Szabadidő

Te fizetnél többet a mozijegyedért, hogy jobb helyen ülhess?

Egy nagy mozilánc kísérleti jelleggel a mozitermek kiemelt helyeit (ezek általában a terem közepén lévő székek) kb. 25%-os felárral adná a jegyvásárlóknak. Egyszerű lehúzás, a mozi halála vagy többletszolgáltatásért fizetett pluszdíj?

4DX, 3D, IMAX, VIP-terem. Ismerősek, ugye? A mozi szempontjából a lényegük az, hogy a magyar pénztárcának amúgy is borsos jegyárakra (egy átlagos 2D-s plázamozis film ára úgy 1600 forint körül mozog) rá lehessen tenni egy lapáttal, és ugyanazért a filmért extra szolgáltatás (nagyobb vászon, 3D, kaja-pia-rágcsa-bőrszék…) címszóval még többet lehessen legombolni. Kanada legnagyobb mozihálózata, a Cineplex Odeon kísérleti jelleggel a termek legjobb helyeiért felárat fog felszámolni, és mivel az ország plázamozijainak java az ő kezükben van, ezt különösebb kockázat nélkül megtehetik – hiszen sok helyen nincs konkurencia.

Régi gyakorlat, új helyen

Első blikkre én is – mint sokan mások a netes kommentelők között – felháborodtam az újabb lehúzásgyanús híren, aztán volt időm egy kicsit jobban belegondolni. Ma már alig van olyan rendezvény, ahol csak egyetlen, egységes jegytípus létezik. A múzeumi belépők nagy része sorolható ide vagy a kisebb klubkoncertek beugrói. De amint befizetek egy nagy turistalátványosságnak számító katedrálisba, a kriptákat vagy a toronybéli kilátást már csak plusz pénzért élvezhetem. A koncerteken is ott vannak a különböző jegykategóriák (ülő, álló, dühöngő…), ahogy a színházjegy is a szerint árazódik be, hogy melyik sorban foglalunk helyet. És akkor a repülőgépek első és másodosztályát vagy a business class-t még nem is említettem. Miért pont a mozi jelentsen kivételt? Ahogy a repülőgépen sem háborodunk fel azon, hogy az első osztályon ülő több pénzért kényelmesebb széket kapott, a színházban sem szoktunk kiakadni, ha egy olcsóbb jegyért kicsit hátrébb kell helyet foglalnunk. Ugyanis senki nem kötelez arra, hogy a drágábbat vegyük. Szerencsére választhatunk. És ha egy film jó, akkor az nemcsak a hetedik sor közepéről működik, hanem az ötödikből is ugyanúgy működni fog. Végső soron a többet fizető néző is ugyanazt a filmet látja, mint aki kevesebbet szán az élményre, ahogy az első osztályon utazó turista is ugyanakkor ér célba, mint a másodosztályon helyet foglaló társa. Lehet felháborodni, de nem érdemes: színtiszta kapitalizmus.

A cikk kapcsán felkerestem a Cinema City hálózat marketing- és PR-igazgatóját, Buda Andreát is, aki elmondta, hogy a Cinema Citynél jelenleg nincs napirenden ilyen vagy ehhez hasonló felár bevezetése.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top