Szabadidő

12 zenei élmény, amit egyszer mindenkinek át kell élnie

Idegesítő, amikor egy koncerten már nagyban megy a tánc a küzdőtéren, de az ülőjegyesek csak bambán ülnek. Legalább ennyire zavaró, ha valaki 2 órán át a telefonján keresztül nézi a műsort, mert mindent videóra akar venni, és nem tud kicsit feloldódni! A zene ünnepén összeszedtem 12 zenei élményt, amit egyszer mindenkinek át kell élnie.

1. Felszabadult éneklés, ahogy a tüdődből kifér
Nem mindenki született énekesnek, de ezt az élményt akkor is érdemes kipróbálni egyszer. Tudományosan igazolt tény, hogy az éneklés csökkenti a depressziót, fokozza az immunrendszer működését, és még a memóriát is javítja. 

2. Spontán élő zenét hallgatni
Szerencsés vagyok, mert eljutottam New Orleansba, ahol az utcákon a francia negyedben nemcsak este, hanem egész nap szól valahonnan a jazz. Sokan csak úgy megállnak, táncolnak egyet és vagy mennek tovább a dolgukra, vagy belevetik magukat egy buliba. Tavasszal, az éves JazzFest idején sokan látogatnak a városba, de ha el akarod kerülni a tömeget, akkor bármelyik másik időszak is tökéletes. De nem muszáj Amerikába menni, ha spontán örömzenélő embereket keresünk, elég elnézni a hazai éves táncháztalálkozóra, ahol a büfé melletti asztaloknál ülő zenészek sem sokáig hagyják pihenni a hangszereket az első pohár után.

3. Válogatászene annak, akit szeretsz
Régebben még kazettákat adtak egymásnak a szerelmesek, igazán menőnek az számított, aki rá is beszélt. Ma már egy Youtube-os lejátszási lista is megteszi, vagy ha nagy feneket kerítenénk neki, akkor egy mp3-válogatás pendrive-on, de a lényeg ugyanaz: zenében üzenhetjük meg az érzelmeinket, és közelebb kerülhetünk egymáshoz. Mások már úgyis ragyogóan összefoglalták a szerelem minden árnyalatát különböző zeneszámokban.

 12 zenei élmény, amit egyszer mindenkinek át kell élnie

4. Lemezeket böngészni
Régi bakelitek között kutatva sok kincsre bukkanhatnak a zenerajongók, és ezzel együtt felidézhetnek elfeledettnek hitt emlékeket is. Kár lenne ezt kihagyni.

5. Beethoven 3. szimfóniája, az Eroica, szimfonikus zenekar előadásában
Beethoven már egészen korán, 25 évesen a süketség első jeleit észlelte, és kétségbeesésében eljátszott az öngyilkosság gondolatával. Az Eroica megírásakor már alig-alig érzékelte a külső hangokat, de szenvedélyének és hihetetlen belső hallásának köszönhetően megírta az Eroicát. Élőben hallani pedig az egyik leglenyűgözőbb zenei élmény, még azoknak is, akik nem kedvelik a klasszikus zenét. 

6. Egy szabadtéri zenés előadás
Sok történelmi helyszín is van, ahol időnként zenés előadásokat tartanak, mint például a Red Rocks Music Amphitheater Morrisonban vagy Epheszosz (Efezus), ahol Elton John is fellépett már, és aminek a környezete több mint lenyűgöző. A fényekkel és az épülő (!) romokkal körülvéve az is kiderül, milyen a tökéletes akusztika egy amfiteátrumban.

 12 zenei élmény, amit egyszer mindenkinek át kell élnie

7. Fesztiválozás
Olyan helyen, ahol ott tudsz aludni, hogy reggeltől estig kihasználd az összes programot és élményt. Barátokkal együtt életre szóló kaland lehet, ami összekovácsol.

 12 zenei élmény, amit egyszer mindenkinek át kell élnie

8. Dalt írni
Elsőre valószínűtlennek tűnhet, hogy ez megtörténik, pedig nem lehetetlen. Nem is kell Elvis Presley-nek lenni ahhoz, hogy megható legyen egy dal. Könnyű átadni az érzelmeket és dallamot írni annak, akit szeretünk, legalábbis ezt mondják. Nekem vannak kétségeim, de lenyűgözne, ha valakitől kapnék egyszer egy nekem írt, szeretetteljes dalt.

 12 zenei élmény, amit egyszer mindenkinek át kell élnie

9. Több ezer emberrel együtt énekelni
Ez a legtöbb koncertre igaz, de Ben Folds egy újabb szintre emelte ezt az élményt. A három különböző részre osztott közönség egyszerre kísérte, és az élménybe állítólag mindenki beleborzongott. A szépen összehangolt kórusok abszolút fokozták a koncertélményt.

10. Megnézni egy Broadway-musicalt
Ez most közelebb van hozzánk, mint gondolnánk, hiszen idén nálunk is bemutatják a Mamma Mia! című nagy sikerű darabot. A Broadway-n a közönség állva énekelt a színészekkel, a tánc is belefért, és az egész inkább hasonlított egy ABBA-bulihoz, mint egy megszokott színházi előadáshoz. Persze, a Broadway egyéb technikai elemi és hangzása miatt is kiemelkedő élmény egy ilyen este.

 12 zenei élmény, amit egyszer mindenkinek át kell élnie

11. Autóban tombolni
Barátokkal egy kocsiban, egy akkor éppen a hangulathoz illő zenére énekelni, fejet rázni vagy kitombolni magunkat, felszabadító tud lenni. Tudom, mások megnéznek, és mit gondolnak majd, de igazából azt kell mondanom: amikor kipróbáltam, akkor ezekkel nem is foglalkoztam.

12. Megtanulni valamilyen hangszeren játszani
Megmagyarázni sem nagyon kell, miért lenne jó, ha képes lennél előadni egy dallamot, ami a fejedben van, vagy éppen csak leutánozni valamelyik kedvencedet. Adrenalinlöketet ad, amikor először el tudod játszani azt, amit szeretnél, és úgy, ahogy azt elképzelted, és még át is tudod adni magad az élménynek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top