Szabadidő

Egy egész várost vert át a két pofátlan illuzionista

Barry Jones és Stuart MacLeod, a talpig feketébe öltözött illuzionisták az angliai Stamfordban azt hitették el a helyiekkel, hogy idegenek rabolták el őket, nem sokkal arrébb, Whitstable városában pedig "Mr. Nearing", egy titokzatos szellem létezéséről győzik meg az ott élőket.

De az amerikaiak se bizonyulnak keményebb diónak számukra az angoloknál: Barryék az egyik kisvárosban “agykontroll” segítségével végrehajtják a világ legtrükkösebb autófeltörését, egy álmos déli településen pedig egy állítólagos vámpír miatt tör ki pánik a közreműködésükkel.

A tömeges megtévesztéshez Barry és Stuart napjaink celeb- és közösségimédia-őrületét is felhasználják. Ügyüknek egy-egy helyi hírességet megnyerve Twitter-bejegyzéseket írnak, álinterjúkat adnak, valamint manipulált videókat töltenek fel a Youtube-ra, melyek vírusként terjednek a helyi közösségen belül. Az egyik legsikeresebb filmjükön egy szellem garázdálkodása látható egy szupermarketben.

Egy egész várost vert át a két pofátlan illuzionista

Mi inspirált titeket arra, hogy “megtévesztős” filmeket készítsetek?
Barry: Mindketten skót tengerparti kisvárosokban nőttünk fel, ahol soha semmi érdekes nem történt.

Stuart: Mindig abban reménykedtünk, hogy egy szép napon majd történik valami nagy és izgalmas dolog a városunkban – például földönkívüliek lépnek kapcsolatba a helyiekkel, kiderül, hogy vámpírok élnek a közelben, vagy éppenséggel egy szellem okoz ramazurit a lakosság körében…

Mi ösztönzött titeket az illúziókeltésre?
Stuart: Többek közt a mozifilmek. Ha figyelmesen nézitek a sorozatot, látni fogjátok, hogy melyik trükköt ihlette a Nyolcadik utas a halál, az E.T., a földönkívüli, a Poltergeist – Kopogó szellem vagy valamelyik másik kultikus mozi. Ezenkívül sokat merítünk a városi legendákból, a néphagyományokból és az összeesküvés-elméletekből is. Ezek a történetek már a gyerekkorunkban elbűvöltek minket.  

Barry: Szerettük volna megmutatni e kisvárosok lakóinak, hogy milyen érzés egy igazi mozi részesének lenni. Hogy milyen érzés, ha olyan dolgok történnek az ember szeme láttára, amelyek az első pillanatban – és később is… – hihetetlennek és megmagyarázhatatlannak tűnnek.

Egy egész várost vert át a két pofátlan illuzionista

Melyik mutatványotok hatott a leghátborzongatóbban a résztvevőkre?
Barry: Az, amelyiket egy híres 1961-es incidens ihletett. Akkor egy bizonyos Betty és Barney Hill az autójukban ültek, és hirtelen nagy fényességet láttak az égen. Amikor magukhoz tértek, kiderült, hogy jó pár óra kimaradt az életükből, s olyan érzetük volt, mintha elrabolták volna őket. Valószínűleg ez az első eset, amikor valaki arról számolt be, hogy földönkívüliek fogságába esett.

Stuart: A mutatványunk során az áldozatok este 9:50-kor szálltak be az autóba, majd egy nagy fényességet láttak, végül arra eszméltek, hogy már hajnali 4 óra van. A trükk drámaibb hatást váltott ki, mint ahogy azt remélni mertük.  

Barry: Valószínűleg azért reagáltak ilyen hevesen, mert nem tudták, hogy trükkről van szó. Képtelenek voltak hova tenni a történteket.

Mikor vertek át titeket utoljára?
Barry: Ma reggel… Stuarttal reggeliztem egy étteremben, amikor az étkezés vége felé kiugrott a mosdóba egy pillanatra. Közben megérkezett a számla, Stuart pedig nem tért vissza többé, így most tartozik nekem egy sonkás omlett árával…

Barry és Stuart kalandjait a National Geographic csatornán láthatjátok hétfő esténként.
Földönkívüliek inváziója – július 7.
Hatodik érzék – július 14.
Szellemek városa – július 21.
A vámpír átka – július 28.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top