Szabadidő

Irány a strand, egy jó könyv társaságában!

Szerelem Londonban és Budapesten. Kibontakozó szerelem egy rákbeteg fiatal lány, és egy fiatal srác között. Egy férfi jellemfejlődése a szerelmi történetein keresztül... és ezek ellenére nem csak szerelmi könyveket ajánlok nektek ebben a hónapban.

Irány a strand egy jó könyv társaságában! Kiss Angéla, Gaál Viktor: Feketén fehéren (Geopen Kiadó)
A szerzőpáros első közös regénye egy londoni lány és egy budapesti fiú szerelméről mesél, a férfi és a nő nézőpontjából ismerhetjük meg Anna és Olivér különleges kapcsolatát. Anna és Olivér különböznek, mint tűz és víz, mégis egymásba szeretnek. Helyzetüket távolságon és ellentéteken túl ügybuzgó barátok és segítőkész rokonok sora nehezíti. A két szemszög rendkívül pontosan adja vissza ellentmondásos kapcsolatuk minden mozzanatát, és ettől igazán szórakoztató, romantikus és eredeti hangvételű – hiszen egyes helyzeteket egészen másként él meg egy nő, mint egy férfi. Remek tanmese ez arról, hol siklik félre a kommunikáció, hogyan nem érti meg egymást a gyengébb és az erősebb nem. Emellett az izgalmakat az utolsó oldalig fokozza a kérdés: vajon Anna, vagy Olivér története igaz? Ennek eldöntése az olvasóra vár.

Irány a strand egy jó könyv társaságában! Kathy Reichs: Végzetes utazás (Fumax Kiadó)
Igazi csemege ez a Dr. Csont-rajongóknak, hiszen a népszerű sorozatot ez a történet ihlette.  Amikor lezuhan egy repülő Észak-Karolina hegyei között, Temperance Brennan is részt vesz az eset feltárásában, az áldozatok azonosításában. De egy erdei tisztáson olyan emberi lábfejre bukkan, amely sejtése szerint nem a gépről került oda. Mivel felfedezése több környékbeli számára súlyos következményekkel járhat, szakmailag meghurcolják, hogy így tartsák távol a helyszíntől. Őt azonban nem lehet csak úgy félreállítani! Azonban ahogy a szálak egyre nagyobb hatalmú emberekhez vezetnek, egyre komolyabb fenyegetésekkel kell szembenéznie, ő mégis folytatja a nyomozást. Kathy Reichs most is mesteri kézzel bonyolítja a vérfagyasztó cselekményt, elegáns, szellemes prózája nem hiába tette világhírűvé az írónőnek is nagyszerű törvényszéki orvos szakértő nevét.

Irány a strand egy jó könyv társaságában! Kun Zsuzsa: A világhírű magyar agy – Beszélgetések Bolyai-díjas tudósainkkal (Cser Kiadó)
Ha valami igazán okosat, elgondolkodtatót és velőset olvasnánk, nagyon érdekes kötet: agykutatás, lézerfizika, matematika, kémia és ókortudomány – akadémiai szinten. Létezik, hogy ezekről lehet úgy beszélgetni, hogy azt mi, hétköznapi emberek is megértsük? Kun Zsuzsa megpróbálta, és úgy tűnik, sikerült. Az ismert újságíró a magyar tudományos élet egyik legrangosabb elismerése, a Bolyai-díj hét kitüntetettjét faggatta, hogy betekinthessünk különös, emberfeletti, de mégis nagyon emberi világukba. Történeteik nem szűkölködnek a várt és váratlan fordulatokban. Népmesei, mondhatnák, és valóban: a szegény ember legkisebb fiai vagont pakolnak, fűtetlen szobákban dideregnek és ingyenkonyhán állnak sorban ebédért, hogy végül tanszékvezető professzorok, világcégek által dédelgetett kutatók, vagy akadémiai elnökök legyenek. Magyarként, a világ legnagyobb elméi között. Kun Zsuzsa könyvében nagyon is közülünk való, hétköznapi példaképekről mesél.

