Szabadidő

Hófehérke megöregedett, Jancsi cukorbeteg lett

Gyerekkorunkban mindig irtó kíváncsiak voltunk, mi következik azután, hogy "boldogan éltek, amíg meg nem haltak". De mivel sosem volt tovább, az elejéről meséltettük újra a meséket. Azóta nemzetközi Photoshop-művészek megmutatták, hogyan festene a kis hableány olajfoltok között, és most egy fiatal magyar filmes képzelte el, milyen véget érnének a Grimm-mesék a mai magyar valóságban. Ismerős és szívszorító történetek következnek. Nézd meg nálunk a teljes rajzfilmet!

Az animációs filmet az a Szirmai Márton rendezte, akinek egy kisfilmjét már láthattátok a Nők Lapja Cafén: a Minimálban egy kisnyugdíjas, egy egyetemi tanár, egy vállalkozónő és egy diplomás munkanélküli versenyez azért, hogy kijönnek-e hó végéig a keresetükből. A hétköznapokból is ismerős helyzeteket a filmes a saját és a barátai életéből merítette. Most a Grimm Café című animációval gyerekkorunk meséit gondolta tovább hasonló szellemben.

“Nehéz letagadni, hogy ez egy kelet-európai mese. Vagy inkább gondolkodás a mesékről, amelyeken azzal a tudattal aludtam el gyerekkoromban, hogy hőseik boldogan élnek, míg meg nem halnak – írta nekünk Szirmai Márton. – Felnőttként muszáj volt helyretenni magamban ezt a mindig is gyanús lezárást. Lehet-e boldogan élni, míg meg nem halunk? Némi gondolkodás után rájöttem, hogy a mesehősök velünk öregszenek, csak hát nyomoznom kellett egy keveset, hogy kivel mi van most.”

A szereplők hangját Halász Judit, Gyabronka József, Pokorny Lia és Bánfalvi Eszter adják, a megöregedett Piroska és Hófehérke megrajzolására a szerethető, de mégsem cukormázas mesekönyv-illusztrációiról ismert Agócs Íriszt kérte fel: “Nagyon kicsi forrásból gazdálkodott a film, de remélem ez nem látszik rajta. Falvay Miklós barátom nagy lelkesedéssel és érzékenységgel egy ingyenesen elérhető szoftverrel animálta a rajzokat, a felkért szinkronhangok pedig életem meghatározó színészei-színésznői, imádom őket.” A Kecskeméti Animációs Filmfesztiválról mindenesetre elhozták a gyerekzsűri díját, múlt vasárnap az Országos Független Filmszemlén alkotói díjat kaptak, és rengeteg európai fesztiválon bemutatták Svédországtól Bosznia-Hercegovináig.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top