nlc.hu
Szabadidő
Hófehérke megöregedett, Jancsi cukorbeteg lett

Hófehérke megöregedett, Jancsi cukorbeteg lett

Gyerekkorunkban mindig irtó kíváncsiak voltunk, mi következik azután, hogy "boldogan éltek, amíg meg nem haltak". De mivel sosem volt tovább, az elejéről meséltettük újra a meséket. Azóta nemzetközi Photoshop-művészek megmutatták, hogyan festene a kis hableány olajfoltok között, és most egy fiatal magyar filmes képzelte el, milyen véget érnének a Grimm-mesék a mai magyar valóságban. Ismerős és szívszorító történetek következnek. Nézd meg nálunk a teljes rajzfilmet!

Az animációs filmet az a Szirmai Márton rendezte, akinek egy kisfilmjét már láthattátok a Nők Lapja Cafén: a Minimálban egy kisnyugdíjas, egy egyetemi tanár, egy vállalkozónő és egy diplomás munkanélküli versenyez azért, hogy kijönnek-e hó végéig a keresetükből. A hétköznapokból is ismerős helyzeteket a filmes a saját és a barátai életéből merítette. Most a Grimm Café című animációval gyerekkorunk meséit gondolta tovább hasonló szellemben.

“Nehéz letagadni, hogy ez egy kelet-európai mese. Vagy inkább gondolkodás a mesékről, amelyeken azzal a tudattal aludtam el gyerekkoromban, hogy hőseik boldogan élnek, míg meg nem halnak – írta nekünk Szirmai Márton. – Felnőttként muszáj volt helyretenni magamban ezt a mindig is gyanús lezárást. Lehet-e boldogan élni, míg meg nem halunk? Némi gondolkodás után rájöttem, hogy a mesehősök velünk öregszenek, csak hát nyomoznom kellett egy keveset, hogy kivel mi van most.”

A szereplők hangját Halász Judit, Gyabronka József, Pokorny Lia és Bánfalvi Eszter adják, a megöregedett Piroska és Hófehérke megrajzolására a szerethető, de mégsem cukormázas mesekönyv-illusztrációiról ismert Agócs Íriszt kérte fel: “Nagyon kicsi forrásból gazdálkodott a film, de remélem ez nem látszik rajta. Falvay Miklós barátom nagy lelkesedéssel és érzékenységgel egy ingyenesen elérhető szoftverrel animálta a rajzokat, a felkért szinkronhangok pedig életem meghatározó színészei-színésznői, imádom őket.” A Kecskeméti Animációs Filmfesztiválról mindenesetre elhozták a gyerekzsűri díját, múlt vasárnap az Országos Független Filmszemlén alkotói díjat kaptak, és rengeteg európai fesztiválon bemutatták Svédországtól Bosznia-Hercegovináig.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top