Irány a strand egy jó könyv társaságában! Leitner Olga: Bakker, anya lettem! (Novum publishing)
Kezdő anyukáknak vagy babára váróknak ideális olvasmány! Nincs is az a pár, akikkel ne jött volna még szembe a következő kérdés: na, és a közös kisbabát mikorra tervezitek? Ez már önmagában gyomorremegtető, ahogyan az a kérdés is, fogunk-e majd tetszeni a kedvesünknek, ha épp bálnának érezzük magunkat? Aztán mi lesz később, ha megszületik a pici, és csak úgy tud elaludni, ha megy mellette a kávédaráló, vagy zötyög a feneke alatt az autó? És mi a helyzet az első nappal a bölcsiben, amikor ott kell hagyni, amikor anya és baba egyaránt sír? Ebben a kötetben rengeteg a várandóssággal és a kisgyermekes léttel együtt járó tabutéma, ezáltal rendkívül gyakorlatiasan segít feldolgozni magát a szülővé válást. Ki nem mondott kétségek és felhőtlen örömök világa – ha érintettek vagyunk a témában, azonnal rabul ejt.

Irány a strand egy jó könyv társaságában!
John Green: Csillagainkban a hiba (Gabó Könyvkiadó)
Egymillió eladott példányban kelt el világszerte John Green regénye, amely egy végső stádiumban lévő, rákbeteg fiatal lány életéről mesél, aki már csak a méregdrága csodaszereknek köszönheti, hogy még él, napjai azonban meg vannak számlálva. Ám a támaszcsoportban beköszönt Hazel életébe Augustus, a férfi, akibe szerelmes lesz – ez a fordulat pedig újraírja a nő életét. A kötet egyszerre megható, kacagtató, izgalmas, életigenlő és szívszorítóan tragikus – lehetetlen letenni. Emellett nagyon mai, tiniknek és nagyszüleiknek egyaránt tartalmaz gondolatébresztő mondanivalókat.

Irány a strand egy jó könyv társaságában! Grecsó Krisztián: Megyek utánad (Magvető Kiadó)
Grecsó Krisztián új regénye Daruról, az alföldi kis faluban élő kamasz fiúról szól, aki keresi az útját a szerelemben, a helyi fiatalok között, és az életben is. Csakhogy útja során minden egyes emberi kapcsolatában elveszít valamit önmagából, egy-egy része meghal – persze mindannyian így válunk felnőtté. Grecsó Krisztián a szerelmi történetein keresztül mutatja be egy férfi jellemfejlődését, és a sztorikon keresztül a saját boldog-boldogtalan pillanatainkra is emlékezhetünk – a kötet annyira életszerű, hogy egészen beszippant, az utolsó oldalig fogva tart.

Jodi Picoult: Sorsfordítók (Athenaeum Kiadó)
Irány a strand egy jó könyv társaságában! Chris és Emily gyerekkorukban egymás mellett laktak, családjaik élete is elválaszthatatlanul összefonódott. Együtt nőttek fel, így nem csoda, hogy mély barátságuk egy nagy szerelemmé érett – igazi lelki társakként, nagyon boldogok voltak együtt. Egy nap azonban szörnyű hír érkezik a kórházból: Emily öngyilkos lett, Chris édesapjának fegyverével vetett véget az életének. A másik, a fegyverben maradt töltény a fiú szerint az övé – a két kamasz ugyanis különös egyezséget kötött. A tragédia széttépi a családok jó viszonyát, és Chris az egyetlen, aki tudja Emily titkát, de vajon létezik-e még számára feloldozás, élet Emily elvesztése után? Egészen megindító és meghökkentő történet.

Irány a strand egy jó könyv társaságában!
Marc Levy: Ha lenne még egy esély (Könyvmolyképző Kiadó)
Andrew, a sikeres oknyomozó riporter alig pár napja nősült, és július 9-én reggel szokásos kocogására indul, amikor utcai támadás éri, és vértócsában terül el az aszfalton. Azonban 2012. május 9-én tér magához a kómából: két hónappal a támadás, és két hónappal az esküvője előtt. Ettől kezdve 60 napja van, hogy kijátssza a sorsot, hogy ne történjen meg vele a szörnyű tragédia. Veszett versenyfutás ez az idővel, amelyben Andrew azt próbálja kideríteni, ki és miért akarja megölni őt. És vajon megálmodta a végzetét, vagy valóban megtörtént vele? Kiderül az izgalmas regényből.

