az, akinek szíve szeretettel van tele.”

“Ne féljetek!” – Első ünnepélyes pápai miséjén (1978. október 22.) e szavakkal kezdte homíliáját. Ezt később megismételte Varsóban, kétmillió híve előtt. A félelem ellen a szeretet ereje segíthet, melynek fontosságát több írásában is hangsúlyozta. Gyakran és emberi közvetlenséggel fordult a családokhoz, a gyermekekhez, családról alkotott nézetei azonban még a hagyományos, konzervatív álláspontot tükrözték.

Nők

1995-ben bocsánatot kért a nőkkel szemben elkövetett igazságtalanságokért. Szavai oly csodálatosan felemelőek, mégis egyszerűek, hogy szó szerint idézem őket:

“Hála neked, nő, aki édesanya vagy, aki egyedülállóan örömteli és fájdalmas tapasztalattal anyaöllé leszel az ember számára, aki a világra jövő gyermek számára Isten mosolyává leszel, aki első lépéseit irányítod, gondját viseled, míg felnő, és olyan pontot jelentesz további életútján, ahová mindig visszatérhet. Hála neked, nő, aki feleség vagy, aki sorsodat visszavonhatatlanul egy férfiéhoz kapcsolod, önmagatok kölcsönös elajándékozásában szolgálva a közösséget és az életet.

Hála neked, nő, aki leány és nővér vagy, aki érzékenységeddel, intuitív adottságoddal, önzetlenségeddel, állhatatosságoddal gazdagítod a szűkebb családot, s általa a társadalom egész életét. Hála neked, dolgozó nő, aki a szociális, gazdasági, kulturális, művészeti és politikai élet minden területén jelen vagy – azért, hogy nélkülözhetetlen módon hozzájárulsz az értelmet és az érzelmet összekapcsoló kultúra fölépítéséhez, az életnek a misztériumra mindig fogékony értelmezéséhez, az emberibb gazdasági és politikai struktúrák létrehozásához.

Hála neked, nő, aki szerzetesnő vagy, aki Krisztus, a megtestesült Ige édesanyjának, minden nők között a legnagyobbnak példája szerint engedékenyen és hűséggel nyílsz meg az isteni szeretet számára, így segítvén az Egyházat és az egész emberiséget, hogy élete Istennek adott jegyesi válasz legyen, mely csodálatos módon fejezi ki azt a közösséget, melyet a teremtményeivel meg akar valósítani.

Hála neked, nő, azért, hogy nő vagy! Női mivoltodban gyökerező érzékenységeddel gazdagítod a világ megértését és hozzájárulsz az emberi kapcsolatok teljes igazságához.” (II. János Pál pápa levele a nőkhöz)

A teljes cikket a Lélekmozaikok blogon találod!

Egyszerűséggel a csodák útján -  94 éves lenne II. János Pál

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top