Szabadidő

Ő a feng shui Columbója

Ülök a metrón, kezemben A feng shui detektív című könyvvel, és azt látom, hogy a szemben ülő nő a könyvem címét olvasva automatikusan nevetni kezd. Oké, tényleg idióta cím, de ettől még ez egy bűnösen szórakoztató olvasmány. Kritika A feng shui Columbójáról.

Ő a Feng Shui ColumbojaEgy borzalmas borító és ami mögötte van

Ha a feng shui a rendről és a rendszeretet fontosságáról szól az élet minden területén, akkor a hongkongi Nury Vittachi könyvével Magyarországon alaposan kibabráltak. A borzalmasan összecsapott színvilágú és tipográfiájú aranymacskás borító és a szokatlan cím láttán nem csoda, ha az átlagos könyvesbolt-látogató olyan messzire kerülné el a könyvet, mint Való Világ-szereplő a műveltségi vetélkedőt. Pedig a rémisztő külső és bizarr cím egy izgalmas könyvet takar, ami nem is igazán regény, hanem inkább novellák összessége. A könyv írója ugyanis sokáig újságíróként dolgozott, és C.F. Wong feng shui nyomozó kalandjait folytatásos novellákként jelentette meg egy magazinban.

A feng shui Columbója

A feng shui detektívet olvasva nem egy nagy, összefüggő történetet, hanem kilenc, átlagosan harminc oldal körüli hosszúságú minikrimit kapunk, amiket a főszereplő, C.F. Wong és a fiatal segítője, Joyce személye köt össze, meg persze a történetek stílusa. Engem sok szempontból Columbo hadnagy tévés kalandjaira emlékeztettek. C.F. Wong ugyanis annyit csinál, hogy az asszisztensével odamegy a helyszínre, begyűjti az információkat, majd hosszú agyalás és eszmecsere után kiböki, hogy ki a gyilkos-csaló-rabló-bűnöző a történetben. Az sem túl jellemző, hogy maga a nyomozó életveszélybe kerülne a nyomozásai során (bár akad rá példa), inkább csak szemlélődőként lesz része a különféle, főleg gyilkossággal és csalással kapcsolatos bűnügyeknek. Columbóhoz hasonlóan ő is egyfajta furcsa zseni, aki minden apró részletre rákérdez, és pusztán az esze segítségével oldja meg az eseteit.

Hogy jön ide a feng shui?

C.F. Wong kalandjai nagyrészt Szingapúrban és olyan ázsiai nagyvárosokban játszódnak, mint Delhi vagy Hongkong. A csodabogár nyomozót leginkább olyan épületekhez hívják, ahol valamiért nem mennek jól a dolgok (például egy csődközeli lapkiadóhoz vagy egy szafariparkba, ahol az oroszlánok felfalták a tulajdonosokat), és az ősi távol-keleti misztikumban hívők szerint a hely feng shuijának rendbe rakásával újra fel lehetne futtatni az üzletet. Szóval a sztorik gyakran teljesen ártalmatlanul indulnak, és sokszor csak később derül ki, hogy a háttérben egy súlyos bűneset lappang. C.F. Wong folyton méricskél, rendezget, és agyal, így a történetek olvasása számomra olyan érzés volt, mintha keresztrejtvényt fejtenék. Wonggal együtt gondolkodva próbáltam rájönni a mások által felvázolt problémák megoldására, és ez bizony nagyon is szórakoztató tud lenni.

Nury Vittachi a Feng Shui Detektív írója
Nury Vittachi a Feng Shui Detektív írója

Egzotikum a javából

Az is egyértelműen A feng shui detektív mellett szól, hogy egy olyan világba és kultúrába nyújt betekintést, amit tényleg nem ismerünk, és teszi ezt izgalmas találékonysággal. Az egyik sztori például a hongkongi ingatlanhelyzetbe és az ottani ingatlanmaffia trükkjeibe vezet be, és történetről történetre tudtam rácsodálkozni a kulturális különbségek ügyes bemutatására. Én aztán tényleg nem jövök lázba az olyan szavaktól, mint a csí, a shar és a lo shu diagram, de Vittachi a miszticizmust is jól tudja tálalni, és nem kell ahhoz az ősi keleti tanok hívének lenni, hogy élvezd a könyvet. Ehhez az is nagyban hozzájárul, hogy a történetek két főhőse, az idős, bölcs és csendes Wong, valamint tizenhét éves, nagypofájú segédje, Joyce, egymás jinjeként és jangjaként oltják folyton egymást. Ez a szokatlan, de működőképes páros hozza lendületbe ezeket az érdekességekben és misztikumban gazdag történeteteket, amiket szívesen néznénk tovább tévésorozat formájában is. Úgyis elkelne végre egy méltó utód Columbo hadnagynak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top