Irány a strand egy jó könyv társaságában!
Victoria Connelly: Bárcsak itt lennél (Erawan Kiadó)
Két egészen különböző lánytestvér: Stella szenvedélyes hódító, aki szórja a pénzt, szeret a mának élni, Alice azonban kissé besavanyodott, nem sok örömöt talál az életben, de a férfiakban sem. Amikor azonban ketten elutaznak egy csodálatos, görög szigetre nyaralni, minden megváltozik: rátalálnak Aphrodité szobrára, és a legenda szerint az istennő teljesíti a halandók kívánságait. Noha Alice nem hisz a mesékben, a helyiek rábeszélik: mesélje el a szobornak a legnagyobb vágyát! Ezt követően kalandok sora veszi kezdetét, és a lányt az olajfaligetek, a régi időkről mesélő templomok árnyékában találja meg a szerelem.

Irány a strand egy jó könyv társaságában! Nicholas Sparks: Hosszú utazás (General Press Kiadó)
Nicholas Sparks új regénye két szívbemarkoló szerelem története mindarról, ami igazán fontos az életben. Ira egy téli reggelen balesetet szenved az autójával, az árokban landol. A rákbeteg férfi ott halna fagyhalált, ha imádott felesége, Ruth, egy isteni megérzéstől vezérelve nem sietne a segítségére. Csakhogy ez lehetetlen, hiszen az asszony kilenc éve meghalt. Hogy szellem vagy vízió, nem tudni, a férfi viszont késztetést érez, hogy felelevenítse magában a szerelmük történetét. Sophia, a fiatal művészettörténész, és Luke, a rodeós fiú között szerelem szövődik, és kérdéses, e két különböző ember, két nagyon is különböző háttérrel és elképzelésekkel képes lesz-e boldoggá tenni egymást. A két pár története összefonódik, és az események ettől kezdve nem várt fordulatot vesznek.

Irány a strand egy jó könyv társaságában! Liane Moriarty: A férjem valamit titkol (Pipacs Könyvek)
“Ha ezt a levelet olvasod, akkor az azt jelenti, hogy én már meghaltam…” – így kezdte a sorait a férj a feleségnek, a folytatás pedig a legsötétebb titkáról szólt, ami nemcsak a közösen felépített életüket, hanem másokét is tönkretette. Csakhogy az asszony, Cecilia, úgy találja meg a levelet, hogy a férje még él és virul. Kívülről makulátlannak tűnő élete pedig egy csapásra összeomlik. Egymást követik a rejtélyek, a félrelépések, az újabb és újabb meglepetések – szövevényes családi titkok és viszonyok regénye ez a kötet, amely fontos kérdést vet fel: vajon valóban, igazán ismerjük azt, akivel együtt élünk?

Irány a strand egy jó könyv társaságában! A legkisebbeknek:

Mikola Péter: Zorka-mesék
Egy kislány szemével a világ
(Alexandra kiadó)

Van az égben telefon? Vajon tényleg hatni fog a gyógyító puszi? Meghívhatom a fodrász nénit a szülinapi zsúromra? Milyen titkomat cserélhetném el? Az ötéves Zorka számára az élet csupa kérdés, csupa kaland. A világ tele van felfedezésre, megismerésre váró részletekkel, még szerencse, hogy mindig számíthat az örökké dalos kedvű anyukájára, a folyton tréfára kész apukájára és az őt mindenben utánzó öccsére, Bercire. Bájos és hiteles gyermekhangja az óvodás korosztály mindennapi tapasztalatait jeleníti meg, és mindnyájunk számára oly ismerős élethelyzeteket ábrázol finom humorral fűszerezve. Kisgyermekes szülőkként pedig mosolyogva ismerhetünk magunkra a felnőtt szereplőkben.

Kepes Ágnes – Oszter Alexandra: Sün Peti és barátai
Kalandok az erdei óvodában
(Officina ’96 Kiadó)

Az erdei óvodásokkal mindig történik valami érdekes – Gida Gedeon rosszalkodik, új sünilány érkezik a csoportba, az óvó néni beteg lesz, a kis állatok izgalmas nyaraláson vesznek részt.

Kepes Ágnes meséi a négy-hat éves korosztály életének történéseit, örömeit és bánatait ültetik az erdei állatok világába. A rövid, kedves meséket Oszter Alexandra bájos illusztráció teszik teljessé.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top